Cum îţi îngrijeşti sânii în timpul alăptarii: sfaturi pentru o alăptare corectă

Cum îţi îngrijeşti sânii în timpul alăptarii: sfaturi pentru o alăptare corectă

Eugenia Dinescu, redactor

Nimic nu se compară cu bucuria de a avea un copil, însă perioada de lactaţie aduce o serie de provocări specifice. În timp ce oxitocina eliberată sedimentează legătura creată între mamă şi copil, perioada de alăptare vine şi cu o serie de consecinţe mai puţin plăcute: mameloane şi areole iritate, cât şi o sensibilitate crescută a sânilor.

Chiar dacă toată atenţia ta începe să se concentreze asupra micuţului tău, nu neglija propriul confort în timpul perioadei de lactaţie. Pentru a preveni şi ameliora disconfortul provocat de modificările fizice şi hormonale în timpul sarcinii, în timpul alăptării şi după încheierea perioadei de lactaţie, sânii au nevoie de o îngrijire specială.

Descoperă cele mai bune soluţii pentru îngrijirea sânilor, care te vor transforma într-o mămică fericită!

Efectuează igiena corectă a sânilor

Sânii suferă o serie de transformări în timpul perioadei de lactaţie, ceea ce necesită un ritual de îngrijire adaptat noilor nevoi. Specialiştii te încurajează să îţi speli mâinile înainte de a-ţi atinge sânii, însă evită duşurile chiar înainte de alăptare: pe parcursul sarcinii, glandele Montgomery, acele mici umflături din zona areolei mamare, încep să secrete un ulei cu efect antiseptic natural, menit să menţină lubrifiat tegumentul. Pentru a nu produce dezechilibre la nivelul pielii, evită folosirea loţiunilor și a gelurilor pentru duş cu alcool sau particule abrazive. După duşul obişnuit, permite-le sânilor să se usuce în mod natural, la aer, o măsură care te va ajuta să ţii la distanţă riscul iritării şi inflamării areolelor mamare.

Alege protecţia adecvată pentru sâni

Dacă păstrarea fermităţii sânilor reprezintă un motiv de îngrijorare, trebuie să ştii că alăptatul nu va afecta aspectul sânilor. Atenţia pe care o acorzi tonusului lor în timpul sarcinii are însă un cuvânt greu de spus asupra acestui aspect: menţinerea unei greutăţi constante, programele de fitness pentru gravide, hidratarea constantă şi alegerea sutienului potrivit sunt doar câteva dintre măsurile pe care le poţi lua pentru a păstra fermitatea sânilor. Optează pentru sutiene din fibre naturale, care permit pielii „să respire” şi renunţă la suportul oferit de sârmele de susţinere în favoarea unui sutien fără cusături sau a unei bustiere pentru gravide.

Vei observa că mărimea nu este singurul lucru care se modifică în timpul sarcinii şi perioadei de lactaţie. Încă din al doilea trimestru de sarcină, sânii încep să producă un tip special de lapte (colostru), ceea ce poate provoca mici scurgeri chiar înainte de momentul naşterii. Absorbantele şi protecţiile pentru mamelon din materiale impermeabile pot menţine umezeala, favorizând multiplicarea bacteriilor şi apariția complicaţiilor, precum mastita. Aşadar, pentru a te proteja împotriva scurgerilor, alege tampoane speciale de unică folosinţă, confecţionate din fibre naturale, al căror design ergonomic se adaptează perfect conturului sânilor.

Îngrijire specifică pentru zona mameloanelor şi areolei

În urma sucţiunii aplicate de bebeluş, zona areolară şi mameloanele pot deveni sensibilizate, uscate, ceea ce creează condiţiile pentru apariţia crăpăturilor. Din fericire, există câteva soluţii simple care te ajută să tratezi acest disconfort şi să vindeci pielea afectată. Compresele Multi-Mam au fost concepute special pentru a calma şi a susţine procesul de vindecare al mameloanelor iritate şi crăpate. Acestea sunt uşor de aplicat şi au efecte antiinflamatoare, antiseptice și analgezice. În plus, gelul nu este toxic, aşa că nu este necesară îndepărtarea lui înainte de alăptare.
 Multi-Mam comprese,
MagazinVavianPharma.ro, 39.67 de lei
  Pe bază de uleiuri naturale şi Squalene, o substanţă prezentă în sebumul uman, balsamul Multi-Mam pentru îngrijirea mameloanelor hidratează şi previne fisurarea mamelonului în perioada alăptării. Pentru a evita acest risc, aplică-l preventiv, cu două-trei luni înainte de naştere. Formula gelului Multi-Mam nu este toxică şi nu are gust sau miros, ceea ce te scapă de grija de a-l îndepărta înainte de alăptare. Astfel, te poţi bucura de protecţie şi de un confort sporit în timpul alăptării.
 Multi-Man Balm,
MagazinVavianPharma.ro, 38.71 de lei
Dacă te confrunţi cu problema mameloanelor sensibile şi uscate, există posibilitatea să resimţi durere şi disconfort în timpul perioadei de lactaţie. Însă alăptatul nu trebuie să doară, iar aliatul tău în acest sens este lanolina, principalul ingredient din balsamul Multi-Mam Lanolin. Cu o formulă 100% naturală, hipoalergenică, Multi-Mam Lanolin poate fi aplicat în orice moment al zilei şi este inofensiv pentru bebeluşul tău, oferindu-ţi protecţia de care ai nevoie chiar şi în timpul alăptării.
 Multi-Mam Lanolin,
MagazinVavianPharma.ro, 38.71 de lei

Este perfect natural să îţi simţi sânii umflaţi şi sensibili în primele zile de la naştere. Totuşi, dacă disconfortul persistă, este bine să consulţi un specialist, astfel încât nimic să nu afecteze legătura pe care o stabileşti cu copilul tău în primele zile de la venirea lui pe lume. Pentru a face faţă mai uşor provocărilor de mămică, accesează magazinul online VavianPharma.ro şi descoperă gama completă Multi-Mam pentru îngrijirea sânilor în timpul alăptării!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.