Candidoza genitala - simptome, diagnostic si tratament

Candidoza genitala - simptome, diagnostic si tratament

Georgiana-Daniela Andron

Candidoza genitala este o infectie fungica a penisului sau vaginului. Popular i se spune afta si este cauzata de o specie de ciuperci numita Candida. Cauza cea mai frecventa este Candida albicans, care se gaseste in mod normal in intestinul uman, dar si in vagin. Cand creste prea mult in zonele genitale, duce la simptome suparatoare pe care majoritatea femeilor le simte cel putin o data in viata.

Simptomele candidozei genitale

Cel mai des, boala se manifesta prin prurit vulvar (organul genital feminin extern) si vaginal. Clasic, in timpul infectiei, peretii vaginului se inrosesc si contin placi albe, aderente si inchegate. Rar, poate sa apara o scurgere vaginala in cantitate mare, edem (umflatura nedureroasa caracterizata prin acumulare de lichid in tesut), eritem (inrosire a pielii care dispare la apasare) sau fisuri (pierderi de tesut) in zona vulvei. In cazul barbatilor, sunt afectate penisul si scrotul ("punga" de piele si muschi in care stau testiculele).

Trebuie sa retii, totusi, ca majoritatea femeilor care sufera de candidoza genitala are simptome atipice, scurgeri vaginale reduse si nu prezinta eritem.

Cauzele candidozei genitale

Candida albicans este principalul agent etiologic al candidozei mucoase. Unele cazuri, insa, s-au dovedit a fi cauzate de agenti precum: Candida dubliniensis, Candida tropicalis, Candida parapsilosis, Candida guilliermondii, Candida glabrata sau Candida krusei, denumite generic specii nonalbicans.

Desi Candida este identificata in organismul uman sanatos, candidoza se dezvolta atunci cand schimbarile de rezistenta sau raspuns imun ale gazdei determina aparitia inflamatiei.

Cresterea exagerata a acestor specii saprofite (care cresc pe resturi organice in descompunere) este favorizata de anumite conditii:

-utilizarea antibioticelor cu spectru larg si a medicamentelor imunosupresive (afecteaza reactiile imunitare ale organismului);
-diabetul zaharat;
-intertrigo (inflamatie a pielii in locurile in care face cute);
-utilizarea contraceptivelor orale;
-imunodeficienta;
-spitalizarea (infectia nozocomiala);
-ultimul trimestru de sarcina;
-contactele sexuale si dusurile vaginale frecvente.

Complicatiile candidozei vaginale

Netratata, candidoza ajunge in diferite zone ale organismului. Din regiunea perineala, ciuperca poate migra spre tractul urinar daca se instaleaza un cateter (sonda) vezical. Secretiile vaginale pot contamina pielea. Atunci cand integritatea tegumentului sau mucoasei infectate este afectata (prin trauma, chirurgie, ulceratie peptica sau lezarea mucoasei), candida ajunge sa colonizeze tesuturile profunde.

5% dintre femei prezinta infectii complicate, definite ca infectii recurente, severe sau cauzate de specii nonalbicans.

Diagnosticul in candidoza vaginala

Medicul ginecolog se orienteaza spre un diagnostic de candidoza vaginala in urma tabloului clinic (descris de pacient si observat in timpul consultului clinic de specialitate). Pentru certitudine, este necesara prelevarea unei mostre de secretie vaginala.

Testul cu hidroxid de potasiu (KOH) presupune adaugarea hidroxidului de potasiu mostrei. Flora vaginala normala va fi distrusa, evidentiind speciile care provoaca aparitia candidozei.

Ph-ul secretiei vaginale poate fi uneori scazut. Efectuarea unei culturi (insamantarea secretiei pe un mediu special de crestere) este folosita frecvent in tara noastra.

 

   

Tratamentul candidozei vaginale

Terapia locala vaginala este cea mai utilizata, timp de 3-5 zile pentru infectiile necomplicate si 7-14 zile in cazul celor complicate, cu simptome severe.

Barbatii care sufera de candidoza trebuie diagnosticati si tratati, pentru a preveni infectiile recurente ale femeilor.

In cazul unei candidoze genitale recurente sau rezistente la tratament, se recomanda efectuarea testului de toleranta la glucoza si de identificare a HIV, pentru a exclude diabetul si infectia cu acest virus ca promotori ai infectiei.

Desi nu s-a dovedit stiintific, unele femei au scapat de candidoza cu ajutorul unor diverse remedii naturiste:

-1-2 catei de usturoi sau capsule cu extract de usturoi ingerate zilnic;
-consumul a 2-3 iaurturi zilnic, sau tablete cu Lactobacillus acidophilus, elementul activ din acest aliment (se gaseste in farmacii);
-bea infuzii de plante cu efect antiseptic: galbenele, rozmarin, isop, cimbru;
-capsule gelatinoase care contin ulei de oregano, menta sau alte uleiuri volatile;
-spalaturi locale cu ceai de galbenele sau pelin in care se poate adauga o lingurita de bicarbonat.

 

Candidoza genitala poate deveni foarte dificil de tratat, asa ca cel mai bine ar fi sa previi aparitia acesteia. Ce poti face pentru asta? Igiena locala trebuie efectuata cel putin o data pe zi, dar evita sapunurile colorate si parfumate si baile spumante. Este indicat sa porti doar lenjerie intima din bumbac si haine care lasa zona inghinala sa respire. Redu bauturile cofeinizate si nu uita sa urmezi un regim alimentar sanatos.

Bibliografie:

- R. Harrison: Harrison's Principles of Internal Medicine (16th edition), Tinsley;
- http://www.unitedhealthdirectory.com/diseases-and-conditions/genital-candidiasis/ ;
-James R., Md. Scott, Ronald S. et al.: Danforth's Obstetrics and Gynecology, 9th Ed. Lippincott Williams & Wilkins Publishers, 2003;
- http://www.i-medic.ro/analize/test-secretii-vaginale ;
- http://www.terapii-naturiste.com/remedii_naturiste/candidoza.htm ;
- http://retete-miraculoase.blogspot.com/2011/01/tratament-naturist-candidoza-deosebit.html .

Articolul urmator
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.5 (108)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    Claudia (anonim)
    31 octombrie 2013 10:10

    Cel mai bine este sa gasesti o modalitate de preventie, de intarire a sistemului imunitar local si un tratament cu un spectru mai larg, antiviral, antimicrobian si antifungic. Eu recomand terapia cu ozon.Se foloseste din timpul primului razboi mondial. Per ansamblu te costa mai putin. Dupa ce am folosit aparatul Gynecozon nu mai am probleme de genul acesta.