Am trecut la ora de iarnă! Ce impact uriaș are acest eveniment asupra organismului nostru

Am trecut la ora de iarnă! Ce impact uriaș are acest eveniment asupra organismului nostru

Anca Marcus

Dăm ceasul înainte sau înapoi? Ne punem această întrebare în fiecare toamnă. Trecerea la ora de iarnă înseamnă să ne pregătim pentru sezonul rece, deci ceasurile noastre se vor seta cu o oră înapoi.

În noaptea de sâmbătă, 28 octombrie, spre duminică, 29 octombrie, ceasurile s-au dat înapoi! Adică ora 4:00 a devenit ora 3:00, iar ultima duminică din octombrie a avut25 de ore. Acum că știi cum să-ți ajustezi ceasurile, hai să aruncăm o privire la povestea din spatele acestui obicei și la cum te poate afecta.

Istoricul schimbării orei

Sistemul orei de iarnă și de vară a fost pus în mișcare cu mai bine de un secol în urmă și este folosit pentru a beneficia mai bine de lumina naturală.

Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, în 1916, urmați de britanici, belgieni, danezi, francezi, italieni și de alții.

În Statele Unite, această practică a fost implementată pentru prima dată în 1918. România a aderat la ora de vară în 1932, dar a avut perioade în care a renunțat la ea. Ultima dată a fost reintrodusă în regimul Ceaușescu, începând cu 1979. 

Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă

Acum că știi cum să setezi ceasurile, e timpul să vorbim despre cum te poate afecta acest proces. Schimbarea orelor, fie că este vorba de trecerea la ora de iarnă sau la cea de vară, poate pune în dificultate ritmul circadian al organismului nostru, adică acel ceas biologic intern care reglează o mulțime de funcții vitale.

În timpul verii, vei pierde o oră de somn, iar dimineața următoare te poți aștepta la o ușoară senzație de amorțeală. Dar nu e tot. 

Un studiu efectuat de către cercetătorii din Michigan și publicat în Jurnalul American de Cardiologie arată că această perturbare a ciclului natural de lumină și întuneric poate aduce cu sine o serie de efecte neplăcute. Iată care sunt cele mai importante!

1. Oboseală și scădere a vigilenței

Unul dintre cele mai evidente efecte ale schimbării orelor este oboseala. Chiar dacă câștigăm o oră de somn iarna, acest proces întrerupe ritmul obișnuit de trezire și culcare al corpului.

Acest lucru ne poate face să ne simțim obosiți și să avem o vigilență scăzută, lucru care poate afecta concentrarea și performanța la muncă sau la școală.

2. Creșterea nivelului de stres

Schimbarea orei aduce cu ea o perioadă de ajustare a organismului la noul program. Acest proces de adaptare poate fi perceput de corp ca o sursă suplimentară de stres.

Apariția stresului poate duce la tulburări de somn, creșterea tensiunii arteriale și la alte efecte secundare nedorite.

3. Tulburări de somn

Adaptarea la noul program de somn poate dura ceva timp. În această perioadă, somnul poate să fie afectat, ducând la tulburări temporare ale odihnei. Acestea pot include dificultatea de a adormi sau de a te trezi dimineața.

4. Perturbarea rutinei zilnice

Schimbarea orei poate afecta rutina ta zilnică. De exemplu, programul de masă, rutina de exerciții sau programul de lucru pot necesita timp pentru a fi ajustate la noul orar. Această perturbare poate crea o senzație de dezordine în viața de zi cu zi.

5. Astenie de toamnă

Astenia de toamnă este o stare de oboseală generalizată, iritabilitate și scădere a motivației care este adesea asociată cu trecerea la ora de iarnă.

Această stare de oboseală poate face dificilă efectuarea activităților de zi cu zi și poate avea un impact asupra stării tale de bine.

O mână care ține în palmă un ceas ce se destrama

Cum să facem față efectelor nedorite ale schimbării orelor

Desigur, nu suntem neputincioși în fața acestor efecte. Există „trucuri” pe care le putem adopta pentru a ne face tranziția mai ușoară!

1. Programul de somn regulat: Chiar dacă ești tentat/ă să stai treaz/ă până târziu în weekend, încearcă să îți menții rutina de somn obișnuită. Acest lucru te va ajuta să te adaptezi mai ușor la schimbarea orei.

2. Folosește lumina naturală: Ridică jaluzelele în dimineața după schimbarea orei. Lumina naturală are un rol important în sincronizarea ritmului circadian cu noul orar. Cu cât petreci mai mult timp în lumina soarelui, cu atât va fi mai ușor pentru organism să se adapteze.

3. Evită consumul de cafeină sau de ciocolată seara: te ajută să rămâi alert/ă, știm, dar dacă le consumi cu mai puțin de 6 ore înainte de culcare te poți confrunta cu tulburări de somn.

4. Fii răbdător/oare: Specialiștii susțin că ne poate lua aproximativ o săptămână să ne adaptăm la schimbarea orei. Fii răbdător/oare cu tine însuți/însăți și încearcă să îți menții rutina cât mai regulată.

5. Ai grijă la alimentație: O alimentație sănătoasă și echilibrată poate contribui la gestionarea mai eficientă a efectelor schimbării orei. Asigură-te că îți menții un program regulat de mese și evită mâncarea grea înainte de culcare.

6. Fă sport: Exercițiile fizice regulate pot ajuta la menținerea energiei și la reducerea stresului asociat cu schimbarea orei.

7. Nu uita de relaxare: Practicarea tehnicilor de relaxare, cum ar fi meditația sau yoga, te poate ajuta să faci față mai bine stresului și anxietății.

S-a discutat să renunțăm la ea, dar rămâne de actualitate: schimbarea orelor, fie că este vorba de trecerea la ora de iarnă sau la ora de vară, este un fenomen ce poate afecta în mod semnificativ ritmul biologic al organismului nostru. Pregătindu-ne în avans, putem traversa cu succes această tranziție.

Momentul din zi în care este periculos să aerisim casa iarna

Surse foto: Freepik, Freepik

Surse articol: Health Harvard Edu, The American Journal of Cardiology, Time and Date 

Articolul urmator
Unui bărbat cu cancer terminal i s-a spus că nu mai are mult de trăit. S-a mutat în Grecia și a mai trăit 30 de ani 
Unui bărbat cu cancer terminal i s-a spus că nu mai are mult de trăit. S-a mutat în Grecia și a mai trăit 30 de ani 
Ce articol vestimentar de iarnă eşti?
Incepe quiz
Ce articol vestimentar de iarnă eşti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.