Cardiomiopatiile - simptome, diagnostic si tratament

Cardiomiopatiile - simptome, diagnostic si tratament

Paraschiv Teodora

In lumea in care traim foarte multe persoane sufera de afectiuni cardiace datorita conditiilor stresante de munca, sedentarismului si alimentatiei nesanatoase. Cardiomiopatiile sunt un grup de afectiuni cronice care afecteaza muschiul inimii. Afla citind in continuare cum sa previi aceste boli dar si cum sa le tratezi.

Cauzele cardiomiopatiilor

Cardiomiopatia dilatativa este cea mai frecventa. Ea apare la 4 din 5 persoane afectate de acest grup de boli. Poti avea o predispozitie genetica la aceasta afectiune daca in familia ta au mai fost cazuri de cardiomiopatii. Boala este declansata insa de factori precum:

- citostaticele

- infectiile virale

- consumul de alcool.

Alt tip de afectare miocardica este cardiomiopatia hipertrofica, ce este transmisa genetic. 50% dintre urmasii unui bolnav pot fi afectati.

Cardiomiopatia restrictiva inseamna fibroza miocardului in cazul existentei unor boli asociate:

- amiloidoza (depunere de proteine anormale in organe)

- hemocromatoza (acumulare anormala de fier in tesuturi)

- sarcoidoza (depozitarea de granuloame in organism)

Manifestarea cardiomiopatiilor

Forma dilatativa a acestui grup de boli presupune marirea camerelor cordului ceea ce duce la contractii ineficiente ale inimii. Se intalneste des la barbatii de peste 45 de ani. Daca suferi de aceasta afectiune atunci vei avea:

- dispnee (respiratie cu dificultate)

- scaderea tolerantei la efort fizic

- edeme (umflarea mainilor, picioarelor, ascita in cazuri grave)

- durere toracica

In cardiomiopatia hipertrofica se ingroasa peretele muscular al inimii si sangele va fi pompat ineficient. In aceasta boala poti avea simptome inca din copilarie:

- stari de lesin (lipotimie)

- durere toracica la efort fizic

- palpitatii

- dispnee

In general in acest tip de cardiomiopatie simptomele sunt usoare, dar poate aparea in cazuri rare si moartea subita datorita aritmiilor cardiace.

Simptomele din cardiomiopatia restrictiva includ:

- dispnee

- oboseala

- cheaguri de sange care circula in circulatie (embolii) si pot genera infarct, accident vascular cerebral sau ischemie periferica

cardiomiopatie

Diagnosticul de cardiomiopatie

Este important sa diferentiem cardiomiopatia de alte boli cardiace, cum ar fi cele cauzate de ateroscleroza, hipertensiune, anomalii congenitale sau valve lezate. Diagnosticul de cardiomiopatie se pune pe baza simptomelor si in urma examenului paraclinic.

Se fac urmatoarele investigatii pentru confirmarea diagnosticului:

- radiografie toracica

- electrocardiografie

- ecocardiografie

- biopsia muschiului cardiac

Tratamentul in cardiomiopatii

Daca ai cardiomiopatie dilatativa atunci vei fi tratata pentru ameliorarea simptomelor de insuficienta cardiaca. Vei primi:

- beta-blocante si inhibitori ai enzimei de conversie

- diuretice pentru reducerea retentiei de lichide

- anticoagulante pentru prevenirea formarii cheagurilor

- implantarea unui peace-maker daca a fost afectat traseul conducerii impulsurilor electrice

Tratamentul cardiomiopatiei hipertrofice consta in utilizarea de amiodarona, blocante de calciu (verapamil) sau beta-blocante (propanolol) pentru a preveni sincopele datorate aritmiilor. In aceasta cardiomiopatie se poate implanta si peace-maker daca starea devine grava. Daca suferi de aceasta afectiune, sunt important de tratat si cauzele bolii. Poti face terapie cu steroizi cu efecte benefice.

Desi terapia medicamentoasa este prima alegere in cardiomiopatii, in cazurile grave se poate recurge si la interventie chirurgicala.

Cardiomiopatia dilatativa grava poate beneficia de transplant de inima. Se intervine chirurgical si atunci cand apar leziuni ale valvelor sau cand se poate indeparta o portiune foarte ingrosataa  muschiului cardiac.

Daca ai in familie rude cu cardiomiopatie, trebuie sa eviti antrenamentele sportive si profesiile cu grad mare de stres fizic, pentru ca esti predispusa sa faci aceasta boala. Daca ai fost diagnosticata cu cardiomiopatie dilatativa, trebuie sa eviti efortul fizic si consumul de alcool.

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (25)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    roxana91 (anonim)
    11 ianuarie 2013 00:12

    am si eu baietelul cu cardiomiopatie hipertrofica obstructiva forma severa si nu stiu prea multe as vrea sa aflu mai multe despre boala va rog sa ma ajutati si pe mine