Cancerul de colon: de ce apare și cum se manifestă

Cancerul de colon: de ce apare și cum se manifestă

Andreea Constantin

Cancerul de colon este un tip de cancer ce își are originea în celulele mucoasei care căptușește intestinul gros. Deși poate apărea la orice vârstă, incidența acestuia crește semnificativ după vârsta de 55-60 de ani. Dacă nu este identificat și tratat la timp, cancerul de colon poate duce la complicații care afectează calitatea vieții pacientului.

Continuă să citești pentru a afla mai multe despre cauzele și simptomele acestui tip de cancer, dar și cum se poate stabili un diagnostic cert!

Cauze și factori de risc pentru cancerului de colon

Cauzele exacte ale cancerului de colon nu sunt pe deplin cunoscute. Ceea ce știe însă este că există o serie de factori care contribuie la dezvoltarea sa.

Vârsta înaintată este unul dintre aceștia. După cum spuneam mai sus, riscul este mai ridicat în cazul persoanelor cu vârsta peste 55 - 60 de ani. Stilul de viață joacă, de asemenea, un rol important. O alimentație bogată în carne roșie, carne procesată și grăsimi, dar săracă în fibre poate duce la formarea polipilor. Cancerul de colon este mai frecvent la persoanele supraponderale sau obeze, iar persoanele sedentare au un risc mai mare de a dezvolta această boală, comparativ cu persoanele active. Consumul frecvent de alcool și fumatul sunt, de asemenea, factori de risc.

Istoricul familial este un alt factor de risc. Persoanele care au o rudă de gradul I diagnosticată cu cancer de colon până la vârsta de 50 de ani au un risc crescut. Anumite afecțiuni, precum boala Crohn și colitele ulcerative pot crește, de asemenea, riscul ca o persoană să fie nevoită să discute cu un medic despre cancerul de colon, cauzele, simptomele și tratamentul său pentru că a primit un astfel de diagnostic.

Simptomele cancerului de colon

În fazele sale incipiente, cancerul de colon poate să nu prezinte simptome evidente. Când apar, simptomele cancerului de colon pot include constipația și diareea, probleme ale tranzitul intestinal, senzația permanentă de balonare, crampele abdominale, prezența sângelui în scaun și senzația de defecare incompletă sau frecventă.

În funcție de stadiul în care se află boala și de tipul de cancer de colon, pot apărea și alte simptome, precum oboseală inexplicabilă, pierdere în greutate nejustificată, vedere încețoșată, dureri de cap, vărsături frecvente, umflarea mâinilor și a picioarelor, modificări ale culorii și consistenței scaunului, stări prelungite de slăbiciune sau dificultăți de respirație.

Cum se poate stabili diagnosticul de cancer de colon?

Stabilirea diagnosticului de cancer de colon se realizează printr-o serie complexă de teste și investigații. Lista completă a investigațiilor se stabilește în funcție de particularitățile fiecărui caz, dar, de regulă, în primă instanță, pacientului îi sunt recomandate analize de sânge. Acestea ajută la evaluarea stării generale de sănătate a pacientului și pot indica prezența anumitor anomalii sau a unor markeri tumorali. 

Cea mai eficientă metodă de diagnosticare a cancerului de colon rămâne însă colonoscopia. O colonoscopie presupune examinarea interiorului intestinului gros cu ajutorul unui tub flexibil prevăzut cu fibră optică și cameră video ce permite vizualizarea acestuia în timp real. Dacă se depistează polipi sau țesut anormal în colon în timpul colonoscopiei, rezultatul acesteia este considerat pozitiv. În cazul în care sunt descoperite formațiuni anormale, acestea sunt îndepărtate și trimise la laborator pentru evaluare microscopică, pentru a se determina dacă celulele descoperite sunt sau nu canceroase. Majoritatea polipilor nu sunt canceroși, dar unii pot fi precanceroși. 

În anumite situații, pot fi necesare și investigații imagistice suplimentare, cum ar fi tomografia computerizată (CT) sau rezonanța magnetică nucleară (RMN), pentru a localiza precis formațiunile anormale și a le vizualiza în detaliu.

Cancerul de colon este o boală a cărei cauză exactă este necunoscută și al cărui risc crește odată cu vârsta. Se poate vindeca atunci când este depistat din timp și tratat corespunzător. În caz contrar, se poate răspândi în restul organismului, ceea ce va duce la scăderea speranței de viață. Nu neglija potențialele semne de alarmă și asigură-te că faci la timp toate investigațiile de rutină ce ți-au fost recomandate de medicul tău!

Disclaimer: Acest articol are rol informativ și nu poate înlocui vizita la medic! Dacă te confrunți cu simptome neobișnuite sau vrei să te asiguri că nu există motive de îngrijorare, programează o consultație!

Surse articol: https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/cancer-de-colon-cauze-simptome-tratament https://www.medlife.ro/articole-medicale/colonoscopia

Articolul urmator
Ce poate declanșa cancerul, conform neurologului Vlad Ciurea
Ce poate declanșa cancerul, conform neurologului Vlad Ciurea
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.