Cum asortam culorile

Cum asortam culorile

Luiza Valsan

Vrei sa afli cum asortam culorile in tinutele pe care le alegem, indiferent de ocazie? Ei bine, atunci cand vine vorba despre alegerea tinutei, multe femei au probleme in a-si gasi culorile care le avantajeaza.

 
Diva Hair ti-a pregatit cateva recomandari despre cum sa porti culorile care iti plac sau cele care se potrivesc personalitatii ori starii tale de spirit, totul in functie de cercul cromatic. Acum combinarea culorilor vestimentare ti se va parea o simpla joaca de copii si cat de curand vei sti aproape instinctual cum sa iti alegi hainele, fara sa ai neaparat o paleta de culori in fata.

Exista cateva reguli de baza in moda referitoare la asortarea culorilor pe care nu ar trebui sa le incalci. Iata cum asortam culorile atunci cand ne alegem tinutele!

Invata tipurile de culori

In primul rand, inainte de a-ti alege piesele vestimentare, trebuie sa stii care sunt tipurile de culori.

Culori neutre: negru, alb, gri  

Culori reci: albastru, verde, nuantele violet-albastrui, de exemplu lavanda

Culori calde: rosu, portocaliu, galben, roz, nuantele de pruna

Culori neutre calde: crem, bej, maro, cafeniu 

Ghideaza-te dupa paleta de culori

Multi designeri de interior si designeri de moda se bazeaza pe asa-numita "paleta de culori", un sistem care le faciliteaza viata profesionala. In 1966 a fost realizata prima diagrama circulara de culori de catre Isaac Newton, iar din acel moment au aparut numeroase variante ale acestui concept. Exista mai multe utilizari ale acestei palete de culori:

Triada clasica

Triada clasica se realizeaza atunci cand trei culori se afla la distanta egala pe cercul culorilor. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi o culoare de baza si apoi sa desenezi din acest punct un triunghi echilateral. Daca respecti aceasta regula de baza, culorile se vor completa reciproc in mod corespunzator.

Cum asortezi culorile din triada clasica

Pentru a atinge armonia in triada, alege o culoare pentru nuanta dominanta a tinutei tale si alte doua pentru accentuarea ei. De exemplu, culorile primare - rosu, galben si albastru - formeaza o triada, la fel si cele secundare - verde, violet si portocaliu. Aceasta compozitie din urma pare destul de plina de viata, chiar si cu culori pale si saturate. 


 Sursa foto: gorodmod.com

Culori complementare

Culorile complementare se gasesc pe paleta de culori in pozitii diametral opuse. Asortate una cu cealalta, aceste culori se pun in evidenta reciproc si creeaza un contrast maxim, parand mai intense.

Cum asortezi culorile complementare

Poti alege haine in culori complementare daca vrei sa creezi o tinuta indrazneata, care sa-ti scoata in evidenta personalitatea nonconformista - nu este potrivita daca vrei sa pari sofisticata. Altfel, poti obtine o tinuta prea stridenta si tipatoare, care nu se potriveste stilului tau in ansamblu. Incearca sa porti o singura culoare cu o nuanta pala a opusului sau, cum ar fi verde cu roz pastel sau albastru cu galben pai.

 Chiara Ferragni 

 Elisa Nalin

Culori analoage

Culorile analoage sunt situate una langa cealalta in spectrul de culori. Deoarece sunt similare si niciuna dintre ele nu o umbreste pe cealalta, acestea creeaza combinatii placute pentru o tinuta.

Cum sa asortezi culorile analoage

Incearca sa nu asociezi mai mult de trei culori analoage in aceeasi tinuta. Vei obtine un look corect daca te limitezi la doua culori analoage si una neutra, cum ar fi combinatia cromatica de verde cu albastru si bej.

 Chiara Ferragni

 Emma Stone

Triada de contrast

Triada de contrast se realizeaza atunci cand alegi culori situate pe parti opuse ale cercului cromatic. Doar in acest caz poti folosi culorile care se afla in vecinatatea culorii opuse.

Cum asortezi culorile contrastante

De exemplu, daca ai o tinuta formata din culorile complementare rosu-verde, poti sa inlocuiesti verdele cu verde lime sau cu albastru-verzui. Vei obtine un contrast moderat, mult mai "bland" ochiului fata de combinatia de culori complementare. Apeleaza la triada de contrast daca nu esti sigura ca poti folosi in mod corespunzator culorile complementare.

 Elisa 

 Nalin

Patru culori armonioase

Aceasta schema este formata din patru culori echilibrate, dintre care una singura este culoarea dominanta a tinutei, iar restul vin ca o completare.

Cum sa porti culorile armonioase

De exemplu, poti sa alegi rosul pe post de culoare de baza a tinutei, pe care sa o asortezi cu cateva nuante de galben, verde si albastru-violet.

Combinatii clasice de culori pentru o tinuta corecta

Specialistii recomanda cateva combinatii de culori sigure daca vrei sa obtii o tinuta corecta si placuta ochiului.

- doua culori si una neutra: de exemplu, verde, galben si alb
- o culoare si una neutra: de exemplu, rosu si negru
- o culoare si doua neutre: de exemplu, violet, negru si gri
- doua sau trei culori neutre: de exemplu, negru si alb
- doua sau trei culori neutre calde: de exemplu, maro si crem
- un model si una ori doua culori neutre, simple
- un model si o culoare simpla care se gaseste pe model
- un model, o culoare neutra si una simpla din model

Sursa foto: polyvore.com

Sfaturi de moda despre cum asortam culorile

Daca porti mai mult de o piesa vestimentara de aceeasi culoare, asigura-te ca sunt exact la fel ori nuante complet diferite. Aproape la fel, dar nu prea, este o greseala vestimentara, deoarece este ca si cum ai fi incercat sa potrivesti culorile dar nu ti-a iesit.

Daca alegi o tinuta complet neagra, nu purta incaltaminte maronie. Ti se pare ca negru si maro sunt doua culori usor de asortat? Ei bine, rezultatul poate fi o tinuta lipsita de farmec si de stil. Totusi, poti sa asociezi cele doua culori daca completezi look-ul cu accesorii in aceeasi culoare ca incaltamintea.

Culoarea maro asortata cu cele neutre calde sunt o alegere excelenta si potrivita pentru toamna. Totusi, acestea nu trebuie combinate cu tonuri calde precum rosu, roz sau violet (care merg mai bine cu nuantele reci precum albastru ori verde). Poti opta si pentru combinatia maro-negru insa daca o asortezi cu imprimeul leopard.

O pata de culoare calda intr-o paleta de culori reci adauga tinutei o nota de eleganta, fara sa exagerezi. De exemplu, poti asorta o cravata rosie la o camasa albastra ori cateva accesorii galbene la o rochie verde.

Evita sa te imbraci cu prea multe culori pastelate, deoarece poti obtine un look prea copilaros. Alege sa combini o culoare pastel cu una neutra, de exemplu roz pal cu gri, sau o culoare pastel cu o nuanta mai inchisa ale aceleiasi culori, de exemplu un albastru pal cu un albastru inchis.

Limiteaza-te la o singura piesa vestimentara cu imprimeu sau model, chiar daca culorile se potrivesc.

 Miranda Kerr

 Olivia Palermo

Alcatuieste o tinuta din maximum trei culori (cu tot cu cele neutre), in afara de cazurile in care celelalte culori alcatuiesc un model sau un imprimeu.

Nu purta combinatii de negru-albastru inchis ori negru-bleumarin, alb-crem sau maro-gri. De asemenea, evita sa asortezi violetul cu galben, rozul cu rosu sau verdele cu albastru.

Acum, ca ai aflat cele mai bune recomandari ale specialistilor Diva Hair despre cum asortam culorile, incearca sa le respecti data viitoare cand alegi o tinuta.

 

 

Articolul urmator
Garderoba sustenabilă: cum o obții cu buget redus
Garderoba sustenabilă: cum o obții cu buget redus
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.4 (74)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Mihaela (anonim)
    4 noiembrie 2013 13:01

    In 1966 a fost realizata prima diagrama circulara de culori de catre Isaac Newton, iar din acel moment au aparut numeroase variante ale acestui concept. ...Isaac Newton a trait in secolul XVII, cum putea realiza aceasta diagrama in 1966?