Unde poti sa practici schi in Romania

Unde poti sa practici schi in Romania

Redactor Alexa Galgau

Romania este una din tarile care se poate lauda cu numeroase statiuni montane si partii de schi pentru toate nivelurile de experienta. Afla care sunt cele mai populare partii de schi din tara si care sunt preturile la care te poti distra sezonul acesta.

Sinaia, cea mai populara statiune de schi din Romania

Sinaia este una dintre cele mai populare statiuni montane din Romania, aflata la 120 de km de capitala si 50 km de orasul Brasov. Sezonul de schi incepe in decembrie si poate tine chiar si pana prin lunile aprilie sau mai.

Crestele depasesc 2000 de metri, ceea ce face din Sinaia cea mai potrivita locatie pentru schi de altitudine, cu un domeniu care depaseste 20 km. Gradele de dificultate sunt diferite pentru fiecare partie - exista zone pentru schiori avansati (partiile Carp si Papagal) si pentru schiori de un nivel intermediar (Vanturis, Valea Dorului, Turistica si Dorului). Lungimile partiilor variaza intre 600m si 2500 m.

Centrele de inchiriere de schiuri sau snowboard sunt in oras si la cota 1400. Bineinteles, costurile sunt mai mici in oras, iar transportul cu telecabina nu este dificil. La cota 2000 nu exista instructori sau centre de inchiriere.

Pretul inchirierii echipamentului de schi este intre 35-50 de lei. Exista insa posibilitatea de a face un abonament (skipass), de la o jumatate de zi (105 lei pentru adulti si 70 de lei pentru copii), pana la 5 zile (570 de lei pentru adulti si 375 de lei pentru copii).

Predeal, o statiune perfecta pentru schi

Alta statiune foarte indragita din Valea Prahovei este Predeal, in care sezonul de schi incepe in decembrie si se termina tot in primavara, in luna martie. Temperatura medie din aceasta zona este de -5 grade Celsius, iar zapada poate atinge si cativa metri, ceea ce este perfect pentru practicarea sporturilor de iarna.

Exista 12 partii in Predeal, pentru toate nivelele de experiente: usor (Cioplea, Clabucet Scoala, Clabucet Sosire, Clabucet Varianta, Garbova, Orizont, Polistoaca, Subteleferic Varianta, Trei Brazi), mediu (Clabucet Plecare si Cocos) si greu (Subteleferic). Dintre acestea, Clabucet Sosire este dotata cu nocturna si zapada artificiala.

Preturile pentru skipass variaza intre 105 lei (66 lei pentru copii), pentru o jumatate de zi in timpul sezonului si 561 lei (369 lei pentru copii) pentru 5 zile in timpul sezonului.

Cavnic/Icoana, pentru schi in peisajul pitoresc al Maramuresului

Judetul Maramures ofera, de asemenea, statiuni montane numai bune pentru iubitorii de sporturi de iarna. Statiunea Cavnic/Icoana (cunoscuta si ca polul zapezii din Maramures) se afla la jumatatea distantei dintre Baia-Mare si Sighetu Marmatiei. Domeniul schiabil are in jur de 8 km lungime si are doua partii principale: Roata si Icoana. Cea din urma este dotata si cu nocturna. Nivelul de dificultate este mediu, iar stratul de zapada are in jur de 50 cm.

In ceea ce priveste preturile, o urcare este 3 lei (2,5 lei pentru copii), insa se poate face si abonament cu 6 urcari (17 lei adulti, 14 lei copii) sau 14 urcari (35 lei adulti, 30 lei copii). Inchirierea echipamentului complet costa 25 lei/ora sau 50 lei/zi, insa pot fi inchiriate si componente separate.

Vatra Dornei, statiunea cu cea mai lunga partie de schi

Vatra Dornei este inca una dintre cele mai apreciate statiuni din Romania. La o altitudine de 810 m, stratul de zapada ajunge pana la 40 cm, iar sezonul de schi incepe in decembrie si se termina in martie. Exista trei partii de schi: Parc (mediu), Dealul Negru (mediu) si Poienita (usor). Cea de-a doua este una dintre cele mai lungi partii din tara noastra, avand de 3200 m.

Tariful la telescaun este de 18 lei dus-intors, 12 lei doar dus si 9 lei pentru copii sub 7 ani.

Izvoare, pentru partii de schi amenajate dupa standarde europene

La 27 km de Baia Mare, pe un platou vulcanic, se afla statiunea Izvoare, la o altitudine de 1000 m. Pe langa alte atractii turistice ale acestei zone pitoresti, partia de schi este foarte populara, deoarece este amenajata dupa standarde europene si are un domeniu de schi de aproximativ 1,5 km. Exista 3 partii in statiunea Izvoare: Cora (nivel scazut/mediu), Brazi (nivel scazut/mediu) si Poiana Soarelui (nivel scazut).

Partiile Cora si Brazi nu au nocturna, si nici centru pentru inchiriere de echipament. Preturile la abonamente sunt: 40 de lei (25 de lei pentru copii) - pentru 10 urcari, 60 lei (45 lei pentru copii) - pentru 20 de urcari si 80 lei (60 de lei pentru copii) - abonamentul pe o zi intreaga.

Partia Poiana Soarelui este dotata cu nocturna si are centru pentru inchiriere de echipament de schi. Pretul unui abonament pe o zi pentru teleferic este de 60 de lei (40 de lei pentru copii). Echipamentul complet pentru o zi, costa tot atat, insa poate fi inchiriat si cu ora, la pretul de 15 lei.

Pentru o sesiune de schi reusita nu este nevoie sa pleci din tara. Romania este plina de statiuni montane superbe, care au fost amenajate dupa standarde europene in ultimii ani si se bucura de tot mai mult succes printre romani, dar si printre straini.

Articolul urmator
Ce să faci și ce să NU faci dacă te întâlnești cu un urs în drumeție
Ce să faci și ce să NU faci dacă te întâlnești cu un urs în drumeție
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.