Sânge în urină? Află posibilele cauze!

Sânge în urină? Află posibilele cauze!

Redactor Andreea Baluteanu

Ai impresia că urina ta şi-a schimbat culoarea în ultima perioadă? Deşi specialiştii sunt de părere că sângele în urină nu este neapărat un motiv de îngrijorare, el poate fi şi semnul unei afecţiuni mai grave.

Înainte de a-ţi provoca singură un atac de panică gândindu-te la cele mai negre scenarii, consultă lista noastră, a posibilelor afecţiuni care determină apariţia sângelui în urină. Nu uita însă să îţi suni medicul de familie, ca să poţi sta liniştită!

Sânge în urină: posibile cauze

Denumirea medicală a sângelui în urină este hematuria. Ea apare atunci când urina îşi schimbă culoarea din galben palid în roz, roşu, grena sau maroniu! Hematuria poate fi macroscopică (depistabilă cu ochiul liber) sau microscopică (este revelată numai în testele de urină). Este nevoie de o cantitate mică de sânge, pentru ca urina să se coloreze, iar de cele mai multe ori nu este resimțită și durere. Disconfortul apare atunci când prin vezica urinara trec cheaguri de sânge, nisip ori pietre. De cele mai multe ori, urina cu sânge nu este însoțită de alte simptome.

femeie care se uita in microscop

Trebuie să ştii că, în majoritatea cazurilor, sângele în urină nu este simptomul unei boli grave, deşi te avertizăm că există şi această posibilitate. Oricum, un consult medical este absolut obligatoriu!

Descoperă mai jos cele mai comune cauze ale hematuriei!

Infecția urinară

Unele dintre cele mai comune cauze ale sângelui în urină sunt infecţiile tractului urinar. Ele apar atunci când bacteriile intră în organism prin uretră și se înmulțesc în vezică. Hematuria poate fi însoţită, în aceste cazuri, şi de dureri sau de nevoia de a urina frecvent, urinare cu arsuri sau un miros înțepător al urinei. Cei mai mulți bolnavi, mai ales adulții în vârstă, nu au alt simptom decât urina cu sânge, atunci când au o astfel de problemă medicală.

Pietre la rinichi

Depozitele de minerale şi săruri acide care se formează în interiorul rinichilor pot varia în dimensiune de la câţiva milimetri până la a „semăna” cu o piatră mică, de unde şi denumirea de „pietre la rinichi”(litiază renală). Deşi această afecţiune este mai ales prezentă în cazul bărbaţilor, ea nu le ocoleşte nici pe reprezentantele sexului feminin şi poate avea ca simptom, între altele, prezenţa sângelui în urină. Pietrele la rinichi nu sunt dureroase decât atunci când provoacă un blocaj sau trec prin vezica urinară, așa că le poți avea ani de zile fără niciun semn. Când trec, însă, prin vezică, provoacă dureri crunte.

Infecții ale rinichilor (pielonefrite)

Infecțiile riichilor apar atunci când bacteriile din sânge ajung la rinichi sau se dezvoltă din uretră. Simptomele seamănă cu cele provocate de infecțiile urinare, deși durerea este mai severă și poate apărea și febra. 

Sânge urină înseamnă cancer?

Nu vrem să te speriem, dar cancerul la vezică sau la rinichi poate avea ca simptom şi apariţia sângelui în urină. Mai problematic este însă faptul că hematuria intervine în stadiile finale ale bolii şi se manifestă mai rar la instalarea acesteia.

Medicamentele

Cea mai „fericită” situaţie în care te confrunţi cu sânge în urină apare în urma consumului de medicamente. Din această categorie fac parte penicilina şi aspirina, anticoagulantele şi ciclofosfamida.

Cauze mai puţin probabile ale sângelui în urină

femeie cu durere de rinichi

Hematuria poate fi declanşată şi din alte cauze, cu o probabilitate mai mică. Poţi suferi de unele afecţiuni ale sângelui, precum sindromul hemolitic uremic sau siclemia (anemia cu celule în seceră). Te poţi confrunta cu boli ereditare (boala Alport, boala Fabry), care pot cauza apariţia sângelui în urină, sau cu boli de sistem (lupus). De asemenea, hematuria poate fi şi consecinţa unor traumatisme în regiunea rinichilor sau a tractului urinar, dar şi a exerciţiilor prea viguroase.

Factori de risc pentru sângele în urină

Oricine se poate confurntă cu sânge în urină, inclusiv copiii și adolescenții. Factorii de risc pentru această problemă sunt:

- vârsta - foarte mulți bărbați trecuți de 50 de ani pot avea, ocazional, sânge în urină, din cauza măririi prostatei;

- o infecție recentă - inflamația rinichilor după o infecție virală sau bacteriană este una dintre principalele cauze ale urinării cu sânge;

- istoricul familial - dacă ai avut în familie persoane cu probleme renale sau cu pietre la rinichi, te poți confrunta și tu cu simptome precum sânge în urină;

- exercițiile intense - persoanele care aleargă pe distanțe lungi sau fac efort fizic mare pot observa sânge în urină. 

Diagnostic și tratament pentru sânge în urină

Dacă observi sânge în urină, este recomandat să mergi imediat la medic. Acesta îți poate recomanda următoarele teste:
- examen fizic, care presupune o discuție cu specialistul, ca să afle simptomele și istoricul medical;
- testele de urină - chiar dacă sângerarea a fost descoperită în urma unei analize, este posibil ca medicul să îți recomande un alt test, pentru a verifica dacă mai sunt celule roșii în urină. Sumarul de urină poate detecta și prezența unor minerale care apar în cazul pietrelor la rinichi sau a unor infecții cauzate de bacterii;
- teste imagitice - un CT, RMN sau o ecografie îl pot ajuta pe medic să depisteze cauza urinării cu sânge;
- citoscopie - nefrologul introduce o cameră subțire prin uretră, pentru a depista sursa sângerării.

În unele cazuri, sursa sângerării nu poate fi descoperită, dar medicul îți va recomanda teste constante, pentru a găsi cauza. În funcție de aceasta este prescris și tratamentul. Acesta poate consta în antibiotice sau terapii ce au rolul de a sparge pietrele la rinichi.

Ceea ce trebuie să reţii este că trebuie să consulţi un medic, de îndată ce te confrunţi cu fenomenul sângelui în urină. Fă-ţi o programare la doctorul de familie, care va putea stabili cu exactitate cauza hematuriei. În cazul în care sângele în urină este însoţit şi de senzaţii de greaţă, de stări de vomă, febră, frisoane sau dureri puternice în zona abdomenului sau a spatelui, îţi recomandăm să cauţi ajutor medical de urgenţă.

Pentru a preîntâmpina afecţiunile despre care am vorbit mai sus, ai grijă să bei multă apă, să urinezi imediat după contactele sexuale şi să eviţi sarea în exces, fumatul şi consumul de chimicale.

Tu te-ai confruntat până acum cu fenomenul sângelui în urină?

Articolul urmator
De ce ard tălpile: cauze și remedii
De ce ard tălpile: cauze și remedii
Cat de stilata esti?
Incepe quiz
Cat de stilata esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (13)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.