Continutul controleaza forma si in frumusete

Continutul controleaza forma si in frumusete

Necunoscut

     In viata vezi multe. Fiecare are ceva de aratat si mai toti avem multe de vazut. In fiecare zi ni se serveste diversitate sau macar se doreste acest lucru. Asa multa nevoie de originalitate manifesta tinerii insa, incat cu greu mai suntem receptivi la ea—adica pragul minim de receptare a stimulilor se ridica tot mai mult si ne este tot mai greu sa sesizam ceva ca fiind original. De pilda, nu te mai surprinde sa vezi o fata tunsa periuta sau un baiat cu coada impletita, dar sunt anumite situatii cand ramai uimit de noutate. Mi s-a intamplat ieri, cand la munca am vazut o colega intr-o ipostaza noua.
     Mai toti o stiam de “tipa tacuta de la financiar”, dar ne-a surprins putin. Mara, pentru ca asa o cheama, a venit ca de obicei, s-a asezat la biroul ei, apoi si-a scos eternele “ustensile” de lucru si noutatea: atitudine! De unde atitudine? Din schimbare: tunsa usor asimetric, cu parul ei moale si drept, dar de aceasta data vopsit verde la breton, cu ochelari noi, rame groase de culoare verde inchis si cu o vestimentatie pe masura. De nerecunoscut!
     Credeam ca vremea epatarilor prin prezenta fizica si schimbarile de aspect care iau ochii au trecut odata cu facultatea! Se pare ca nu! Si se mai pare ca nu e un lucru rau…
     Lucrurile nu sunt noi, ele devin--in functie de contextul in care sunt provocate. O punk-erita nu ne-ar fi uimit daca si-ar fi schimbat culoarea parului: de la roz la verde nu e mare diferenta. Mara cu parul verde e o noutate pentru context, fara a-l artificializa. Ea a ramas ea insasi, cea pe care poate nu am facut decat sa o catalogam inainte intr-un fel si pe care poate o vom cataloga la fel sau diferit si de acum—nu vom sti daca am avut sau avem dreptate. Tot ce trebuie sa intelegm este ca schimbarea de aspect nu inseamna obligatoriu schimbare de continut.
     A fi tu insati nu implica intotdeauna constanta intr-un comportament sau atitudine. Pentru unii/unele, a fi tu insuti/insati inseamna a fi mereu altfel fara a ajunge altcineva. A-ti pastra esenta si a o imbraca mereu in altceva e greu, dar merita. Lumea de azi cere noutatea ca pe un supliment necesar la respiratie. A fi original inseamna astazi mai mult decat a fi altfel decat ceilalti, inseamna a fi altfel chiar decat tine insuti cel de ieri sau de maine. Este o lupta cu ceilalti si cu tine in care se castiga greu, dar victoriile au alt gust decat iti poti imagina ca ar avea intr-un context in care totul se rezuma la forma.
     In contemporaneitatea post-moderna pe care o traim, forma e doar un pretext pentru continut: si nu, nu a fost mereu asa, si nu, nu e doar o parere. E in logica lucrurilor care evolueaza si care se vor din ce in ce mai mult, mai consistente. Desi astazi forma devine adesea un continut in sine nu ne obliga nimic sa ramanem doar la ea. Riscul exista si este destul de mare. Poti face diferenta?
Test de frumusete: ce tip de frumusete ai
Incepe quiz
Test de frumusete: ce tip de frumusete ai

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.