Intarziere in dezvoltarea limbajului la copii: cauze si solutii

Intarziere in dezvoltarea limbajului la copii: cauze si solutii

Viorica Ghinea, redactor

Aproximativ unul din sase copii are intarziere in dezvoltarea limbajului sau tulburari de comunicare. Multi dintre ei nu au nevoie de ajutorul unui specialist, insa este bine ca parintii sa nu trateze aceasta problema cu indiferenta, ci sa afle din timp care sunt cauzele si ce solutii pot sa aplice. Altfel, ei pot sa observe mai tarziu dificultati de citire si invatare si chiar nevoia de izolare a copilului fata de cei din jurul lui.

Intarziere in dezvoltarea limbajului la copii: principalele cauze

Fie ca astepti cu nerabdare primele cuvinte ale micutului tau sau iti doresti sa articuleze corect frazele, este important sa stii ca intarzierea in dezvoltarea limbajului la copii poate avea mai multi factori la baza. Iata care sunt acestia!

Problemele cu auzul afecteaza dezvoltarea limbajului la copii. De aceea, este bine sa iti amintesti daca a suferit de vreo afectiune la urechi sau daca da semne ca nu ar auzi bine.

Afectiuni orale  - probleme cu limba, frenulum scurt (ata de sub limba), palatul bucal (cerul gurii), toate l-ar putea impiedica pe nazdravanul tau sa articuleze corect cuvintele.

copil care nu poate sa vorbeasca

Dezvoltare fizica intarziata. Uneori dezvoltarea fizica (crestere in greutate sau in inaltime, abilitati motorii greoaie, dezvoltarea insuficienta a zonei responsabile cu vorbirea de la nivelul creierului) poate afecta si ritmul de vorbire.

Privarea sociala. Mediul in care sta micutul tau ii influenteaza comportamentul si dezvoltarea personala. El are nevoie de stimulare lingvistica si de incurajari. Orice alta situatie care il face sa se inchida in el ii va afecta si vorbirea.

Autismul este mai rar intalnit, insa si aceasta afectiune poate sa impiedice dezvoltarea copilului tau.

mama si copil

Solutii care ajuta dezvoltarea limbajului la copii

Primii ani de viata sunt importanti pentru dezvoltarea limbajului, insa trebuie sa iei in considerare si ca fiecare copil are propriul lui ritm de progres. Asadar, nu il compara cu altii si nu pune presiuni mari asupra lui, altfel il poti face sa se inchida in el. In schimb, iata cum il poti ajuta sa se exprime mai usor!

Comunica mai mult cu el, foloseste o gama larga de cuvinte si gaseste metode distractive de a-i imbogati vocabularul. Probabil te intrebi cum poti sa faci aceste lucruri. Ei bine, nimic mai simplu! Citeste-i carti de povesti, arata-i diferite imagini si pune-l sa le descrie asa cum poate el. Invata-l cantece si poezii. In principiu, implica-l in activitati care stii ca ii fac placere.

parinti si copil

Fa exercitii de vorbire simple cu el. Articuleaza pe rand literele sau cuvintele unde observi ca are probleme. Incurajeaza-l sa iti spuna cum se joaca sau la ce se gandeste. Pune-l sa compuna cuvinte pornind de la silabe usoare (ma, ca, ta, la, etc).

Daca ti se pare ca tot ce ai incercat sa faci cu el nu da rezultatele dorite, apeleaza la ajutorul unui specialist. Faceti o vizita unui psiholog, unui specialist logoped sau unui medic ORL-ist.

Intarzierea in dezvoltarea limbajului nu ascunde intotdeauna o afectiune grava, ci tine, mai degraba, de adaptarea micutului la noul stadiu din viata lui. Insa, cu sprijinul familiei, va reusi sa depaseasca orice obstacol de vorbire.
Ce fel de copii vei avea?
Incepe quiz
Ce fel de copii vei avea?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.