5 lucruri ciudate pe care le faci noaptea şi care te pot îmbolnăvi

5 lucruri ciudate pe care le faci noaptea şi care te pot îmbolnăvi

Eugenia Dinescu, redactor

Dacă te-ai obişnuit să te trezeşti obosită, cu toate că ai renunţat deja la obiceiurile care îţi afectează calitatea somnului, motivul extenuării ar putea fi de ordin fiziologic. Anumite persoane scrâşnesc din dinţi, altele nu îşi pot controla mişcările corpului, însă rezultatul este acelaşi: organismul este privat de somn, ceea ce măreşte riscul de a dezvolta diabet, boli cardiovasculare şi afectează sistemul imunitar pe termen lung.

Aceste tulburări nocturne poartă numele de parasomnii şi pot trăda simptome care pot provoca probleme serioase de sănătate. Descoperă 5 lucruri care ar trebui să te îngrijoreze dacă le faci în somn!

Apnee nocturnă

Întreaga musculatură a gâtului şi a fetei, alături de limbă, uvulă şi bolta palatină, se relaxează în timpul somnului. În cazul persoanelor afectate de apneea obstructivă, căile aeriene se îngustează până la ocluzia completă, moment în care organismul se trezeşte instantaneu pentru o gură de aer. Dacă suferi de apnee, s-ar putea să te trezeşti de 20-60 de ori pe oră pentru a respira, fără să realizezi măcar acest lucru. Să te trezeşti obosit în fiecare dimineaţă nu este singurul efect negativ al apneei obsructive, deoarece condiţia măreşte şi riscul de a dezvolta boli ale sistemului cardiovascular.

Tratamentele moderne pentru apnee includ terapia CPAP, care se bazează pe folosirea unei măşti speciale în timpul somnului, menită să asiste pacientul în timpul respiraţiei. Dacă nu eşti somnolentă în timpul zilei sau nu te trezeşti constant cu o durere de cap, s-ar putea nici să nu realizezi că suferi de apnee, însă partenerul de viaţă îţi poate indica alte semnale de alarmă: sforăitul zgomotos, înecatul în somn sau senzaţia de sufocare în timpul nopţii.

Scrâşnitul din dinţi

Situaţiile frustante ne fac pe unii dintre noi să scrâşnim câteodată din dinţi, însă anumite persoane dezvoltă acest obicei în mod involuntar, în timpul somnului - afecţiune ce poartă numele de bruxism. Fenomenul se poate întâmpla în orice etapă a ciclului de somn, însă este deosebit de puternic în faza REM, când controlul asupra corpului lipseşte, iar presiunea exercitată asupra dinţilor poate fi de 10 ori mai mare decât în mod normal.

Stresul cronic, anxietatea, sindromul de stres posttraumatic, dar şi înghiţirea lichidului amniotic la naştere şi traumele cerebrale din copilărie se numără printre posibilele cauze ale bruxismului. În cazul în care bruxismul rămâne nedescoperit  sau în lipsa folosirii unei gutiere pentru dinţi, scrâşnitul poate duce la spargerea, slăbirea sau chiar căderea dinţilor. Încleştarea maxilarului, un simptom care însoţeşte adesea scrâşnitul dinţilor, poate duce, de asemenea, la inflamarea articulatiei temporo-mandibulare, ceea ce provoacă dureri, migrene, dureri ale urechii, dificultate la mușcare şi înghiţire, dar şi dureri ale gâtului şi ale umerilor. Bruxismul poate fi, de asemenea, un simptom al apneei obstructive.

Mişcarea involuntară a membrelor

Tulburarea de mişcare periodică a membrelor sau mioclonia nocturnă sună mai îngrijorător decât ar trebui – această parasomnie produce mişcări involuntare şi zvâcniri ale picioare şi, uneori, ale braţelor. Majoritatea oamenilor cu mioclonie nocturnă nici măcar nu realizează că se mişcă în somn şi nu le afectează calitatea somnului, însă nu ignora simptomele acestei parasomnii. Dacă te trezeşti adesea din cauza mişcărilor bruşte în somn, vorbeşte cu medicul tău. Acesta îţi poate recomanda un supliment alimentar pe bază de fier şi magneziu, deoarece tulburarea este asociată cu un nivel scăzut de feritină, o proteină care ajută la absorbţia fierului. Uneori, mişcarea involuntară a membrelor poate indica şi alte tulburări de somn, precum apneea sau narcolepsia, dar poate fi şi un indicator al unei boli neurodegenerative, precum boala Parkinson.

Transpiraţii nocturne

Dacă nu ai adormit lângă calorifer şi te trezeşti în mod regulat cu hainele îmbibate de sudoare, probabil ai transpiraţii nocturne. Există mai multe cauze care pot determina o activitate crescută a glandelor sudoripare: dezechilibre hormonale temporare (precum menopauza), febra provocată de o gripă sau o infecţie, efecte secundare ale anumitor tipuri de medicamente (precum antidepresivele), dar şi hipertiroidia sau consumul de alcool. Dacă transpiri excesiv în timpul nopţii timp de mai mult de o săptămână, programează o vizită la medicul de familie. Hipersudoraţia poate fi şi un simptom al animiei, tuberculozei şi a unor tipuri de cancer şi, mai rar, poate semnala boli precum leucemia şi limfomul Hodgkin.

Incontinenţă urinară nocturnă

Urinatul în pat este un lucru pe care îl asociem în special cu copiii aflaţi la vârste fragede, însă nici adulţii nu sunt complet  protejaţi de acest risc. Nu este exclus ca un coşmar sau pur şi simplu amânarea micţiunii să facă o persoană adultă să ude patul la un moment dat, însă constanţa acestui obicei reprezintă un motiv de îngrijorare. Anxietatea şi stresul pot reprezenta o cauză psihologică, dar și infecţiile tractului urinar superior pot fi de vină pentru această problemă, caz în care este necesar tratamentul cu antibiotice. De cele mai multe ori însă, incontinenţa urinară nocturnă este provocată de vezica urinară hiperactivă, o afecţiune ce se poate trata prin tratament medicamentos sau chiar prin montarea unui pacemaker pentru vezică.

Să respecţi cele 8-9 ore de somn necesare pentru buna funcţionare a organismului nu este singurul lucru căruia ar trebui să-i acorzi atenţie, ci şi comportamentului din timpul somnului: află ce înseamnă dacă vorbeşti în somn sau dacă tresari în timpul nopţii!

Articolul urmator
62 de întrebări pentru prieteni care vor întări relația
62 de întrebări pentru prieteni care vor întări relația
Cum va fi noaptea nuntii tale?
Incepe quiz
Cum va fi noaptea nuntii tale?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.