Consumul excesiv de carne roșie îți scurtează viața

Joi, 04.08.2016
de Alexa Galgau

Chiar dacă există în alimentația omului încă din cele mai vechi timpuri, carnea roșie nu este tocmai cea mai sănătoasă alegere din dieta ta, deși are în compoziție numeroși nutrienți benefici pentru organism. Studiile recente au arătat că depășirea unei anumite cantități de carne roșie consumată săptămânal dăunează grav sănătății. Iar dacă mai este și procesată, ea este cu atât mai periculoasă, pentru că este cancerigenă.

Află cum îți scurtează viața consumul excesiv de carne roșie și care este cantitatea recomandată de specialiștii în nutriție! 

Carnea roșie, un dușman ascuns

Un studiu publicat recent a reconfirmat bănuielile nutriționiștilor privitoare la consumul de carne roșie: se pare că aceasta, într-adevăr, îți scurtează viața, mai ales dacă este principala ta sursă de proteine. Studiul a fost realizat pe mai bine de 130 000 de persoane, pe o durată lungă (30 de ani), pentru a se vedea consecințele unei diete bogate în proteine de origine animală. Participanții își luau circa 14% din caloriile zilnice din proteine de origine animală și doar 4% din proteine de origine vegetală (din leguminoase, cereale, nuci, semințe etc.). Cu alte cuvinte, au fost studiați oameni obișnuiți, care nu sunt foarte riguroși în ceea ce privește stilul de viață sănătos.

Conform acestui studiu, persoanele care își iau proteinele din surse vegetale răiesc mai mult și au o stare de sănătate bună, în comparație cu persoanele care consumă preponderent proteine provenite de la animale. Cu toate acestea, nu toate proteinele animale sunt nocive. Cele provenite din carne albă sau din ouă sunt de calitate, iar aceste produse nu pun viața în pericol precum carnea roșie. Surprinzător este și că oamenii care consumă acest produs în exces au și alte obiceiuri nesănătoase: mulți dintre ei fumează și beau alcool. De altfel, există și vești încurajatoare: persoanele care consumă multă carne roșie, dar includ în alimentație și produse sănătoase și au o viață activă, beneficiază de o sănătate de fier. 

Carnea roșie vine în multe variante procesate (mezeluri, bacon, cârnați etc.) și contine foarte mulți nitrați și sodiu, substanțe care au fost asociate cu bolile de inimă, dar și cu apariția cancerului. Produsele din carne roșie care conțin multă grăsime fac foarte rău inimii prin faptul că duc la creșterea colesterolului și, pe deasupra, au și foarte multe calorii. Mezelurile sunt cele mai periculoase produse alimentare din carne roșie de pe piață, mai ales pentru că oamenii le consumă în cantități mari, în fiecare zi. În plus, dacă fumezi, ești supraponderală și nu faci destulă mișcare, organismul devine mult mai bolnăvicios.

Proteinele vegetale sunt foarte sănătoase

Deși cel mai sănătos ar fi să ai surse variate de proteine, se pare că mulți dintre noi ar trebui să facem tot posibilul să creștem cantitatea de proteine vegetale din dietele noastre. Produsele care le conțin sunt pline de fibre, antioxidanți, vitaminele B, acizi grași nesaturați, au puține calorii și sunt foarte sărace în grăsimi. Nutriționiștii nu spun să renunțăm de tot la carnea roșie, însă ar trebui să ne limităm la o porție sau două (cel mult) pe săptămână, iar restul de proteine să ni le asigurăm din carne de pui, pește și surse vegetale.

Mici schimbări în dietă făcute acum pot să te țină departe de boli. De exemplu, nutriționiștii spun că putem înlocui laptele de vacă integral cu lapte degresat sau cu o variantă vegetală (lapte de migdale, de soia, de orez etc.), putem mânca doar albușul de la ou ori putem alege doar bucățile de carne cu cât mai puțină grăsime. Aceste lucruri pot face diferența mai târziu și nu presupun decât o reducere a cantității de proteine animale și o creștere a cantității de proteine vegetale.

Studiul a dezvăluit o serie de avantaje ale creșterii consumului de proteine vegetale:

- pentru fiecare creștere de 3% în dieta zilnică, participanții s-au ales cu un risc mai mic cu 10% de a face boli ale inimii;

- la polul opus, pentru fiecare creștere cu 10% a cantității de proteine de origine animală din dieta zilnică, riscul de a face boli de inimă a crescut cu până la 8%;

- reducerea consumului de carne roșie procesată scade riscul de a muri devreme cu până la 34% și cu 12% în cazul consumului de carne roșie neprocesată.  Află ce E-uri cancerigene conțin mezelurile!

Carnea roșie nu este un aliment de care să abuzezi, deși nu este nevoie să renunți complet la ea, ci doar să o consumi în cantități mult mai mici, în favoarea cărnii slabe și a surselor vegetale de proteine.

Citește mai multe despre alga roșie care are gust de bacon!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

Cauta un furnizor in zona ta

Ai nevoide de un SFAT?

Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

întreabă

LIKE si intra in universul divelor!

Ghidul de frumusete DIVA2016