Simți că lucrurile nu merg bine între voi? Asta pentru că, treptat și fără să-ți dai seama, ai trecut de la rolul de iubită la cel de... mamă

Simți că lucrurile nu merg bine între voi? Asta pentru că, treptat și fără să-ți dai seama, ai trecut de la rolul de iubită la cel de... mamă

Anca Marcus

Noi, femeile, suntem programate să avem grijă de ceilalți. Dar ce facem când acest reflex se extinde și asupra partenerului? Relația noastră se poate transforma într-un joc de roluri de tipul mamă și copil.... fără să ne dăm seama.

Știu, sună ciudat și poate un pic amuzant, dar adevărul este că multe dintre noi ajungem să preluăm responsabilități care par mai degrabă potrivite pentru părinți. Cum se întâmplă asta? Ei bine, poate fi un proces treptat și subtil, în care începi să preiei controlul și să-ți asumi rolul de „îngrijitor” în relație.

Să presupunem că te găsești în situația în care îl încurajezi pe partenerul tău să-și facă programările medicale sau să-și organizeze lista de cumpărături. Sau poate că ai observat că începi să-l ghidezi și să-l îndrumi cu privire la deciziile pe care le ia în viață. Ei bine, draga mea, aceasta este un semnal de alarmă clar. Ai depășit linia subțire dintre iubită și mamă.

Dar nu te panica, nu ești singura. Este ușor să ne pierdem în dorința noastră de a avea grijă de cei dragi, dar este important să știm când să ne oprim. Așa că în următoarele rânduri îți vom prezenta câteva semne evidente că ai început să preiei rolul de mamă în relația ta.

1. Plătești facturile

Dacă te trezești că deschizi portofelul pentru a plăti facturile casei, s-ar putea să fii prinsă în rolul de „contabil al familiei”. Este frustrant să constați cum cheltuielile de bază sunt mereu neglijate de partener sau să fii cea care face ordine în haosul financiar lăsat în urmă de acesta.

Vei ajunge la un moment dat să te simți copleșită de aceste responsabilități și de stresul de a menține stabilitatea financiară a relației. E timpul să renunți la aceste sarcini și să-ți încurajezi partenerul să se implice mai mult în administrarea finanțelor voastre comune. 

2. Tu ești singura care face curățenie în casă 

E frustrant să vezi că doar tu ai grijă de menținerea curățeniei în casă, nu? Mai ales când te întorci epuizată după o zi plină la muncă. Dar să știi că nu trebuie să duci această povară singură. Împarte responsabilitățile cu cel de lângă tine și învață-l să-și asume propriile sarcini casnice. 

Primul pas este să ai o discuție sinceră despre această situație. Împreună puteți stabili un plan prin care să vă împărțiți treburile în mod echitabil, astfel încât niciunul dintre voi să nu se simtă copleșit.

3. Ești responsabilă de calendarul său 

Când te afli într-o relație, este normal să te implici și să îți oferi sprijinul partenerului tău în diverse aspecte ale vieții sale, inclusiv în organizarea timpului și a programului său.

Dar dacă te-ai trezit planificând totul pentru partenerul tău, de la întâlniri și activități la angajamente de lucru, fără să-l consulți sau să-i iei în considerare preferințele și planurile personale, ar trebui să devii mai atentă. Această preluare a controlului asupra întregului său calendar poate fi semnul că relația voastră își schimbă dinamica.

4. Îi ești mereu la dispoziție

Ești mereu acolo pentru partenerul tău, mereu gata să îi sari în ajutor, fie că e vorba de o problemă mică sau mare? E minunat să fii un sprijin de încredere, dar există un pericol pe care poate încă nu l-ai observat.

Te-ai aruncat cu capul înainte și ai uitat că și el are capacitatea de a se descurca. Așadar, dacă nu vrei să devii un angajat cu normă întreagă pentru el, e momentul să schimbi situația. Fii prezentă, dar nu-i rezolva toate problemele.

5. Simți nevoia să-i arăți cum să facă lucrurile

Dacă ai înlocuit poziția de iubită cu cea de guru, mentor sau profesor, relația va scârțâi. Bărbatul de lângă tine nu este un copil, de ce îl tratezi ca atare? Poate că-i oferi sfaturi despre cum să-și gestioneze banii sau îi explici pas cu pas cum să facă diverse lucruri, oricare ar fi situația, greșești.

Pe măsură ce te afunzi în acest rol de mentor, nu-i așa că te simți nefericită? Lasă-l să-și trăiască viața și să învețe din propriile greșeli. Nu ești și știu că nici nu-ți dorești să fii mama lui!

Așadar, dacă începi să te simți copleșită de sarcinile care par să cadă exclusiv pe umerii tăi, respiră adânc! Ia-ți un moment în care să te gândești la ce-ți dorești, apoi vorbește cu partenerul tău despre ceea ce simți și despre cum puteți să vă ajutați reciproc.

La urma urmei, draga mea, relația voastră ar trebui să fie un loc al iubirii, al susținerii și al creșterii. Nu uita să fii iubită, nu mamă! Restul va veni de la sine.

10 lucruri pe care cuplurile perfecte le fac diferit față de noi, restul

Surse foto: Freepik

Surse articol: pairedlife, medium, bolde

Articolul urmator
De ce îți autosabotezi relațiile (și cum să te oprești din a face asta)
De ce îți autosabotezi relațiile (și cum să te oprești din a face asta)
Ce fel de haine de vara ar trebui sa porti ca sa te simti bine?
Incepe quiz
Ce fel de haine de vara ar trebui sa porti ca sa te simti bine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.