Florile de IE au scăldat valurile Dunării!

Florile de IE au scăldat valurile Dunării!

Redactor Divahair.ro

IA românească reprezintă unul dintre cele mai frumoase și mai importante părți ale folclorului și artei românești, datorită simbolurilor și poveștilor ce se ascund în spatele broderiilor atent lucrate manual, cu migală și pasiune. IA românească a cucerit rând pe rând continente, este ambasadorul nostru, al tuturor românilor peste hotare.

Pentru câteva zile, ia românească a poposit la Gura Portiței, paradisul din Delta Dunării. Frumusețea locului surprins parcă dintr-un tablou, te lasă fără suflu. Locul unde Dunărea se “îmbrățișează” cu Marea Neagră este greu de descris în cuvinte. Casele simple lipovenești specifice Deltei cu acoperiș din stuf, imprejumite de pâlcuri de flori în mii de culori, păsări de diferite specii ocrotite și o plajă lungă cu un nisip fin și auriu, te atrag de parcă nu ai vrea să mai pleci vreodată. Prieteni îți vor fi doar pescărușii care vin și pleacă, brăzdând în calea lor apa de culoarea smaraldului. 

ie laura cosoi

Din dorință de a surpinde ia la ea acasă, Cristina Chiriac, cea care se află în spatele brandului Flori de IE, a realizat o ședință foto unică și a dus ia românească acolo unde îi stă cel mai bine, în mijlocul naturii. Fiecare ie surprinsă în imagini este unică, iar faptul că ea dăinuie de atâta timp denotă faptul că ia românească a trecut peste bariera timpului și oferă viitorului obiceiurile și credințele strămoșilor noștri. 

ie

Trei ținute frumoase ca florile din toate zonele României, au prins viață la malul Dunării pentru a transmite adevărată lor menire, aceea de a “trăi” mai departe în orice colț al lumii. Renumit pentru frumusețea costumelor populare, Gorjul s-a “mutat” pentru o zi la malul Dunării. Un port cu o vechime de peste 100 de ani, compus din ie decorată în stilul caracteristic gorjenesc, cu motive de spirală și încrengături, poale, maramă de borangic și un vâlnic larg evazat în cute, piesă de greutate din costumul gorjenesc, a fost purtat de valurile curate și cristaline ale Dunării. Spectatori au fost doar păsările cerului, suprinse parcă și ele de frumusețea portului gorjean. 

O ie tradițională din zonă Muscelului a fost surprinsă într-un adevărat colț de răi, Gura Portiței, locul unde Dunărea se întâlnește cu Marea Neagră. Pe fâșia îngustă de nisip a ajuns o ie tradițională veche de peste 120 de ani, cusută cu fir metalic auriu și argintiu și mătase albă, ce a dat culoare acestor locuri parcă uitate de lume, unde timpul a stat în loc. La ceas de seară în fața unui asfințit ce îți tăie răsuflarea, un costum oltenesc la fel de vechi ca și celelalte piese, având motiv central un vâlnic, fost surprins în imagini ce îți rămân adânc imprimate în minte și suflet. 

“IA – ambasadorul meu și al românilor de pretutindeni va fi din nou în centrul atenției în luna septembrie, în cadrul proiectului România Centenara un proiect inițiat de Flori de IE și Alexandru Zainea în parteneriat cu Departamentul Centenar alături de Laura Cosoi , Doru Cadar, Brândușa Bordeianu și Adonis Enache. Proiectul va debuta la începutul lunii septembrie la București, iar în perioada 16-17 septembrie va ajunge la Londra și va continua cu marile orașe ale lumii. Viena, Madrid, Barcelona , Paris, Berlin, New York și Beijing sunt doar câteva locații. Proiectul România Centenară va cuprinde o expoziție a costumelor populare centenare din colecția Flori de IE, dublată de o expoziție de artă fotografică, prin care artistul Alexandru Zainea Emanuel dă viață și imortalizează aceleași costume populare centenare purtate cu grație și trăire intensă de către actrița Laura Cosoi”, a declarat Cristina Chiriac – fondator Flori de IE și organizator proiect România Centenara. 

laura cosoi

Pusă în valoare alături de frumusețile nemărginite ale acestei țări, ia contribuie direct la promovarea turistică a României și implicit la atragerea turiștilor. Imaginea României poate fi reconstruită cu ajutorul acestor locuri unice prin frumusețea și sălbăticia lor, prin flora și fauna Deltei Dunării, prin plajele infinite ale Mării Negre, adevărate minuni ale naturii pe care Dumnezeu a fost atât de darnic să ni le ofere. 

Photo credit: Alexandru Zainea

Ce floare esti?
Incepe quiz
Ce floare esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.