Evolutia interesanta a costumelor de baie: Modelele celebre ATUNCI si ACUM

Evolutia interesanta a costumelor de baie: Modelele celebre ATUNCI si ACUM

Madalina Nazalu, redactor Divahair.ro

In secolul XXI, alegerea costumului de baie perfect tine de personalitatea, silueta si nonconformismul fiecarei femei; avem la dispozitie o gama variata de modele, croiuri si combinatii cromatice, suntem inspirate de tendinte si de locul unde alegem sa il purtam. Insa posibilitatea de a selecta un costum de baie nu a fost intotdeauna un demers permisiv. Costumul de baie dateaza inca din secolul al XVIII-lea, cand restrictiile in materie de moda se reflectau in rigiditatea sociala caracteristica perioadei.  

Costumul de baie este una dintre piesele vestimentare cu o evolutie deosebit de interesanta de-a lungul secolelor. In ziua de astazi, putem vorbi despre o reinterpretare dusa la extrem, despre o reconceptualizare a modului in care ne privim corpul si il expunem in spatii publice.

Iata cum s-a modificat costumul de baie din secolul al XVIII-lea pana in zilele noastre.

Pasiunea pentru plaja s-a conturat in jurul anilor 1800, cand constructia cailor ferate a facilitat accesul la mari si la oceane, iar oamenii au inceput sa descopere in statul la soare sau mersul pe nisip un mijloc de relaxare.  

In secolul al XVIII-lea, plimbatul pe plaja incepe sa devina o activitate comuna, insa tendinta generala era de a evita expunerea la soare. Pielea alba era un deziderat de frumusete consacrat. Costumul de baie nu exista in sens propriu, dar anumite piese vestimentare erau obligatorii pe plaja: bonetele, salurile si manusile protejau zonele expuse soarelui, pentru a evita bronzul, considerat inestetic.

 

La inceputul secolului al XIX-lea are loc ceea ce, la vremea respectiva, era o revolutie in interpretarea costumelor de baie. Acesta consta intr-o rochie alba sau roz, cu maneci lungi, purtata peste pantaloni. Materialul consacrat era muselina, iar bonetele si manusile continuau sa faca parte din tinuta de plaja, cu o pronuntata influenta pariziana. 

Jumatatea secolului al XIX-lea transforma costumul de baie printr-o abordare orientala. Pantalonii tip salvari si rochiile cu talie accentuata si textura clos faceau parte din uniforma de plaja. Materialul gros, din flanel, era destul de greu si incetinea inotatorul.

"Masinile pentru baie", cum erau supranumite in acea perioada, erau o inventie ingenioasa care le permitea femeilor sa se schimbe si sa inoate intr-un loc ascuns privirilor.

Foarte populare in epoca victoriana, aceste masini erau, de fapt, casute pe roti, trase de cai in apa si aduse inapoi la mal atunci cand scaldatul se incheia. Atunci cand "trasura" ajungea in mare sau ocean, femeile se schimbau intr-un costum de baie precum cel prezentat in imaginea de mai jos. Mai tarziu, a fost adaugat un paravan pentru a ascunde femeile atunci cand ieseau ude din apa, in rochia din flanel.



Secolul XX a coincis cu o revolutie sociala, marcata de conflicte, descoperiri stiintifice si popularitatea anumitor genuri muzicale.

Schimbarile devin vizibile inca din 1900, cand activitati precum inotatul, scufundatul si surf-ul incep sa se bucure de popularitate.

Costumele de baie victoriene deveneau din ce in ce mai incomode; astfel, ele au fost transformate din nou, devenind mai scurte si mai mulate. 

In 1910, costumele de baie nu mai camuflau conturul formelor feminine. Silueta era mai expusa razelor soarelui, bonetele si manusile nu mai erau de mult timp un must, iar femeile puteau alege intre fusta sau pantaloni, pana la nivelul genunchilor.

In 1915, inotul si surf-ingul incep sa devina accesibile pentru femei ca sport de performanta, asa ca atletele sunt nevoite sa recurga la costume de baie mai sumare, care sa le permita mobilitate si confort in apa.



Anii 1920 au fost cunoscuti drept o perioada a opulentei si a elegantei, iar costumul de baie dintr-o piesa era uniforma absoluta pentru plaja. Pielea este din ce in ce mai expusa soarelui, dar protejata cu umbrelute si esarfe. Revista Vogue mentiona, in anii '20, ca un costum de baie ideal este confectionat din jerseu si seamana cu un maiou in masura in care legile nescrise o permit. 

In 1930, spatele este din ce in ce mai decoltat, manecile dispar, iar costumul este sumar.

In filmul Neptune's Daughter, Esther Williams  poarta un costum de baie din doua piese, exotic si foarte senzual pentru acea perioada.

Costumele din doua piese fara fusta sau alte artificii de deghizare a formelor feminine apar abia in 1943, cand guvernul american dispune reducerea materialelor folosite in industrie ca urmare a crizei economice din timpul razboiului.

Forma moderna de bikini dateaza din 1946 si a fost elaborata de inginerul Louis Reard si designerul Jacques Heim. Reard a preluat magazinul de lenjerie al mamei sale si a propus un nou model de costum de plaja. Chilotul avea talia inalta, iar Reard l-a prezentat drept cel mai mic costum de baie. Ulterior, talia a devenit mai joasa, iar acest bikini modern a devenit "un costum mai mic decat cel mai mic costum de baie". Cu toate acestea, Reard nu a putut gasi un model dispus sa poarte acest bikini, asa ca a folosit, ca imagine, o dansatoare obisnuita cu spectacolele nude, Micheline Bernardini. Aceasta a defilat in cadrul unei piscine deosebit de populare din Paris, iar costumul s-a bucurat de o popularitate neasteptata. In Franta, afacerea lui Reard a inflorit, si, pentru a-si promova constant abordarea excentrica si avangardista, acesta declara ca un bikini este autentic doar daca poate fi trecut printr-un inel.

Modelul de bikini propus de Reard

Esther Williams

Cu toate acestea, in jurul lumii, femeile raman reticente  fata de acest costum provocator si prefera sa adopte traditionalul costum din doua piese, care lasa destul loc imaginatiei. Daca acest model de bikini devine popular in Europa in anii '50, succesul se datoreaza frumoasei Brigitte Bardot, care poarta acest costum pe o plaja din Saint-Tropez. Inca un motiv sa afirmam ca celebritatile contribuie la afirmarea celor mai puternice si excentrice trend-uri.

Desi tari precum Spania, Portugalia sau Italia continua sa interzica acest costum de baie, iar reviste de moda il clasifica drept nepurtabil in virtutea decentei si a bunului simt, bikini-ul modern este pe cale sa isi ocupe locul in istoria modei prin revolutia culturala si cu ajutorul feminismului.

Brigitte Bardot

Marylin Monroe

In 1962, senzuala Ursula Andress apare, intr-un controversat film din seria James Bond, intr-un costum de baie alb care a devenit legenda.

Scena a fost considerata un moment fundamental in liberalizarea erotismului in industria filmului, iar modelul bikini a fost, in final, acceptat de normele sociale. In scurt timp, acesta detine suprematia pe plajele europene si americane. 

In anii '80 si ‘90, avertizarile insistente ale dermatologilor cu privire la cancerul de piele, generat de expunerea prelungita si neprotejata la soare, propulseaza bikini-ul intr-un con de umbra.

Ursula Andress in Dr. No,
din seria James Bond

Peggy Moffitt
in primul model monokini

 

 

In 1964, Rudi Gernreich, un designer autriaco-american, elaboreaza un design nonconformist al costumului de baie: monokini sau unikini este vestimentatia de plaja dintr-o singura piesa, dar cu decupaje deosebit de indraznete, sutienul si chilotul fiind, practic, unite prin cateva snururi. Primul model a fost purtat de Peggy Moffitt si a ramas un punct de referinta in manifestarile extremiste ale revolutiei sexuale, vorbind despre libertatea femeii de a alege ceea ce o defineste. Cu toate acestea, pe plaja din Chicago a anilor '60, o femeie a fost amendata cu 100 de dolari pentru ca a purtat monokini intr-un loc public.

In zilele noastre, acest costum de baie ramane deosebit de senzual si poate fi  alegerea ideala pentru piscina, evitandu-se, astfel, bronzul neuniform.



Costumul de baie dintr-o singura piesa incepe sa isi recastige popularitatea in anii `90, dar, pentru cele care nu doresc sa se ascunda sub surplusul de material, este lansat un nou model: chilotul tanga.

Christine Brinkley
in Sports Illustrated, 1980

 Baywatch, anii '90,
un elogiu adus costumului de baie

Anii 2000 marcheaza un deceniu al dezinhibitiei totale: topless-ul este privit cu ingaduinta, costumele de baie pot fi abordate in orice varianta, de la modelul intr-o singura piesa, ideal pentru piscine, la modelul bikini in diverse imprimeuri, nuante si taieturi mai mult sau mai putin indraznete.





Supermodele Victoria's Secret

Ca si sectorul prêt-a-porter, costumul de baie se bucura de o evolutie dinamica, reflectand o viziune asupra modei in schimbare de-a lungul secolelor, dar si nevoia de independenta si posibilitate de expresie, care a marcat atitudini si miscari feministe si a consolidat rolul femeilor in societate.  

Iata cateva modele de incaltaminte cu care iti poti asorta costumul de baie pentru o vara incendiara:

 Sandale Dasha - 165 lei Sandale Dasha - 145 lei
Sandale Dasha - 165 lei Sandale Dasha - 145 lei
 Sandale Dasha - 185 lei Sandale Dasha - 155 lei
Sandale Dasha - 185 lei Sandale Dasha - 155 lei

Tu ce parere ai despre evolutia costumelor de baie?

Articolul urmator
Sutien potrivit pentru sânii lăsați: cele mai bune modele
Sutien potrivit pentru sânii lăsați: cele mai bune modele
Ce fel de costum de baie ti se potriveste?
Incepe quiz
Ce fel de costum de baie ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (125)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    AURA (anonim)
    13 mai 2012 14:02

    ASA DA

    anonim (anonim)
    12 mai 2012 16:04

    hello!atentie la titlu articolului, nu despre costume de baie la moda in vara asta este vorba , ci despre evolutia lor de-a lungul timpului si de faptul ca unele modele de atunci se regasesc si acum , deci au ramas ferme pe pozitii!daca nu te pricepi , mai bine nu te baga!

    kryyna
    11 mai 2012 11:11

    Asa este cand te uiti doar la poza si nu citesti!:)))

    Lola (anonim)
    11 mai 2012 11:11

    de unde furati pozele?

    mire (anonim)
    11 mai 2012 10:10

    Foarte interesant articolul, mi-a placut mult.

    ylol
    11 mai 2012 08:08

    D-ra Ana, daca citeai cu atentie articolul, realizai ca el nu recomanda costume de baie care sunt la moda in aceasta vara. Subiectul il reprezinta evolutia costumelor de baie in timp. Asa ca mare atentie la lecturare, dar mai ales atunci cand faci comentarii.

    ana_fashion (anonim)
    10 mai 2012 18:06

    Domnisoara care a scris articolul habar nu are ce costume de baie sunt la moda in aceasta vara. linkul asta poate te ajuta.