Top 20 cele mai bune filme SF din toate timpurile

Top 20 cele mai bune filme SF din toate timpurile

Redactor Raluca Margean

Filmele SF combină lumea reală cu supranaturalul și ne fac să ne imaginăm un viitor incredibil, bazat pe cea mai înaltă tehnologie. Lumile futuriste și realitățile alternative pe care le descoperim în acest gen de filme ne determină să credem că orice este posibil și să formulăm ipoteze despre ceea ce se va întâmpla cu Universul nostru în viitor. Vorbim în acest articol despre ce definește mai exact un film SF, care este istoria acestui gen și care sunt considerate cele mai bune filme SF din toate timpurile!

Ce înseamnă film SF?

Genul science-fiction (SF) utilizează reprezentări speculative, fictive, bazate pe știință, ale fenomenelor care nu sunt pe deplin acceptate de știința curentă, cum ar fi: forme de viață extraterestre, nave spațiale, roboți, cyborgi, mutanți, călătorii interstelare, călătorii în timp sau alte tehnologii.

În filmele SF putem vedea scene spectaculoase de lupte în spațiul cosmic, oameni care călătoresc în timp, androizi care arată ca niște ființe umane sau nave stelare uriașe care călătoresc în galaxii îndepărtate. În general, poveștile din filmele SF implică conflicte între știință și tehnologie și explorează probleme filozofice precum condiția umană. 

Istoricul Filmelor SF

Primele filme SF datează de la începutul secolului al XX-lea, în era filmului mut și erau de obicei scurtmetraje de 1-2 minute, filmate în alb-negru, cu o temă tehnologică comică.

Primul film catalogat drept science-fiction a fost ”Le Voyage dans la Lune” (1902) de George Méliès, care spune povestea unei nave spațiale lansate pe Lună cu un tun mare. Efectele speciale folosite în film au fost deosebit de apreciate și au lăsat poarta deschisă pentru alte filme de acest gen. 

Un alt mare film considerat pionier al genului SF a fost pelicula Metropolis din 1927, realizată de Fritz Lang. Filmările s-au desfășurat pe parcursul a 17 luni între 1925–26 li au costat peste 5 milioane de mărci germane, echivalentul a aproximativ 21 de milioane de euro.

Literatura științifico-fantastică a avut un impact uriaș asupra filmelor timpurii. Cărți precum Frankenstein (1910) de Mary Shelley și Dr. Jekyll și Mr Hyde (1913) de Robert Louis Stevenson au fost adaptate în filme, amestecând elemente SF cu horror.

Evoluția filmelor SF de-a lungul anilor

În anii 1930-1940, cele mai multe filme SF erau scurtmetraje cu buget redus care descriau călătorii în spațiu, gadgeturi de înaltă tehnologie și oameni de știință nebuni. Pe tot parcursul războiului, filemele SF au cunoscut o stagnare.

Anii 1950- 1960

În anii 1950 a avut loc o creștere a popularității filmelor cu extratereștri și OZN-uri. Filmele includeau elemente SF și horror, cu un amestec de îngrijorare în ceea ce privește tehnologia nucleară sau pericolele spațiului cosmic.

În anii 1960, filmele SF au început să exploreze teme precum libertatea de exprimare și restricțiile guvernamentele (Fahrenheit 451- 1966), dar și călătorii în spațiu sau distrugerea evoluției umane de mașini robotizate. Unul dintre cele mai importante filme SF din acest deceniu este Odiseea spațiului (1968) al lui Stanley Kubrick. El a fost considerat revoluționar pentru timpul său în ceea ce privește calitatea efectelor vizuale, portretizarea realistă a călătoriilor în spațiu și amploarea legendară a poveștii sale. După lansarea acestui film, filmele SF au început să aibă bugete mai mari și efecte speciale mai bune.

Anii 1970-1980

Filmele din anii 70 au avut ca temă predominantă îngrijorările privind mediul înconjurător, poluarea, încălzirea globală și suprapopularea. Teoriile conspiraționale, guvernele totalitare care folosesc androizii pentru menținerea liniștii, supravegherea electronică și alte astfel de subiecte au avut mare succes în acești ani.

Anii 1990-2000

Apariția internetului a fost o sursă excelentă de inspirație pentru producătorii de filme SF, iar datorită tehnologiei, efectele speciale s-au îmbunătățit considerabil. În această perioadă, temele sunt din ce în ce mai diverse, incluzând aducerea la viață a dinozaurilor pe bază de ADN, crearea androizilor umani sau folosirea inteligenței artificiale pentru ștergerea memoriei, evadarea din realitate și altele.

Cele mai Bune Serii SF

Au fost atât de multe seriale SF de succes încât este foarte greu să stabilim care dintre ele au fost cele mai bune. Cu toate acestea, am adunat în acest articol 8 serii (vechi și noi), pe care noi credem că orice fan SF ar trebui să le vadă.  

Serii SF de succes din trecut

1. Star Trek: Seria originala (1966–1969) - William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley, Nichelle Nichols

În secolul al 23-lea, căpitanul James T. Kirk și echipajul U.S.S. Enterprise explorează galaxia și apără Federația Unită a Planetelor. Acest serial este de referință în ceea ce privește filmele SF. El prezintă un univers extins plin de personaje interesante, romantism și acțiune, iar succesul său a fost atât de mare încât a inspirat nenumărate benzi desenate, satire, filme și emisiuni TV.

2. Star Trek: Generația următoare (1987–1994)- Patrick Stewart, Brent Spiner, Jonathan Frakes, LeVar Burton

Amplasată la aproape 100 de ani după misiunea de 5 ani a căpitanului Kirk, o nouă generație de ofițeri ai Flotei U.S.S. Enterprise-D pornește într-o misiune acolo unde nimeni nu a mai mers înainte.

3. Stargate SG-1 (1997–2007)- cu Richard Dean Anderson, Michael Shanks, Amanda Tapping, Christopher Judge

O echipă militară secretă, SG-1, este formată pentru a explora alte planete recent descoperite. Ei se confruntă cu amenințări atât din partea propriului guvern, cât și din partea extratereștrilor din univers. Serialul și-a cucerit audiența prin secvențele excelente de acțiune, umor și chimia dintre personaje.

4. Dosarele X (1993- 2018) - Cu David Duchovny și Gillian Anderson

Câștigător al nenumărate premii Emmy, Dosarele X spune povestea a  doi agenți F.B.I care investighează fenomene ciudate. Fox Mulder este agentul care crede în paranormal și Dana Scully este scepticul care crede în știință. Cu opiniile lor contrastante, se scufundă în teoriile conspirației și încearcă să descopere potențiala existență a vieții pe alte planete. Serialul a avut un succes enorm în anii '90, fapt care a ajutat la promovarea genului science fiction.

Serii SF contemporane de urmărit

5. Stranger Things (2014-2023)- cu Millie Bobby Brown, Finn Wolfhard, Winona Ryder și David Harbour

Stranger Things este un serial care combină mai multe genuri. Filmul are ceva pentru toată lumea, inclusiv elemente de science fiction și horror. Acțiunea este plasată în anii '80 pentru a aduce nostalgie, păstrând în același timp magia efectelor speciale moderne. Amplasat în timpul Războiului Rece, Stranger Things spune povestea membrilor unui oraș mic care încearcă să dezlege misterul unui băiat dispărut. În timp ce investighează, descoperă secrete și operațiuni sinistre.

6. Black Mirror (2011-2023)- cu Wunmi Mosaku, Monica Dolan, Daniel Lapaine

Oglinda Neagră este un serial excelent care a luat lumea prin surprindere cu conceptele sale uluitoare. Majoritatea episoadelor explorează societatea modernă și modul în care aceasta ar putea evolua având în vedere progresul tehnologiei. Fiecare episod prezintă o temă diferită, scoțând la suprafață întrebări care provoacă gânduri și idei tulburătoare.

Seria este originală și îmbină cu măiestrie imaginația, conceptele futuriste și high-tech, pentru a explora teme precum memoria, supravegherea, confidențialitatea, politica și consumerismul.

7. Dark (2017-2020) - cu Louis Hofman, Karoline Eichhorn, Lisa Vicari

Întuneric este un SF german produs de Netflix. Amplasat în orașul Winden, serialul prezintă viețile a patru familii ale căror relații și vieți sunt expuse când doi copii dispar din oraș. În centrul său, există o interacțiune între călătoria în timp, o peșteră misterioasă și o centrală electrică. Povestea este complexă și, deși este genul de serial pe care trebuie să-l vizionezi de mai multe ori ca să-l înțelegi, Întuneric îți va oferi o  experiență senzorială captivantă.

8. The Mandalorian (2019-2023)- cu Pedro Pascal, Chriss Bartlett, Katee Sackhoff

The Mandalorian are loc după prăbușirea Imperiului, în timp ce galaxia se luptă să mențină ordinea. Mandalorianul lucrează ca vânător de recompense, dar când Imperiul îi cere să-l găsească și să-l captureze pe Grogu (Baby Yoda), el este forțat să aleagă între codul său religios și etica personală.

Descoperă și: Cele mai controversate filme din istorie

Regizori Notabili ai Genului SF

Câțiva regizori au lăsat o amprentă incontestabilă în SF, datorită abordării distincte și a imaginației lor uimitoare. De la Fritz Lang la James Cameron și Ridley Scott, acești realizatori au revoluționat genul SF:

Surorile Wachowski - The Matrix

Acestea au revoluționat și revitalizat genul science fiction cu capodopera lor din 1999 - The Matrix. Cele două regizoare au depășit granițele tehnologiei și au creat unul dintre cele mai importante filme SF din istoria modernă.

Stanley Kubrick - 2001: O odisee a spațiului

Kubrick a experimentat numeroase genuri, în special războiul și drama, dar nu a ocolit nici genul SF. Filmul său 2001: O odisee a spațiului a definit genul Science Fiction pentru anii următori, devenind punctul de referință pentru aproape toate filmele SF de după anii 1970.

George Lucas - Star Wars

George Lucas va rămâne în istoria cinematografiei grație epicul său spațial din 1977 - Star Wars. Spectaculos din toate punctele de vedere, Războiul Stelelor a revoluționat cinematograful și a devenit un fenomen cultural.

Fritz Lang - Metropolis

Considerat primul film SF în sensul pur, moștenirea Metropolis este incredibilă. Filmul a fost sursă de inspirație pentru următoarele filme science-fiction și a contribuit la creșterea popularității acestui gen.

James Cameron - Avatar

De la Terminator și Aliens, la fenomenul Avatar, James Cameron este considerat unul dintre cei mai buni regizori SF, împingând mereu limitele în ceea ce privește efectele vizuale în cinematografie.  

Tendințe actuale și viitoare în filme SF

Dacă până acum credeai că ai văzut tot ce se putea vedea în filmele SF- inclusiv zombies, extratereștri, noi galaxii și călătorii în timp- cu siguranță că noile filme SF îți vor oferi niște surprize plăcute.

Producătorii SF își îndreaptă atenția din ce în ce mai mult spre explorarea noilor galaxii. Datorită incredibilei dezvoltări a tehnologiei, ar trebui să ne așteptăm la efecte speciale uluitoare și extrem de realistice și bineînțeles teme care să includă inteligența artificială, roboți și superoi cu superputeri.  

Alte recomandări de filme SF

Dacă ești un fan al genului SF, cel mai probabil că vei dori să afli cât mai multe titluri pe care să le urmărești. Iată o listă interesantă:

1. Planeta maimuțelor (1968) - de Franklin J. Schaffner

2. Alien (1979) - de Ridley Scott

3. Stalker (1979) - de Andrei Tarkovsky

4. Gattaca (1997) - de Andrew Niccol

5. Înapoi în viitor (1985) - de Robert Zemeckis

6. RoboCop (1987) - de Paul Verhoeven

7. Moon (2009) - de Duncan Jones

8. Interstellar (2014) - de Christopher Nolan

9. Ex Machina (2014) - de Alex Garland

10. Arrival (2016) - Denis Villeneuve

11. Dune (2021)- Denis Villeneuve

12. Orice, oriunde, oricând (2022)- de Daniel Kwan și Daniel Scheinert

Așadar, dacă vrei să evadezi într-o lume futuristă și să-ți imaginezi cum ar putea evolua omenirea în câteva secole de-acum înainte, filmele SF pot fi o sursă excelentă de inspirație. Este interesant să urmărești atât filmele contemporane, cât și pe cele din trecut pentru a vedea cât de mult s-au apropiat regizorii de atunci de realitatea de acum. 

Citește și: Top 10 filme de groaza bazate pe fapte reale

Surse foto: Pixabay.com

Surse articol: Collider.com, Raindance.org

Articolul urmator
Rugăciunile de seară: cele mai puternice cuvinte pe care să le spui
Rugăciunile de seară: cele mai puternice cuvinte pe care să le spui
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.