O cina speciala: filet de somon cu orez oriental
Ingrediente: 4-6 bucati de somon (filet), 1 ceapa, 2 catei de usturoi, oregano si rozmarin (eventual proaspete), 1/2 pahar de vin alb, o lingura de smantana, sare, piper, verdeturi aromate, cascaval (100 g), orez (2 cesti), scortisoara, nucsoara, anason, chili, chimen si sofran.
Mod de preparare:
- fileurile de somon se spala, se sterg bine cu un prosop de hartie, se sareaza si se pipareaza dupa gust
- o tava neaderenta se incinge pe foc, se adauga putin ulei de floarea-soarelui si cand este incins se pun fileurile de peste
- pestele se prajeste la foc puternic 2 minute pe fiecare parte
- in tigaia cu pestele se adauga vinul, oregano, rozmarin, ceapa intreaga sau taiata pe jumatate, usturoiul si foarte putina apa
- se lasa sa fiarba 10 minute sau se da la cuptor
- la sfarsit se adauga lingura de smantana si verdeata
- intr-o oala adanca se pune apa la fiert, se adauga orezul si condimentele (sare, scortisoara, nucsoara, anason, chili, chimen) si se lasa sa fiarba al dente
- la sfarsit se adauga si sofranul diluat in putin lapte si se amesteca bine
- fileurile de somon se servesc pe pat de orez, cu putin cascaval ras deasupra sau alaturi de legume proaspete si diverse salate
- orezul se mai poate servi separat, intr-o forma ingenioasa, iar somonul este bun si rece cu salate orientale din legume.
La acest preparat merge perfect un vin alb rece.