Furunculul - simptome, diagnostic si tratament

Furunculul - simptome, diagnostic si tratament

Andron Georgiana

Suntem femei moderne si trebuie sa avem grija mereu de pielea noastra. Cand straluceste de sanatate, ne simtim mai frumoase si sigure pe noi. Asa ca o formatiune inflamatorie profunda, ferma si dureroasa este ultimul lucru pe care ni l-am dori. Cu atat mai putin daca inconjoara o zona cu puroi sau tesut mort. Tocmai v-am descris furunculul, o infectie a pielii care implica un folicul pilos si tesutul cutanat din jur.

Caracteristicile furunculului

Un nodul umflat, roz-rosu, sensibil la atingere este forma sub care apare un furuncul. Dar in final il veti simti ca un balonas umflat cu apa. Poate aparea in orice zona a corpului, mai des la nivelul fetei, pleoapelor, cefei, axilei, partii superioare a spatelui, coapselor si feselor. Durerea apare pe masura ce se umple cu puroi si tesut mort si dispare cand incepe sa se goleasca.

Caracteristicile
unui furuncul:
- dimensiunea este cea a unui bob de mazare, dar poate ajunge cat o minge de golf;
- poate prezenta pustule (vezicule cu puroi) albe sau galbene;
- furunculele pot conflua sau se pot raspandi spre alte zone ale pielii;
- pot creste rapid;
- se pot infiltra, pot supura (elimina puroi) sau pot forma cruste

Alte simptome:
- oboseala;
- febra;
- stare generala proasta;
- mancarime inaintea aparitiei furunculului;
- inrosirea pielii sau inflamatie in jurul leziunii.

Cauzele aparitiei unui furuncul

Furunculele sunt cauzate de Stapfylococcus aureus, dar pot aparea si datorita altor bacterii sau fungi de pe suprafata pielii. Lezarea firului de par le permite sa patrunda adanc in tesutul foliculului, in tesutul subcutanat sau in glandele sudoripare. Pot fi transmisi de la persoana la persoana si aparitia lor este favorizata de o dieta deficitara si un stil de viata nesanatos.

Complicatii determinate de furuncul

- abcese (colectii purulente) ale pielii, maduvei spinarii, creierului (mai ales furunculele din zona ochilor si nasului), rinichilor sau altor organe;
- infectii cerebrale, ale maduvei spinarii sau raspandite in alte parti ale corpului;
- endocardita (infectie a valvelor inimii sau a stratului sau intern );
- osteomielita (infectie osoasa);
- cicatrici permanente;
- sepsis (raspuns inflamator sistemic);
- carbuncul (furuncul antracoid), determinat de unirea mai multor furuncule.

furuncul

Diagnosticul de furuncul

Diagnosticul se bazeaza pe aspectul cutanat. Unele cazuri prezinta numeroase furuncule in diverse zone si de aceea este necesara investigarea totala a pacientului. Pentru siguranta, se pot efectua biopsii cutanate sau mucoase, hemograme (numararea elementelor figurate din sange ) sau hemoculturi care pun in evidenta bacteria cauzatoare.

Tratamentul furunculului

Un furuncul poate disparea de la sine. Procesul de vindecare incepe dupa ce nodulul se goleste. Un tratament medical este necesar daca furunculul se mentine mai mult de 2 saptamani, recidiveaza, este localizat la nivelul coloanei sau mijlocului fetei, sau este acompaniat de febra si alte simptome.

Compresele umede calde
ajuta golirea unui furuncul, ceea ce grabeste vindecarea. Acasa, le puteti folosi de cateva ori pe zi. Nu uitati in schimb ca temperatura ridicata stimuleaza infectia, deci compresele trebuie sa fie caldute, nu fierbinti. In faza initiala se utilizeaza comprese reci cu dezinfectanti (Cloramina, Rivanol) care vor stimula evolutia furunculului. Se pot administra antibiotice si local, care au un efect benefic in tratament.

Neem
-ul (Azadirachta indica) este cel mai bun remediu naturist. Macinati frunze tinere proaspete si aplicati-le zilnic pe zona inflamata. Eficienti sunt si 2-3 catei proaspeti de usturoi, dupa ce ii zdrobiti. Frunzele proaspete de banan amelioreaza durerea si grabesc maturarea furunculului, daca le incalziti usor si legati in jurul zonei bolnave.

Leziunile mari sau adanci au nevoie de o interventie chirurgicala, dar nu incercati niciodata sa stoarceti sau taiati un furuncul deoarece puteti inrautati infectia.  Antibioticele sistemice le vin in ajutor celor cu infectii repetate.

Igiena
este importanta pentru a preveni raspandirea infectiei. Spalati-va  foarte bine pe maini dupa ce ati atins un furuncul. Nu reutilizati sau impartiti prosoapele. Imbracamintea, prosoapele si cearsafurile care au intrat in contact cu zonele infectate ar trebui spalate in apa foarte fierbinte (de preferat clocotita). Hainele ar trebui schimbate frecvent si depozitate separat pana la spalare.

In concluzie, nu putem controla frumusetea pielii noastre doar prin produse cosmetice. Furunculul determina un aspect estetic neplacut si o durere peste care nu putem trece, dar poate fi tinut sub control. Curatenia ramane cel mai bun prieten al nostru. Nu o ignorati.

 

Bibliografie:

http://www.best-home-remedies.com

http://www.nlm.nih.gov

Articolul urmator
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.8 (74)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    rodi (anonim)
    26 martie 2013 20:08

    la incheietura piciorului linga zona genitala mia iesit un nodul mic ca un furunc,prostia mea e ca lam strins sa scap de el si mi sa umflat foarte tare cit o minge de ping pong iar inflamatia sa extins,e foarte dureros si ma incomodeaza la mers,iau antibiotic doxacilina si ma dau cu unguent flocinolol,intrebarea mea este e furunc sau altceva,ca de exemplu o infectie,,ce ma sfatuiti....multumesc

    rodi (anonim)
    26 martie 2013 20:08

    pppp

    adi (anonim)
    25 septembrie 2012 15:03

    Aici ai o optiune de tratament modern http://furuncul.blogspot.ro

    lily (anonim)
    2 septembrie 2012 16:04

    DE unde putem sa luam frunze de banana?

    denisa-izabela (anonim)
    18 iunie 2012 09:09

    daca pun ceara naturala se va retrage infectia furungului.

    cristina (anonim)
    20 iunie 2011 15:03

    Buna ziua,as vrea sa stiu cum se poate inlatura o cicatrice sau un semn inestetic produs de un furuncul.De aproape 16 ani mi-a iesit un furuncul la ceafa,dupa care mi-a trecut dar mi-a lasat un semn inestetic,dati-mi un sfat va rog.