Tumultuoasa poveste de viață a Tatianei Stepa, cântăreața de muzică folk care a muncit 11 ani în mina de la Lupeni

Tumultuoasa poveste de viață a Tatianei Stepa, cântăreața de muzică folk care a muncit 11 ani în mina de la Lupeni

Ramona Jurubita

Tatiana Stepa a fost, este și va rămâne o emblemă a muzicii folk. Deși a trăit pentru muzică, a fost nevoită să muncească și în alte domenii pentru a se putea întreține și a rămas în istoria țării ca artista care a muncit 11 ani într-o mină.

Ar fi împlinit 60 de ani pe 21 aprilie 2023, doar că s-a stins cu 14 ani în urmă, pe 7 august 2009. Avea doar 46 de ani când a pierdut lupta cu boala, un cancer de col uterin care a chinuit-o în ultima parte a vieții și de care nu a putut să scape.

A avut o copilărie grea

Tatiana Stepa s-a născut în localitatea Lupeni, județul Hunedoara, într-o familie de mineri din Valea Jiului, fiind unul dintre cei trei copii ai soților Stepa. Sărăcia și-a pus amprenta asupra ei, așa că toată viața a încercat să fugă de condițiile grele în care și-a petrecut primii ani din viață.

De-a lungul timpului, a povestit în mai multe interviuri că avea puține jucării și că împărțea o singură trotinetă cu frații ei, care la maturitate au devenit și ei tot mineri. Părinții săi erau pasionați de muzică, așa că a moștenit și ea această aplecare spre artă. A început să cânte de când era foarte mică, de la grădiniță, apoi a urmat cursuri de balet, vioară și pian.

Primul contact cu muzica folk l-a avut în adolescență, când a ajuns la București unde a făcut Liceul de Arhitectură. A învățat atunci să cânte și la chitară, după o perioadă de opt ani în care studiase temeinic vioara.

Tatiana Stepa în liceu alături de o altă persoană
Tatiana Stepa în liceu (cea din stânga imaginii)

Tatiana Stepa a fost membră a Cenaclului Flacăra, condus de poetul Adrian Păunescu, grupare culturală ce a avut mare succes în anii ʼ80. În septembrie 1982, artista a urcat pe scena stadionului din Făgăraș, unde a cântat „Și-am să-mi fac o doină”, piesă ce a fost foarte apreciată de cei 30.000 de spectatori. Viața ei s-a schimbat radical în 1985, când regimul comunist a interzis mișcarea culturală inițiată de Cenaclul Flacăra.

Pentru că nu a avut încotro, a fost nevoită să lucreze în mina din Lupeni, timp de 11 ani, pentru a se întreține și ulterior, a fost tehnoredactor de carte, la București. Avea nevoie de venituri consistente, căci trebuia să aibă grijă și de părinții ei bolnavi.

Din fericire, între 1992 și 1996 a fost reușit să devină membră a Cenaclului „Totuși Iubirea”, în cadrul căruia a participat la mii de spectacole. La unul dintre concerte a avut nu mai puțin de 50.000 de spectatori. Apartenența ei la această nouă mișcare culturală a făcut-o să nu se îndepărteze de muzică, deși în paralel lucra în mină. Cariera ei a durat 27 de ani, perioadă în care s-a dedicat trup și suflet muzicii folk

Începând cu anul 1996 a susținut, până în ultimul an de viață, concerte inclusiv în străinătate, în țări precum Italia, Germania, Franța, Republica Moldova, Bulgaria. Era nelipsită de la festivalurile importante de folk din România, iar munca sa este și astăzi extrem de apreciată.

Interesant este că a compus și versuri pentru piesele pe care le cânta, dar a pus pe muzică și poezii ale unor poeți celebri precum: a text atât versuri proprii, cât și ale unor poeți din literatura universală și română: Federico García Lorca, Serghei Esenin, Adrian Păunescu, Lucian Blaga, Elena Farago, Ioan Alexandru, Camelia Radulian.

Nu a cântat doar singură, ci și în echipă cu Magda Pușkaș, din momentul în care au început să formeze grupul „Partaj”.

Povestea Corinei Chiriac, artista care a ales să sacrifice viața de familie de dragul carierei: „Sunt un om care a ales să nu aibă o familie”

S-a luptat cinci ani cu boala și a trecut prin chinuri îngrozitoare

Fanii săi își vor aminti pentru totdeauna ultimul recital pe care l-a susținut. Este vorba despre cel din cadrul festivalului „Folk You” de la Vama Veche, din data de 31 iulie 2009. Atunci a cântat pe jos, pentru că se simțea rău din cauza cancerului în stadiu avansat. Din păcate, viața și cariera ei s-au încheiat brusc, pe 7 august 2009, la Spitalul Militar din București. Cancerul de col uterin a ucis-o la vârsta de 46 de ani.

„Mă simt un om binecuvântat. Cred că viața mea a fost și este frumoasă. Câtă vreme există în viața mea muzică și poezie, rugăciune și iertare, copii care se joacă, Dumnezeu și Marea Neagră, prieteni și iubire, credință și uitare, restul nu contează. Am trăit miracole pentru care nu știu ce am făcut ca să le merit. Am cunoscut oameni lângă care nici nu visam să stau. Am iubit și am fost iubită. Am făcut greșeli. Am avut slăbiciuni. Unele lucruri le-am făcut prea devreme, altele prea târziu. Am cântat, am creat, am suferit, am fost fericită, am luptat, am plâns, m-am bucurat. Am trăit!”, mărturisea Tatiana Stepa cu puțin timp înainte de a muri.

Tatiana Stepa nu a avut privilegiul de a se odihni, așa cum face un om bolnav. Ea a fost nevoită să muncească fără încetare pentru a-și putea plăti tratamentul.

A primit diagnosticul de cancer de col uterin în 2004 și, până în 2009 când a murit, nu a părăsit scena deloc. În ciuda durerilor provocate de boală, a susținut concertele pentru a strânge bani de tratament.

Tatiana Stepa cu un turban pe cap și cu o chitară în brațe

Viața amoroasă a Tatianei Stepa

Talentul artistei a fost descoperit de poetul Adrian Păunescu, care a găzduit-o în casa lui. Se zvonea la acea vreme că între ei s-a născut o mare iubire, dar adevărul a fost cu totul altul. Ea s-a îndrăgostit, de fapt, de fiul lui, Andrei Păunescu (54 de ani). Și el este tot cântăreț de folk, așa că muzica i-a legat.

Înainte de relația cu artistul, Tatiana Stepa trecuse printr-un divorț și își pierduse încrederea în căsătorie. De aceea, nu s-a mai căsătorit niciodată. Copilul ei, Cătălin Stepa, avea un anișor când artista s-a despărțit de tatăl acestuia.

Relația cu Andrei Păunescu nu a dus în direcția la care ea visa, așa că s-au despărțit destul de repede. Între ei era o diferență de vârstă, lucru care a contat în opinia bărbatului. Când s-au cunoscut, ea avea 32 de ani și el 26.

Imagine în care Andrei Păunescu o îmbrățișează pe Tatiana Stepa
Andrei Păunescu și Tatiana Stepa

„Nu-și dorea o căsnicie cu acte. Avusese o căsnicie eșuată și știa că nu documentul nu înseamnă mare lucru. Știam că ar mai fi vrut un copil. Nu mă îndoiesc că i-ar fi plăcut să rămânem pe un termen nedeterminat împreună, doar că, atunci când e că doi oameni se despartă, se despart la fel de neașteptat… sau de programat că atunci când se întâlnesc.

Pe noi ne despărțeau și câțiva ani. Ne-am despărțit la timp, astfel încât ea să fie suficient de tânăra și de puternică încât să-și continue viața.”, a povestit Andrei Păunescu, într-o ediție a emisiunii „Doamne de poveste” de la Acasă TV.

Fiul ei, Cătălin Stepa, îi calcă pe urme

Chiar dacă nu a reușit să mai facă un copil, așa cum și-a dorit, Tatiana Stepa a avut cu ce să se mândrească în timpul vieții. Cătălin Stepa, singurul ei fiu, a reușit să îi pună întotdeauna un zâmbet pe buze. Acum, el îi duce numele mai departe, căci a moștenit de la ea talentul și pasiunea pentru muzică.

Tatiana Stepa ținându-și fiul în brațe lângă brad
Tatiana Stepa alături de fiul ei, Cătălin Stepa

Cătălin Stepa este persoana care, după moartea ei, a încercat să le arate oamenilor o altă latură a sa. A vorbit despre ea, femeia din viața reală, făcând abstracție de atitudinea ei sobră de pe scenă, în speranța că oamenii vor înțelege că era un personaj complex, cu multe calități. Deși fanii o considerau o tristă și mereu îngândurată, fiul a dezvăluit că era, de fapt, o femeie veselă și extrem de glumeață.

„Pentru multe dintre persoanele care nu au cunoscut-o este surprinzător să afle că Tatiana Stepa era un om cât se poate de vesel și de haios. Deși locuia la București, venea deseori în zona noastră, mai ales când susținea concerte. Ne făcea mereu câte un maraton de bancuri! Stăteam până la 3 – 4 dimineața, iar colegii săi de scenă pot confirma faptul că mama avea foarte mult umor.
Pe scenă, era o persoană foarte dramatică, încărcată de tragism și probabil că acolo își descărca toate durerile. În schimb, în viața de zi cu zi, era un om foarte plăcut, plin de viață, chiar solar.”, a declarat Cătălin Stepa într-un interviu acordat publicației Fanatik.

Cătălin Stepa are 42 de ani și nu a fost întotdeauna atras de muzică. A început să cânte abia după ce Tatiana Stepa s-a stins. Teama lui cea mai mare a fost că va fi permanent comparat cu mama și că nu va fi apreciat pentru adevărata sa valoare. Iată ce mărturisire a făcut în cadrul aceluiași interviu:

„Încă de la început, mi-am asumat această condiție și prin tot ce am făcut am încercat să nu copiez stilul sau interpretarea mamei mele. Mă străduiesc inclusiv să dau o notă proprie cântecelor aflate în repertoriul său și pe care le interpretez, tocmai ca să nu fiu acuzat. Dar, oricum, ar fi imposibil să o copiez, ori să merg pe același drum, sută la sută.”

Cătălin Stepa cântând la chitară, în fața unui microfon
Cătălin Stepa în prezent

Chiar dacă nu vrea să fie apreciat doar pentru că este fiul ei, bărbatul a recunoscut că numele pe care îl poartă l-a ajutat să ajungă unde a dorit.

„Am moștenit mult de la mama, inclusiv numele, ușile care mi s-au deschis și poziția de pe care am început să cânt, dar cred că este de datoria mea să fac lucrurile în stilul meu. Asta și-ar fi dorit și ea… Sigur, există și păreri diferite, dar, din observațiile mele, în mare parte, ascultătorii realizează că e vorba despre o diferență între noi…”, a mai spus el.

Cătălin Stepa a povestit cum a început să cânte și a mărturisit că nu se aștepta ca viața lui să meargă în această direcție, având în vedere că în copilărie nu s-a simțit atras de muzică. Ba mai mult, a subliniat că mama nu l-a forțat niciodată să cânte, tocmai pentru că a văzut că nu își dorea.

„Nu a fost ceva premeditat, în sensul în care nu eu am ales să cânt abia după un moment anume. Așa s-au așezat lucrurile și în plus nu eram convins că pot să o fac, mai ales că nu cântasem niciodată. Nu mi s-a părut că simt o anume chemare… Apoi, însă, lucrurile au venit de la sine. După ce am primit, din mai multe direcții, confirmări legate de talentul meu, am muncit foarte mult.

Mama era un om foarte modern, dacă acesta este cuvântul. Întotdeauna m-a lăsat să fac ce vreau eu, să-mi asum alegerile, în toate privințele. Dacă ea considera că undeva nu e bine, îmi spunea. Situația a fost aceeași inclusiv în cazul muzicii. M-a văzut că nu vreau să cânt și m-a lăsat în pace! (...) Din copilărie am fost înconjurat de muzică, dar niciodată nu m-am gândit că aș putea cânta.”, a explicat fiul Tatianei Stepa.

Povestea unei românce de succes! Sofia Ionescu-Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din lume

Surse foto: FacebookFacebookFacebookFacebookFacebookFacebook

Surse articol: LybertiFanatikVivaClickFanatik

Articolul urmator
Uluitoarea poveste de viață a lui Ion Dichiseanu. Actorul a fost închis într-un lagăr la 9 ani, și-a pierdut ambii părinți și a fost înșelat cu regele Spaniei
Uluitoarea poveste de viață a lui Ion Dichiseanu. Actorul a fost închis într-un lagăr la 9 ani, și-a pierdut ambii părinți și a fost înșelat cu regele Spaniei
Cu ce fel de poveste se aseamana viata ta?
Incepe quiz
Cu ce fel de poveste se aseamana viata ta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.