Afla totul despre epilarea definitiva

Afla totul despre epilarea definitiva

Coquette

In urma cu 6 ani, cand COQUETTE a deschis prima clinica specializata in epilare definitiva din Romania, nu se stia aproape nimic la noi in tara despre distrugerea definitiva a firelor de par corporale prin aplicarea luminii intens pulsate sau a laserului.


    Desi astazi cantitatea de informatii referitoare la epilarea definitiva, ce se propaga in presa, este mai mare, nivelul de confuzie si chiar dezinformare este ridicat. De aceea simtim nevoia sa aducem periodic in atentia publicului subiecte prea putin cunoscute sau intelese care privesc acest tratament de epilare definitiva, pe care ni l-am dorit si am reusit sa il transformam dintr-un tratament de lux intr-un demers estetic firesc al femeii moderne. In acest articol ne vom referi la structura ce face insasi obiectul tratamentului de epilare definitiva. Firul de par.  

   Clinicile COQUETTE
  
   Bucuresti - Strada Serghei V. Rachmaninov nr 23, telelfon 021/231.81.44 si 0788.118.164
   Cluj - Strada I.C.Bratianu nr 17, telefon 0264/430064 si 0788.574.951
   Constanta - Strada Mircea cel Batran nr 43, 0241/610725 si 0788.548.044

   1. Firul de par este un filament cilindric, keratinizat, cel mai adesea pigmentat ce poate fi vazut la suprafata pielii.
  
   2. Firul de par consta in principal din celule moarte care s-au transformat in keratina, impreuna cu o cantitate mica de apa. Aceasta proteina numita cheratina este aceeasi ce se gaseste in unghii si piele.
  
   3. Majoritatea radacinilor firelor de par se gasesc la aproximativ 2-2,5-3 mm sub suprafata epidermei - mai profunde in zona bikini si mai superficiale in zona fetei.
  
   4. Fiecare fir de par creste dintr-un buzunar al pielii numit folicul pilos.
  
   5. Un folicul va produce celulele noi pentru a o anumita perioada depinzand de unde este localizat pe corp. Aceasta perioada se numeste faza de crestere (cunoscuta si sub numele de anagen). Apoi se va opri pentru o perioada de timp (faza de repaus sau catagen), iar apoi va reincepe faza de crestere. Intre catagen si faza de crestere exista o alta etapa numita telogen - faza de regresie.
  
   6. Foliculul pilos este o structura asemanatoare unui sac ce inconjoara radacina firului de par. Se gaseste sub piele si are vase de sange foarte mici care il hranesc.
  
   7. Intodeauna va exista desincronizare intre diferitii foliculi de par, astfel ca in orice moment fiecare folicul pilos se gaseste intr-o faza diferita a ciclului pilos. Adica este posibil ca 20% dintre fire sa se afle in anagen, 40% in catagen si 40% in telogen. 
   
    8.
Faza telogena variaza ca durata de la o zona a corpului la alta. De exemplu, faza telogena poate dura pana la un an pe picioare.
  
   9. Parul de pe cap la oameni are un ciclu de crestere compus din faza anagena, a carei durata este de aproximativ 3 ani, faza catagena ce dureaza 3 saptamani si faza telogena dureaza circa 3 luni.
  
   10.
Aproximativ 84% din parul de pe scalp se gaseste in faxa anagena, 1-2% in faza catagena, iar 10-15% in faza telogena. 
   
   11.
Durata fazei anagen stabileste lungimea parului pe diferite zone ale corpului. 
  
  12. Ne nastem cu un numar fix de foliculi de par , de radacini, de surse de crestere a parului. Dintre acesti folicului - aproximativ 5 milioane - doar o parte vor produce fire de par propriu-zise - groase,viguroase, unele fiind toata viata inactive, iar altele vor produce velus sau pufulet.
  
   13. Dintre cei 5 milioane de foliculi cu care ne nastem, aproape 150 000 se gasesc pe scalp - mai multi la blonzi, mai putini la roscati.
  
   14. Laserele sunt cu adevarat eficiente numai in faza anagen, cand celulele matrice ale parului se divid rapid si migreaza inspre exterior din tija si cand incarcatura in melanina este la cel mai inalt nivel.

   15. In tratamentului de epilare definitiva tintim la fiecare sedinta firele ce se gasesc in faza ciclului numita anagen. Doar in aceasta faza firul este legat direct de radacina sa , astfel ca energia luminoasa este captata de fir si transmisa pana la radacina, unde distruge tintit celulele care genereaza aceste fire.

   16. Pentru ca nu toate firele de par sunt in faza anagena la orice moment dat, tratamentele de laser trebuie sa fie repetate pentru a capta noile fire de par ce ajung in faza anagena.

   17. Matricea parului este portiunea cu crestere activa a folicului si consta intr-o colectie de celule epidermale care se divid rapid, se deplaseaza inspre in sus, si dau nastere tijei parului si tecii radacinii interne.

   18. In timpul fazei de crestere folicul are un fund in forma de bulb, al carui centru este numit papila dermala.

   19. Papila este hranita de vase sanguine foarte mici, ce ii aduc hrana si oxigen si elimina deseurile. Papila este foarte sensibila la hormoni.

   20. Cu cat este mai mare papila dermala, cu atat mai multe celule are, astfel incat cu atat mai gros este firul pe care il va produce foliculul.

   21. Indepartarea papilei dermale opreste cresterea parului. Dar treimea inferioara a tecii dermale este capabila sa aprovizioneze celule noi pentru regenerarea uni noi papile dermale prin infiltarea si transformarea pe locul papilei dermale originale cu recrestere in consecinta a folicului pilos. Cu indepartarea a mai mult de treimea inferioara a folicului pilos, reformarea papilei dermale este imposibil sa apara si foliculul pilos este destrus permanent in mod eficient.

   22. Cand foliculul pilos intra in faza de repaus, tija parului se rupe , astfel ca firul existent cade si un alt fir ii ia locul. De aceea, durata de timp pe care un fir de par este capabila sa o parcurga in timpul unei faze de crestere controleaza lungimea maxima a parului.

   23. Celulele care compun firele de par de pe brate sunt programte sa se opreasca din crestere la fiecare cateva luni, astfel ca parul de pe brate ramane scurt. Pe de alta parte, foliculii pilosi din cap sunt programati sa permita parului sa creasca cativa ani o data, astfel ca parul poate creste foarte lung.

   24. Iata de ce parul de pe brate ramane scurt, in tip ce parul de pe cap poate creste foarte lung. Fiecare par de pe corp creste din propriul sau folicul pilos. In interiorul folicului, celule noi de par se formeaza la radacina tijei parului. Pe masura ce aceste celulele se formeaza, ele imping pe cele vechi afara din folicul. Cum sunt impinse afara, celulele mor si devin ceea ce vedem noi ca fiind par.

   25. Exista 3 tipuri diferite de par: lanugo , parul fin care acopera aproape intregul corp al unui fat, velus - este scurt, fin, ca puful de piersica care creste in majoritatea zonelor de pe corpul ambelor sexe si terminal - parul in intregime dezvoltat, care este ingeneral mai lung, aspru, mai gros si mai inchis la culoare decat velus.

   26. Aceste trei grupuri de tipuri de par se bazeaza pe dimensiunea folicului pilos.

   27. Parul de tip velus acopera tot corpul indiferent de sex ori rasa, cu exceptia buzelor, palmelor mainilor, talpilor picioarelor, anumitor zone genitale externe, buricului si cicatricilor.

   28. Tipul de par produs de un anumit folicul de par poate varia in timp. Exemplul cel mai evident este inlocuirea parului velus cu par terminal la pubertate, ce incepe in regiunea pubiana.

   29. Din sirul de evenimente ce inconjoara pubertatea, este evident ca parul pubic, din axila, de pe fata si de pe corp sunt dependente hormonal.

   30. Anumitor persoane le este greu sa isi lase parul sa creasca peste o anumita lungime din caza ca au o faza scurta activa de crestere. Pe de alta parte, oamenii cu par foarte lung au o faza activa lunga de crestere. Parul de pe brate, picoare, gene si sprancene au o faza activa de crestere foarte scurta de aprox 30-45 zile, explicand de ce sunt mult mai scurte decat parul scalpului.

   31. Durata de timp pe are un folicul pilos o petrece in faza anagen este determinata genetic. La finalul fazei anagen un semnal necunoscut determina intrarea folicului intr-o faza catagena.

   32. La finalul fazei anagen, firele de par intra intr-o faza catagena ce dureaza aproape 1 sau 2 saptamani, in timpul fazei catagen foliculul pilos se strange pana la aproape 1/6 din lungimea normala. Partea inferioara este distrusa iar papila dermala se odihneste sub aceste structuri.

   33. Faza de repaus urmeaza celei catagen si dureaza in mod normal 5-6 saptamani. In acest timp, parul nu creste dar sta atasat de folicul in timp ce papila dermala ramane dedesupt intr-o faza de repaus. Este o faza de tranzitie si aproximativ 3% dintre toate firele de par se gasesc in aceasta faza la orice moment dat.

   34. Aproximativ 10%-15% dintre toate firele de par se afla in aceasta faze la orice moment dat. Dureaza aproape 100 zile pentru firele de pe scalp si mult mai mult pentru firele de pe pleoape, sprancene, brate si picioare.

   35. La sfarsitul fazei telogen foliculul pilos reintra in faza anagena. Papila dermala si baza foliculului se alatura din nou si astfel incepe sa se formeze un alt fir. Daca firul vechi nu a fost deja eliminat, firul cel nou il impinge pe cel vechi iar ciclul de crestere o ia inca o data de la inceput.

   36. In faza telogen foliculul pilos este complet in repaus. Daca tragi de un fir aflat in aceasta faza vei scaote unul ce are o materie solida, dura, uscata si alba la radacina. Aproape 25-100 fire in telogen sunt eliminate in fiecare zi.

   37. Viteza de crestere a parului este de aproximativ 0,16 mm zilnic, la ambele sexe. Aceasta este una dintre cele mai reduse rate a oricarui tip de folicul pilos de pe corpul uman.

   38. La polul opus, parul din barba ce se dezvolta ca raspuns la hormonii testosteronici in timpul pubertatii au foliculi ce sunt unii dintre cei mai rapizi, cu o rata de crestere de 0,38 mm pe zi.

   39. Anumite fire de par de pe brate si bust sunt usor receptive la androgeni. Alti foliculi din vecinatate pot sa nu prezinte receptori androgenici. Aceasta diferenta conduce la producerea de par pigmentat terminal ca raspuns la stimularea androgenica la maturitate, pe cand foliculii de vecinatate sa continue sa produca par velus.

   40. Folicuii pilosi de pe barbie sunt extrem de dependenti de hormonii androgeni, atat la barbati cat si la femei. Femeilor cu un nivel anormal de ridicat al hormonilor androgeni poate sa le creasca barba.

 

Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul
Incepe quiz
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (147)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    andreea (anonim)
    11 iunie 2009 18:06

    chiar se poate sa dispara definitiv parul de pe orice suprafata a corpului ?as vrea sa stiu!va rog!

    anonim*** (anonim)
    11 martie 2009 17:05

    de la ce vartsa am putea sa incepem cu epilarea definitiva.. de ex.. eu am 14 ani.. as putea incepe?

    ralucutza (anonim)
    6 martie 2009 11:11

    cat costa epilarea definitiva si unde as putea gasi in bacau?

    alexandra (anonim)
    25 februarie 2009 17:05

    am 17 ami si doresc si eu un epilat definitiv in zona inginala si axiala as dori mai multe informatii despre acest epilat ,,, cat cost , daca doare ,daca intreatevar ii definitiv , daca nu provoca anumite boli.grantie ...etc.multumim pentru informatii sunt foarte utile cum supnea domisoara de mai sus cu obsesia pt parul nedorit

    chanella
    25 februarie 2009 17:05

    epilare definitiva NannoLight-lumina intens pulsanta Multi-PiP....e bine daca m`as duce sa ma epilez facial .. la 15 ani :-s am auzit ca dupa epilarea definitiva iti vor iesi niste bubite .. e adevarat ?

    Coquette (anonim)
    23 februarie 2009 18:06

    Multumim pentru aprecieri, consideram ca e datoria noastra sa informam publicul.@corbu - epilarea definitiva are rezultate permanente pentru zonele non-androgenice ( de pilda axila, bikini, picioare etc ) .Acelea sunt doar zvonuri. Foliculul distrus nu se mai reface. Epilarea definitiva este un proces care se intinde pe parcursul a 2 ani-2 ani si jumatate si chiar si dupa aceasta perioada anumiti foliculi dormanti ajung in faza de crestere, dar aceasta nu inseamna ca parul creste din nou.De aceea e bine sa fim informati, pentru a nu fi influentati de zvonuri.Nici o clinica serioasa din lume nu ofera garantii in acest sens, fiindca nu se poate previziona evolutia organismului uman.Epilarea definitiva este un tratament dermato-estetic care a intrat in al 10lea an de existenta , iar numarul persoanelor care recurg la aceasta metoda de indepartare a parului creste in progresie geometrica. Numai anul trecut in Statele Unite au fost realizate 1,8 milioane proceduri epilare cu laser.@iulia - gasiti pe aceasta pagina preturile pe sedinta.http://www.coquette.ro/pagini/preturi.phpVa stam la dispozitie cu placere pentru orice alte informatii.

    ktaLINE (anonim)
    23 februarie 2009 10:10

    preturi gasiti pe www.***** nu stiu daca am voie sa dau nume de site-uri...dar:| am vazut ca multe vreti sa aflati.costa destul de mult,dar eu am de gand sa-mi fac pe o suprafata foarte mare din corp.este adevarat ca inainte de a-ti face epilare definitiva trebuie sa-ti faci niste analize.eu de ex,sunt diagnosticata cu PCOS,si fara un tratament de minim 6 luni cu Diane35(anticonceptionale) nu mi-ar face nimeni.eu nu va spun acuma sa va apucati de luat si voi,cele care aveti pilozitate excesiva,poate voi aveti nevoie de alti hormoni....asa k mai bine va faceti niste analize hormonale,pt a va convinge ca interior totul este ok,si dupa aceea actionati in exterior.mergeti la un endocrinolog pt asta.

    netta (anonim)
    20 februarie 2009 17:05

    Eu am facut 10 sedinte de epilare cu lumina pulsata (IPL) pt fata si nu au avut niciun efect. Se poate deci, sa fie si alte cauze medicale sau pur si simplu sa nu functioneze la anumite persoane, de aceea inainte de a incepe tratamentul ti sa da sa semnezi ca esti informat de efecte adverse si ca e posibil sa nu mearga.

    corbu (anonim)
    20 februarie 2009 15:03

    cat dureaza o epilare definitiva,in ce consta mai exact,am inteles ca preturile sunt cat de cat mrisoare.Exista zvonuri cum ca dupa o anumita perioada de timp ,parul ar crete dinou,este adevarat?ne poate garanta cineva ca riscul de a ni se intampla asa ceva nu exista.?

    stefania_diva
    20 februarie 2009 10:10

    Foarte bine documentat articolul. Nota 10+ !

    janninne (anonim)
    20 februarie 2009 01:01

    va felicit ptr informatiile din acest articol. foarte interesant mai ales ptr persoanele ca mine, care au obsesii legate de parul nedorit, precum si de pilozitate.

    iulia (anonim)
    19 februarie 2009 22:10

    foarte interesant articolul,dar dak ati spune si preturile ar fi si mai interesant!va multumesc