Cinci flori comestibile și beneficiile lor surprinzătoare

Cinci flori comestibile și beneficiile lor surprinzătoare

Redactor Alexa Galgau

Pentru mulți dintre noi, ideea de a folosi flori în mâncare este destul de bizară, însă este o practică gastronomică ce are loc de mii de ani. Unele flori comestibile sunt folosite pentru a decora mâncarea, iar altele sunt preferate pentru proprietățile lor vindecătoare. Deși ceaiurile sunt, de regulă, cea mai bună metodă de a consuma flori comestibile, nu strică să încerci și alte variante.

Află, așadar, care sunt florile comestibile pe care le poți folosi în bucătărie și ce proprietăți au acestea!

Flori comestibile cu beneficii nebănuite 

Multe dintre florile care ne încântă privirile ar putea să ne satisfacă și papilele gustative, dacă le-am folosi la gătit sau la decoratul preparatelor. Unele flori au chiar și proprietăți terapeutice, atâta vreme cât ai grijă să le consumi în cantitatea recomandată și nu faci excese.

Florile de gălbenele: probabil că știai deja că aceste mici floricele galbene pot fi consumate, cea mai populară variantă fiind ceaiul de gălbenele. Acesta face minuni pentru ficat și pentru întregul sistem digestiv, fiind recomandat după mesele copioase sau când ai stări de greață. Florile de gălbenele mai pot fi folosite și în diverse preparate, având o aromă care variază de la amărui la ușor picant. Seamănă puțin la gust cu șofranul, cel mai scump condiment din lume. Poți să presari petale de gălbenele peste supe, paste sau preparate din orez ori poți să le adaugi la salate, pentru un plus de savoare. Totodată, este util să știi că petalele de gălbenele pot fi folosite pentru a colora supele, aspicul, omletele și alte preparate. Beneficiile consumului de flori de gălbenele: reducerea inflamațiilor din corp, protejarea vederii, a sistemului digestiv și a funcției hepatice, ameliorarea durerilor menstruale.

Citește AICI despre beneficiile ceaiului de gălbenele!

Flori de măr: în mod surprinzător, delicatele flori de măr care ne încântă primăvara cu aroma lor minunată sunt și comestibile, însă trebuie consumate cu moderație, pentru că pot conține substanțe înrudite cu cianura (la fel ca sâmburii de măr, care sunt otrăvitori). Florile de măr pot fi folosite pe post de decor, dar pot fi adăugate și la salate, pentru o aromă florală delicată și subtilă.
Beneficiile consumului de flori de măr: stimularea sistemului digestiv, ameliorarea iritațiilor pielii, calmarea sistemului nervos.

Gladiole: pentru a putea consuma aceste flori frumoase, trebuie doar să le scoți stigmatele. Aroma petalelor de gladiolă este asemănătoare cu cea a salatei verzi, florile putând fi folosite pentru a decora deserturi, în special mousse-uri. Poți să adaugi petalele și la salate, dar le poți și găti, ele având o aromă subtilă, dar plăcută.
Beneficiile consumului de gladiole: stimularea funcției digestive, eliminarea grăsimilor din ficat, echilibrarea hormonală, creșterea libidoului.

Panseluțe: probabil că ai mai văzut în emisiunile și în concursurile culinare că panseluțele sunt adevărate vedete ale decorului. Nu doar că sunt flori foarte frumoase, dar sunt și comestibile, având o aromă ușor dulceagă, asemănătoare cu cea a ierbii. Poți să consumi doar petalele sau întreaga plantă, pentru un gust mai puternic. Le poți adăuga la orice preparat, inclusiv la salate, dar cel mai bine se potrivesc la salatele de fructe și la deserturi.
Beneficiile consumului de panseluțe:  ameliorarea simptomelor artritei și reumatismului, regenerarea vaselor capilare, vindecarea și prevenirea infecțiilor urinare.

Trandafiri: gustul petalelor de trandafir diferă în funcție de specie și este influențat și de starea solului. Aroma este ușor fructată, dar și puțin acrișoară. Petalele de trandafiri sunt folosite mai ales pentru dulceață, însă pot deveni și un decor potrivit pentru deserturi ori un adaos special la salate. Totodată, poți să adaugi petale de trandafiri și la apă cu gheață, pentru o băutură aromată subtil, ori chiar să faci cuburi de gheață cu petale de trandafiri, pentru a da aromă băuturilor. Beneficiile consumului de trandafiri: stimularea metabolismului, detoxifiere, creșterea libidoului, reducerea stresului și eliminarea depresiei.

Începe și tu să folosești flori comestibile la diverse preparate sau în ceaiuri și te vei bucura nu doar de aroma lor deosebită, ci și de beneficiile miraculoase pentru sănătate și siluetă!

Află și care este cel mai bun ceai pentru slăbit!

Articolul urmator
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Te-ai întrebat vreodată în ce te vei reîncarna în viața viitoare? Află din testul de aici
Incepe quiz
Te-ai întrebat vreodată în ce te vei reîncarna în viața viitoare? Află din testul de aici

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.