Rugăciunea de la 12 noaptea te ajută să treci peste momentele grele

Rugăciunea de la 12 noaptea te ajută să treci peste momentele grele

Redactor Raluca Margean

În religia creștin-ortodoxă, slujbele liturgice și rugăciunile de noapte au o importanță specială, iar participarea la ele este încurajată pentru a întări viața spirituală a credincioșilor. Află care este cea mai puternică rugăciune de la 12 noaptea și de ce este bine s-o rostești zilnic!

Rugăciunea de la 12 noaptea: de ce e importantă

În Biblie, rugăciunea de la miezul nopții este menționată în mai multe pasaje, inclusiv în Psalmul 118:62 din Vechiul Testament, unde se spune: "La miezul nopții m-am sculat ca să-Ți aduc laudă, pentru judecățile dreptății Tale." Acest lucru poate fi interpretat ca un exemplu și o încurajare pentru rugăciunea de noapte.

Se spune că la 12 noaptea cerurile se deschid, iar rugămințile credincioșilor ajung mai repede la Dumnezeu. De aceea rugăciunea de la miezul nopții este considerată deosebit de valoroasă, însă mai sunt și alte motive:

Liniștea și concentrarea. La miezul nopții, lumea este adesea liniștită, iar acesta este un moment propice pentru a te concentra asupra rugăciunii și pentru a intra în comuniune cu Dumnezeu fără perturbările zgomotului și agitației cotidiene.

Întoarcerea inimii către Dumnezeu. Rugăciunea de la 12 noaptea este văzută ca o expresie a devotamentului și a dorinței de a fi în prezența lui Dumnezeu înainte de a începe o nouă zi. Este un moment potrivit pentru a-ți îndrepta inima și gândurile către spiritualitate și pentru a-ți exprima recunoștința și cererile către Dumnezeu.

Simbolismul Întunericului și Luminii. Miezul nopții simbolizează întunericul, iar rugăciunea la această oră poate fi văzută ca o căutare a luminii și a îndrumării divine în mijlocul întunericului.

Credincioșii spun că este bine ca, atunci când rostești rugăciunea de la 12 noaptea, să faci trei metanii după fiecare rând sau trei închinăciuni, în zilele în care nu se fac metanii. Persoanele bolnave pot face doar o metanie sau închinăciune.

Legătura dintre Rugăciunea de la 12 noapte și Iisus Hristos

Sfânta Scriptură menționează faptul că Iisus Hristos obişnuia să se roage noaptea singur sau împreună cu apostolii: „Şi în zilele acelea, Iisus a ieşit la munte ca să Se roage şi a petrecut noaptea în rugăciune către Dumnezeu” (Luca 6, 12).

De asemenea, Mântuitorul nostru a înviat noaptea, nu degeaba și slujbele de Înviere au loc în acest moment. La miezul nopții încep să bată clopotele bisericilor și oamenii care asistă la slujba de Înviere, încep să cânte „Hristos a înviat din morți, cu moartea pre moarte călcând!”.

Rugăciunea de la miezul nopții pentru protecție

Rugăciunea de la miezul nopții poate include cereri pentru protecție împotriva răului sau a pericolelor care pot apărea în întunericul nopții. De asemenea, poate fi un moment pentru a cere îndrumare și înțelepciune înainte de a începe o nouă zi.

Persoană care se roagă cu Biblia
Sursa foto: Unsplash.com

Iată o rugăciune deosebit de puternică pe care s-o rostești la miezul nopții, între ora 00:00 și 03:00:

„Milostivă să-mi fii mie Preasfântă Treime;
Milostivă să-mi fii mie Preasfântă Născătoare de Dumnezeu;
Milostivi să-mi fiţi mie cei 4 Evanghelişti ai Domnului;
Milostiv să-mi fii mie Sfinte Ioane Botezătorule al Domnului;
Milostivi să-mi fiţi mie cei 12 Apostoli ai Domnului;
Milostivi să-mi fiţi mie cei 70 Apostoli ai Domnului;
Milostivi să-mi fiţi mie toţi sfinţii din ceruri şi toate puterile cereşti;
Milostivi să-mi fiţi mie toţi Sfinţii Părinţi din ceruri;
Milostivi să-mi fiţi mie toţi Sfinţii Mucenici din ceruri;
Milostivi să-mi fiţi mie toţi Sfinţii Cuvioşi din ceruri;
Milostivi să-mi fiţi mie toţi Sfinţii Părinţi Ierarhi din ceruri;
Milostivi să-mi fiţi mie toţi Sfinţii Martiri din ceruri;
Milostivi să-mi fiţi mie toţi Sfinţii Prooroci din ceruri;
Milostivi să-mi fiţi mie toţi Sfinţii Pustnici din ceruri;
Milostive să-mi fiţi mie toate Sfintele Cuvioase Femei din ceruri;
Milostive să-mi fiţi mie toate Sfintele Muceniţe Fecioare din ceruri;
Milostivi să-mi fiţi mie toţi Sfinţii Arhangheli din ceruri;
Milostivi să-mi fiţi mie toţi Sfinţii Îngeri din ceruri;
Milostivi să-mi fiţi mie toţi Sfinţii zilei de astăzi;
Milostivă să-mi fii mie toată puterea cea lucrătoare a cerului;
Milostiv să-mi fii mie Sfinte Patron al meu (numele);
Milostiv să-mi fii mie Sfinte Patron al casei (numele);
Milostiv să-mi fii mie îngeraşul meu sfânt păzitor. Amin.”

Rugăciunea de la 12 noaptea: Canonul de pocăință către Domnul nostru Iisus Hristos

”Canonul de pocăință către Domnul nostru Iisus Hristos" este una dintre cele mai citite rugăciuni la miezul nopții. Acesta este un canon de rugăciune profund și devotat către Hristos, care exprimă recunoștință, adorare și invocații la mila și îndurarea Sa. Conține mai multe cântări, poate fi citită în întregime sau după rânduiala personală sau liturgică.

Iată începutul rugăciunii, prima și ultima Cântare:

”Slavă Ție, Dumnezeul nostru, slavă Ție.

Împărate ceresc, Mângâietorule, Duhul adevărului, Care pretutindenea ești și toate le împlinești, Vistierul bunătăților și dătătorule de viață, vino și Te sălășluiește întru noi, și ne curățește pe noi de toată întinăciunea și mântuiește, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluiește-ne pe noi (de trei ori).

Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Preasfântă Treime, miluiește-ne pe noi. Doamne, curățește păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. Sfinte, cercetează și vindecă neputințele noastre, pentru numele Tău.

Doamne miluiește (de trei ori), Slavă..., și acum...

Tatăl nostru, Care ești în ceruri, sfințească-Se numele Tău, vie împărăția Ta, fie voia Ta, precum în cer așa și pe pământ. Pâinea noastră cea de toate zilele, dă-ne-o nouă astăzi și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel rău. Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase Fiul lui Dumnezeu miluiește-ne pe noi. Amin

Cântarea 1, Glasul al 6-lea:

Irmos: Ajutor și acoperitor...

Stih: Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă.

Acum mă apropii eu, păcătosul și împovăratul, către Tine, Stăpânul și Dumnezeul meu, și nu îndrăznesc să mă uit la cer; numai mă rog și grăiesc: Dă-mi, Doamne, mai înainte, ca să plâng faptele mele cu amar.

O, amar mie, păcătosului, că sunt ticălos mai mult decât toți oamenii; pocăință nu este întru mine. Ci-mi dă mie, Doamne, lacrimi, ca să plâng faptele mele cu amar.

Slavă...

Omule nebun și ticălos, pentru ce-ți pierzi vremea în lene? Gândește-te la viața ta și te întoarce către Dumnezeu, ca să plângi faptele tale cu amar.

Și acum..., a Născătoarei de Dumnezeu:

Maica lui Dumnezeu Preacurată, caută spre mine, păcătosul, și mă izbăvește de lațul vrăjmașului, îndreptându-mă pe calea pocăinței, ca să plâng faptele mele cu amar.

Cântarea 9:

Irmos: Nașterea cea fără de sămânță...

Acum scap la voi, îngeri, arhangheli și toate puterile, care stați înaintea scaunului lui Dumnezeu: Rugați-vă către Făcătorul vostru să fie izbăvit sufletul meu de chinurile cele veșnice.

Acum plâng către voi, sfinților, patriarhilor, împăraților și prorocilor, apostolilor și arhiereilor și toți aleșii lui Hristos, ajutați-mi mie la judecată, ca să se mântuiască sufletul meu de întunericul vrăjmașului.

Slavă...

Acum ridic mâinile mele către voi, sfinților mucenici, pustnicilor, preacuvioșilor și toți sfinții, care vă rugați către Dumnezeu pentru toată lumea, ca să se mântuiască sufletul meu în ceasul morții.

Și acum..., a Născătoarei de Dumnezeu:

Maica lui Dumnezeu, ajută-mi mie, celui ce cu totul întru tine nădăjduiesc, și roagă pe Fiul tău ca să mă pună pe mine, nevrednicul, de-a dreapta Sa, când va ședea să judece viii și morții.

Apoi: Rugăciunea „Cuvine-se cu adevărat”

Cuvine-se cu adevărat să te fericim, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și prea nevinovată și Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce ești mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim.

Nădejdea mea este Tatăl, scăparea mea este Fiul, acoperământul meu este Duhul Sfânt; Treime Sfântă, slavă Ție.

Slavă…, Și acum…, Doamne, miluiește (de 3 ori). Părinte, binecuvintează, și apolisul.

Rugăciunile de seară

Sunt mai multe rugăciuni pe care le poți spune seara, înainte de culcare, iată câteva dintre ele:

Rugăciunea Sfântului Macarie cel Mare către Dumnezeu Tatăl

”Dumnezeule cel veșnic și Împărate a toată făptura, Cela ce m-ai învrednicit a ajunge până în acest ceas, iartă-mi păcatele ce am făcut în această zi: cu lucrul, cu cuvântul, și cu gândul, și curățește, Doamne, smeritul meu suflet, de toată întinăciunea trupului și a sufletului. Și-mi dă, Doamne, în această noapte, a trece somnul în pace, că sculându-mă din ticălosul meu așternut, bine să plac Preasfântului Tău nume, în toate zilele vieții mele, și-mi ajută cu harul Tău să calc pe vrăjmasii cei ce se luptă cu mine, pe cei trupești și pe cei fără de trup. Izbăvește-mă Doamne de gândurile cele deșarte, care mă întinează și de poftele cele rele, că a Ta este împărăția, puterea și slava, a Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

Rugăciune de seară către Maica Domnului

Icoană cu Maica Domnului și Iisus pruncul
Sursa foto: Pixabay.com

„Preacurată și binecuvântată de Dumnezeu Născătoare Marie, Maică cea bună a Bunului Împărat, varsă mila Fiului Tău și Dumnezeului nostru spre pătimașul meu suflet și cu rugăciunile tale mă îndreptează spre fapte bune, ca preacinstit cealaltă vreme a vieții mele fără prihană să o trec și pentru tine Raiul să dobândesc, Fecioară de Dumnezeu Născătoare, care ești una Curată și binecuvântată. Amin!”

Rugăciune pentru iertarea păcatelor de peste zi  

”Doamne Dumnezeul nostru, orice am greșit în această zi: cu cuvântul, cu gândul, și cu lucrul, ca un bun și iubitor de oameni, iartă-mi. Somn cu pace și fără scârbă dăruiește-mi. Pe îngerul Tău cel apărător îl trimite să mă acopere și să mă păzească de tot răul; că Tu ești păzitorul sufletelor și trupurilor noastre și Ție slavă înălțăm, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

Așadar, rugăciunea este o modalitate de a stabili și întări conexiunea spirituală cu Dumnezeu, iar noaptea oferă adesea un moment de liniște interioară, care poate facilita această conexiune. Mulți credincioși își spun rugăciunea la 12 noaptea, pentru a fi protejați pe timpul nopții și pentru a li se ierta păcatele de peste zi.

Rugăciunile care se citesc la începutul zilei

Surse foto: Unsplash.com, Pixabay.com

Articolul urmator
Rugăciunea care face minuni în Postul Paștelui! Este de departe cea mai puternică, potrivit Părintelui Teologos
Rugăciunea care face minuni în Postul Paștelui! Este de departe cea mai puternică, potrivit Părintelui Teologos
Treci repede peste despartiri?
Incepe quiz
Treci repede peste despartiri?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.