Cum să-ți adaptezi copilul la tehnologie fără a-i crea dependență

Cum să-ți adaptezi copilul la tehnologie fără a-i crea dependență

Redactor Divahair.ro

Dezbaterea părinților cu privire la dependența de tehnologie a copiilor din zilele noastre este amplă și implică multe controverse. Iar întrebarea care rămâne în centrul atenției este: „Să le oferim sau NU acces la tehnologie?”.

Răspunsul stă la îndemâna noastră: totul cu măsură. Dacă măsura se întâmplă să fie și una aleasă în favoarea viitorului lui, cu atât mai bine.

IATĂ CARE SUNT PUNCTELE DEZBĂTUTE CEL MAI DES PE ACEASTĂ TEMĂ:

 „Acomodarea cu tehnologia este un rău necesar.”

„Copilul trebuie să își trăiască întreaga copilărie departe de lumea virtuală.

 „Lumea lor este mult diferită de a noastră - învață altfel, se joacă altfel și au acces la alte oportuntăți.”

 „Dacă noi am putut să reușim în viață fără calculatoare și tablete, nu văd niciun motiv pentru care ei nu ar putea face la fel.”

„Dacă știu că îi creează dependență, de ce să-l las în compania lor?”

„Trebuie să fie pregătit pentru viitor și adaptat la prezent - altfel se va simți exclus și neînțeles.”

 dependenta de calculator

Înainte de a concluziona asupra dependenței de tabletă, telefon și computer și de a te gândi la un „detox digital”, este important să îi analizezi cu atenție comportamentul. Deliberarea între pasiune și dependență este cel mai important pas pe care poți să-l faci într-o presupusă problemă.

Vei ști că ai un copil pasionat, nu dependent, dacă acesta:

- caută în mediul virtual și altceva decât like-uri și comentarii pe rețelele de socializare;

- este interesat de videouri experimentale, tutoriale sau de tipul „how it's made”;

- discută cu prietenii despre pasiuni comune pe anumite domenii: robotică, inovații, grafică 3D etc.;

- „vede” la un joc pe computer și altceva decât scorul obținut (de exemplu: grafică, complexitatea comenzilor, logica structurii);

- creează proiecte proprii și le testează impactul, fie chiar și într-un cerc restrâns de prieteni.

Dacă și copilul tău se încadrează într-o situație similară cu cele descrise mai sus, este timpul să te gândești la o stimulare a pasiunii lui pentru tehnologie și digital în direcția dezvoltării unor abilități care îl vor ajuta în viitor.

- Pasionat de Youtube? Ajută-l să devină un Youtuber de succes. O serie de copii din întreaga lume fac deja acest lucru, remarcându-se prin inteligență și inițiativă. Devin virtual - și nu numai - adevărați lideri informali și reușesc să-și creeze de la vârste mici portofolii de referință pentru mai târziu. Pentru un părinte nu este deloc simplu să-și îndrume copilul în această direcție - însă programele educaționale pentru copii specializate în IT o pot face cu succes în locul lui.

- Interesat de robotică și inovații? Testează-i abilitățile în programe de IT organizate în perioadele de vacanță (Școala de iarnă depre robotică, de exemplu) dedicate acestor subiecte. Aici va avea ocazia să interacționeze prin joc cu informație utilă și cu alți copii ce au preocupări similare.

- Îi place să descopere ce stă în spatele jocurilor pe computer? Înscrie-l la cursuri IT unde va avea ocazia să învețe programare și să creeze propriile jocuri.

- Fascinat de grafica digitală? Ajută-l să descopere cum poate fi parte din povestea creativă a designului digital - pentru copii sunt derulate programe educaționale de stimulare a creativității digitale, unde își poate dezvolta reale abilități de graphic design combinate cu elemente de web development.

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.