Cum pregătești un desert prin tehnica bain-marie

Joi, 12.01.2017

Cuprins

„Bain-marie” poate suna ca un termen sofisticat din gastronomie, dar, de fapt, reprezintă una dintre cele mai simple și utile tehnici de gătit, pe care orice gospodină trebuie să o știe. Bain-marie se folosește atunci când preparatul trebuie să fie încălzit uniform sau atunci când nu trebuie să fiarbă. Această tehnică este folosită adesea la prepararea budincilor și cremelor groase, care conțin gălbenușuri.

Află cum se poate utiliza tehnica bain-marie și folosește-o de acum încolo cu încredere!

Tehnica bain-marie explicată

Pentru a utiliza tehnica bain-marie, ai nevoie de un vas încăpător, în care să poți să pui apă și în care să încapă vasul în care faci preparatul. De exemplu, poți lua o tavă cu pereți înalți sau o cratiță mai mare, în care să încapă una mai mică. În general nu există restricții legate de vasul folosit pentru bain-marie, dar evită să folosești unul cu pereții foarte groși, deoarece poate reține prea multă căldură, iar preparatul tău se poate supragăti.

Ca să te asiguri că vasul sau vasele pe care le vei pune în apă nu alunecă (există riscul să te și stropești cu apă fierbinte, așa că mai bine îți iei această măsură de precauție), poți pune un prosop la baza tăvii sau cratiței în care vei turna apa.

Odată ce ai „montat” ansamblul și ai pus vasul în care faci preparatul în vasul mai mare, cu apă la bază, pornește focul și lasă apa să dea în fiert. Dacă prepari un sos custard sau o budincă, trebuie să amesteci încontinuu, până se îngroașă. Scopul tehnicii bain-marie este de a permite acesteia să se gătească la o temperatură perfectă, nici prea mare, nici prea mică. Altfel, dacă ai pune crema sau budinca direct pe foc, ea s-ar putea arde sau s-ar prinde gălbenușul.

Poți folosi tehnica bain-marie și la cuptor, dacă pui vasul în care faci preparatul într-o tavă cu apă. De exemplu, această tehnică este foarte utilă când faci cremă de zahăr ars, dacă vrei să fii sigură că nu devine amar sosul de zahăr.

Tehnica bain-marie este atât de utilă în bucătărie, încât o vei folosi de fiecare dată când vei face sosuri groase sau budinci, dar și alte preparate mai speciale.

Articolul urmator »
Macrou marinat: rețeta ușoară și delicioasă
Andreea Baluteanu | Miercuri, 19.06.2024
Incepe quiz
În ce desert te vei reîncarna
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Ciocolata albă: 3 motive să o alegi
Raluca Margean | Miercuri, 30.10.2024
Cum faci cel mai bun păstrăv la grătar
Andreea Baluteanu | Vineri, 05.07.2024
Cea mai bună rețetă de sos caramel
Raluca Margean | Joi, 13.06.2024

Ne găsești pe