Sarcina dupa anticonceptionale

Sarcina dupa anticonceptionale

Luiza Valsan

Ai folosit pilule contraceptive o lunga perioada si vrei sa stii cand poti sa concepi un copil? Afla tot ce trebuie sa stii despre sarcina dupa anticonceptionale.

Cea mai folosita metoda de protectie impotriva unei sarcini nedorite la femei este administrarea de anticonceptionale orale. Aceste pastile au in compozitie o serie de hormoni sintetici care impiedica producerea ovulatiei sau ingroasa mucusul cervical, deci reduc aproape la minimum sansa de formare a unui embrion.

In ultima perioada ti-ai pus numeroase intrebari care asteapta un raspuns, cum ar fi: "In cat timp pot ramane insarcinata de la intreruperea anticonceptionalelor?", "Tratamentul cu pilule contraceptive mi-a afectat fertilitatea?" sau " Admistrarea indelungata a hormonilor are efecte asupra viitorului bebelus?"? Acestea sunt cateva intrebari importante care ii vin in minte oricarei femei care se pregateste sa devina mama. Iata ce spun specialistii despre sarcina dupa anticonceptionale.

Pauza de dinaintea conceptiei

Dupa ce ai oprit administrarea de anticonceptionale orale, trebuie sa astepti o perioada inainte de a incepe conceperea unui copil. O mare parte dintre medici recomanda femeilor din aceasta situatie si care vor sa devina mame sa ia o pauza de 1-3 luni dupa tratamentul cu pilule contraceptive.

Explicatia? Aceasta este perioada in care de obicei ciclul se regleaza si nu mai apar dezechilibrele hormonale. La unele femei ovulatia se produce normal dupa doar cateva zile, la altele este mai complicat si poate dura cateva saptamani. In plus, daca iei aceasta pauza vei stii exact perioada in care ai ramas insarcinata. Si implicit medicii vor fixa data probabila a nasterii, care este varsta gestationala si si vor sti daca fatul se dezvolta conform parametrilor normali.

De asemenea, o pauza este binevenita deoarece in acest timp te poti pregati pentru o viitoare sacina. Asta inseamna ca trebuie sa mergi la medicul de familie si la ginecolog unde sa-ti faci analizele necesare astfel incat sa fii sanatoasa din punct de vedere clinic.

Mai mult, organismul tau trebuie sa fie pregatit pentru a gazdui fatul si pentru a naste un copil sanatos: renunta la tigari si alcool, redu cantitatea de cafeina, fa sport, consuma alimente cu acid folic (vitamina B9 ce se gaseste in legumele cu frunze verzi precum spanacul, broccoli, stevia, salata, sparanghelul, in citrice, in mazarea uscata, lintea si fasolea, in semintele de floarea soarelui si in alune).

Daca urmezi aceste sfaturi, in mod normal ar trebui sa ramai insarcinata in maximum un an. Altfel, s-ar putea sa ai probleme de fertilitate si trebuie sa apelezi la un doctor specialist.

Pilulele nu influenteaza evolutia sarcinii

Nu exista studii sau dovezi concludente care sa arate ca administrarea de pilule contraceptive au vreun efect asupra unei sarcini dupa intreruperea lor. In concluzie, nimeni nu poate spune exact ca acestea cresc riscul de avort spontan sau de aparitie a malformatiilor congenitale. Cauzele acestor probleme sunt de obicei mult mai vechi si au legatura si cu mostenirea genetica a fiecarei persoane.

Ai avut probleme cu ovulatia si inainte de perioada anticonceptionalelor? De exemplu, femeile al caror ciclu menstrual s-a reglat doar dupa tratamentul cu pilule (deci care se confrunta cu dezechilibre hormonale) pot ramane mai greu insarcinate deoarece nu au scapat de aceasta problema.

Va trebui sa mergi la un medic daca ai probleme vechi cu ovulatia si sa te tratezi corespunzator (cateodata este nevoie doar de un simplu tratament de stimulare a ovulatiei, asa ca nu ai de ce sa te ingrijorezi, mai ales daca nu ai alte probleme de fertilitate).

Elimina stresul pentru a ramane gravida

Sarcina dupa anticonceptionale poate fi influentata si de factorii externi, cum ar fi stresul: cel de la locul de munca, de acasa sau chiar stresul aparut doar la gandul ca vrei sa ramai insarcinata cat mai repede. Stresul poate influenta negativ procesul de concepere a unui copil. De aceea este important sa ai rabdare si sa stii cum sa gestionezi aceste situatii.

Nu te grabi sa ramai insarcinata imediat dupa ce ai oprit tratamentul cu anticonceptionale. Gandeste-te ca organismul are nevoie de o perioada de refacere sau de curatare dupa atatia hormoni ingerati. Nu trebuie sa iti iasa din prima deoarece ciclul normal de fertilitate se instaleaza in timp. Retine: stresul ingreuneaza conceptia. Incearca sa te relaxezi si sa te simti bine alaturi de partenerul tau pana vei reusi sa ramai insarcinata. Nu stii cand fericitul moment se poate intampla, poate chiar atunci cand nu te astepti!

In concluzie, nu exista nici un pericol pentru copil sau pentru mama cand vine vorba de sarcina dupa anticonceptionale. Ai rabdare cateva luni si totul se va regla. Daca problema persista mai mult de un an, mergi la un specialist in fertilitate.

Cum te percep barbatii dupa prima intalnire?
Incepe quiz
Cum te percep barbatii dupa prima intalnire?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.