Rețete delicioase
Înapoi la

Lapte de caju: beneficii și mod de preparare

Lapte de caju: beneficii și mod de preparare

Redactor Raluca Margean

Laptele de caju este o băutură delicioasă, făcută din caju și apă. Are o consistență cremoasă și este plin cu vitamine, minerale, grăsimi sănătoase și alți compuși vegetali benefici. Află cât de bun este laptele de caju pentru sănătate și cum îl poți prepara singură acasă!

Timp de gătire:
15-30 minute
Porții:
4-6 porții
Dificultate:
Rețete ușoare
Calorii:
200
Lapte de caju: beneficii și mod de preparare

Caracteristici

Lapte de caju: beneficii și proprietăți

Deși laptele de caju are mai multe calorii decât laptele de migdale și nu conține proteinele din soia, acesta oferă grăsimi mononesaturate și antioxidanți extremi de benefici pentru sănătate. În plus, este îmbogățit cu vitamine și minerale, cum ar fi fier, vitamina D, vitamina E și calciu, ceea ce îl recomandă pentru a fi introdus în orice dietă.

Valoare nutrițională

Iată care este valoarea nutrițională a unei căni de lapte de caju:

  • Calorii: 156
  • Grăsimi: 11 g
  • Sodiu: 100 mg
  • Carbohidrați: 10,5 g
  • Fibre: 2 g
  • Zahar: 3 g
  • Proteine: 4,5 g
  • Calciu: 18,9 mg
  • Fier: 1,8 mg
  • Magneziu: 20% din necesarul zilnic
  • Potasiu: 5% din necesarul zilnic

Caju conține carbohidrați sub formă de amidon și fibre. Când laptele de caju este făcut prin înmuierea nucilor în apă, o parte din amidonul din caju este absorbit în laptele rezultat. Din fericire, o parte din fibrele din caju se transferă și în laptele său. Dacă laptele este preparat comercial, cel mai probabil va conține carbohidrați din zahărul folosit pentru îndulcirea sa.

În ceea ce privește grăsimile din caju, cea mai mare parte din acestea sunt sănătoase, adică mononesaturate.

Versiunile preparate în casă au mai puține proteine, calciu și potasiu decât laptele de vacă, dar mai multe grăsimi nesaturate sănătoase, fier și magneziu. Versiunile comerciale sunt îmbogățite cu mai multe vitamine, inclusiv calciu și vitamina D.

Laptele de caju este în mod natural fără lactoză și poate înlocui laptele de vacă pentru persoanele care au probleme cu digerarea lactatelor.

Beneficii pentru sănătate

Cele mai importante beneficii pentru sănătate ale laptelui de caju includ:

Sticlă de lapte și nuci pe masă
Sursa foto: iStock.com

1. Îmbunătățește sănătatea inimii

Grăsimile mononesaturate din laptele de caju  adaugă nu doar aromă și sațietate acestei băuturi, ci pot promova și sănătatea inimii. Studiile arată o corelație puternică între consumul de grăsimi mononesaturate pe bază de plante și prevenirea bolilor cardiovasculare.

2. Ajută la păstrarea sănătății ochilor

Nucile de caju – în special în formă crudă, care sunt folosite pentru laptele de caju – sunt bogate în antioxidanții luteină și zeaxantină. Acești compuși ajută la reducerea riscului de boli cronice ale ochilor, în special degenerescența maculară legată de vârstă și cataracta.

3. Poate ajuta la coagularea sângelui

Laptele de caju este bogat în vitamina K, care este vitală pentru coagularea sângelui.

Deși deficiența de vitamina K la adulții sănătoși este foarte rară, persoanele cu boală inflamatorie intestinală și alte probleme de malabsorbție sunt, de obicei, deficitare la acest capitol. Consumul de alimente bogate în vitamina K poate ajuta la menținerea unor niveluri suficiente ale acestei proteine.

Totuși, este important de știut că, un aport crescut de vitamina K alimentar poate scădea eficacitatea medicamentelor de subțiere a sângelui. 

4. Crește imunitatea

Caju și laptele de caju au în compoziția lor antioxidanți și zinc, care ajută la creșterea imunității și reduc răspunsul inflamator din organism. Corpul folosește zinc pentru a crea celule imunitare care ajută la lupta împotriva bolilor și infecțiilor. Acest mineral poate acționa, de asemenea, ca un antioxidant care împiedică deteriorarea celulelor cauzate de inflamații și boli.

5. Poate fi de folos pentru persoanele cu diabet

Nucile de caju sunt o sursă bună de fibre, un nutrient care ajută la prevenirea creșterilor de zahăr din sânge. Deși mai sunt necesare studii în acest sens, cercetările au arătat că persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care consumau 10% din caloriile zilnice din caju au avut niveluri generale mai scăzute de insulină decât cei care nu au mâncat deloc caju. Mai mult, caju conțin doar 8 grame de carbohidrați pe porție, dintre care mai puțin de 2 grame provin din zaharuri.

6. Bun pentru piele

Nucile de caju și laptele derivat din aceste nuci conțin cupru, un mineral cu rol important în crearea proteinelor pielii. De asemenea, cuprul reglează producția de colagen și elastină, două proteine care contribuie la elasticitatea și rezistența pielii.

Consumul de lapte de caju și alte alimente bogate în cupru poate stimula producția naturală de colagen a corpului și poate face pielea să se păstreze sănătoasă și să arate tânără.

7. Poate avea efecte anticancerigene

Conform studiilor efectuate în eprubetă, compușii din laptele de caju pot preveni dezvoltarea anumitor celule canceroase. Acest lucru se datorează acidului anacardic din nucile de caju, un compus care poate lupta împotriva radicalilor liberi despre care se crede că joacă un rol serios în dezvoltarea cancerului. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege mai bine potențialele proprietăți anticanceroase ale caju.

Contraindicațiile laptelui de caju

Din păcate, laptele de caju nu este pentru toată lumea. Ca nuci de copac, caju se numără printre primii opt alergeni alimentari, care sunt responsabili pentru aproximativ 90% din toate alergiile alimentare. Prin urmare, persoanele care suferă de alergii la nuci trebuie să evite laptele de caju.

De asemenea, consumul de lapte de caju cu adaos de zahăr poate contribui la creșterea în greutate. Băuturile îndulcite cu zahăr au fost în mod constant legate de supraponderalitate și obezitate, de aceea este mai bine să prepari singură laptele de caju, fără să adaugi zahăr.

Cum prepari laptele de caju?

Smoothie-urile, sosurile, deserturile și băuturile calde sunt doar câteva dintre felurile de mâncare care merg bine cu laptele de caju. Și pentru că este mai sănătos să ți-l prepari tu singură acasă, îți arătăm în continuare ce pași trebuie să urmezi pentru a obține un lapte delicios, cu o consistență cremoasă, bogată.

Sticlă cu lapte și bol cu caju
Sursa foto: Pexels.com

Ingrediente:

  • 1 cană de caju crude
  • 6 căni de apă
  • Sirop de arțar sau miere
  • Vanilie sau scorțișoară pentru aromă

Mod de preparare:

  1. Înmoaie 1 cană de nuci caju crude în 4 căni de apă timp de patru ore sau peste noapte.
  2. Scurge și clătește, apoi amestecă nucile de caju înmuiate și 2 căni de apă într-un blender de mare putere. Adaugă mai multă apă și amestecă până când lichidul ajunge la consistența dorită.
  3. Îndulcește cu sirop de arțar sau miere (opțional) și adaugă aromă cu puțină vanilie și scorțișoară.

Cum folosești laptele de caju?

Laptele de caju poate fi savurat în aproape orice, de la ceașca de cafea zilnică la o rețetă de prăjituri sau smoothie-uri. Are o textură versatilă, ușoară, cremoasă și un gust subtil de nucă, care tinde să funcționeze bine atât în preparatele dulci, cât și în cele sărate.

Iată câteva dintre modurile simple în care te poți bucura de beneficiile laptelui de caju:

Smoothie-uri. Folosește lapte de caju ca bază cremoasă pentru orice smoothie, fie că este un smoothie cu avocado și verdeață, amestec de fructe de pădure și iaurt, sau banană cu ciocolată și cafea.

Înghețată. Folosește laptele de caju ca bază sănătoasă pentru înghețata de casă, iar  ca îndulcitor natural poți utiliza curmale.

Sosuri pentru salate. Laptele de caju este o bază perfectă pentru diverse sosuri pentru salată, mai ales pentru dressing-ul de salată Caesar.

Cereale și granola. Toarnă lapte de caju peste orice cereale sau fulgi de ovăz, cu un strop de scorțișoară pentru un plus de aromă.

Sos de curry. Amestecă laptele de caju în pasta de curry și consumă-l cu legume, carne, quinoa sau orez.

3 rețete delicioase cu lapte de caju

Laptele de caju este un plus versatil și sănătos pentru dieta ta. Îl poți integra foarte ușor în meniul tău zilnic, atât la micul dejun, prânz sau cină.

Iată 3 rețete delicioase cu lapte de caju:

1. Budincă cu chia și lapte de caju

Această budincă poate fi consumată la micul dejun pentru a avea energie toată ziua.

Budincă cu lapte de caju
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • 1½ căni de lapte de caju făcut în casă
  • 1½ linguri sirop de arțar, plus mai mult după gust
  • 1 linguriță de vanilie
  • Un vârf de sare
  • 6 linguri de semințe de chia

Mod de preparare:

  1. Fă laptele de caju în casă după rețeta ta preferată sau cea de mai sus.
  2. Pune semințele de chia într-un castron mediu, apoi toarnă deasupra laptele de caju, siropul de arțar și vanilia.
  3. Adaugă un vârf de sare și lasă să stea 5 minute.Amestecă puțin, apoi mai lasă 10 minute, după care amesteci din nou. În acest moment, semințele de chia ar trebui să devină plinuțe, iar amestecul ar trebui să înceapă să semene cu o budincă de tapioca.
  4. Acoperă și lasă la frigider pentru 8 ore.
  5. Înainte de servire verifică consistența și adaugă mai mult lapte și sirop de arțar dacă este necesar.

2. Supă de conopidă cu lapte de caju

Extraordinar de delicioasă și în plus și sănătoasă, această supă se face super rapid. Iată cum:

Supă de conopidă în farfurie
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • 1 conopidă prăjită
  • 1 ceapă mare, tăiată cubulețe
  • 250 g de cartofi, curățați și tăiați cuburi
  • 2-3 căni supă de legume
  • 1 cană lapte de caju făcut în casă
  • 1 lingură de muștar grosier din cereale integrale
  • 1 lingură de cimbru proaspăt
  • Sare și piper

Mod de preparare:

  1. Într-o oală mare, încălzește 1 lingură de ulei de măsline.
  2. Adaugă ceapa și călește până devine translucidă, aproximativ 4 minute.
  3. Adaugă cartofii și gătește timp de câteva minute, amestecând din când în când, deoarece cartofii vor începe să se lipească. Asezonează cu sare și piper.
  4. Adaugă supa de legume, muștarul și cimbru și adu supa la fiert.
  5. Redu apoi căldura, acoperă și fierbe timp de 15 minute sau până când cartofii sunt suficient de moi pentru a fi făcuți piure.
  6. Fă piure de cartofi în supă cu un blender de mână până se omogenizează (nu trebuie să fie perfect, cartofii vor acționa ca agent de îngroșare.)
  7. Toarnă conopida și laptele de caju, apoi fierbe încă 10 minute pentru ca aromele să se poată combina.
  8. Servește cu niște cimbru proaspăt suplimentar.

3. Paste cu sos alfredo din lapte de caju

Cu  textură cremoasă și bogată, acest sos trebuie neapărat încercat!

Paste cu sos alfredo
Sursa foto: iStock.com

Ingrediente:

  • 1 pachet de fettuccini sau alte paste lungi
  • 1 cană caju crude
  • 1 cană de apă pentru gătit pastele
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 2 căței de usturoi
  • 1 linguriță ierburi de Provence
  • 1 lingură drojdie nutritivă
  • Sucul de la 1 lămâie
  • 1 cană de pătrunjel proaspăt
  • Sare de Himalaya și piper după gust

Mod de preparare: 

  1. Fierbe pastele în apă fierbinte conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
  2. Pune caju într-un castron, adaugă deasupra apă fierbinte și lasă să se înmoaie timp de 10 minute.
  3. Într-un blender, adaugă usturoiul, caju și apa de la caju, ierburile de Provence, sucul de lămâie și drojdia nutritivă. Amestecă la maxim timp de 1 - 2 minute până când ingredientele sunt bine combinate. Dacă sosul este prea gros, adaugă încă 1/4 cană de apă fierbinte.
  4. Scurge pastele și amestecă cu sosul. Adaugă pătrunjelul și sare și piper după gust.

Așadar, laptele de caju este un aliment plin de nutrienți și cu multe beneficii pentru sănătate. În general, este sigur de consumat, însă persoanele cu alergie la nuci, ar trebui să-l evite. Laptele de caju poate fi integrat ușor în orice mâncare, inspiră-te din rețetele noastre și bucură-te de beneficiile acestui lapte delicios și sănătos!

Citește și: Lapte de cartofi: cum îl prepari și ce beneficii are?

Surse foto: iStock.com, Pexels.com

Surse articol: Healthline.comTheherbeevore.comVerywellfit.comInsanelygoodrecipes.com

Articolul urmator
Mâncare indiană: beneficii și idei de preparate
Mâncare indiană: beneficii și idei de preparate
Ce desert de Crăciun ai fi?
Incepe quiz
Ce desert de Crăciun ai fi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.