Tort de cafea special pentru Dragobete
Cuprins
Tort de cafea special pentru Dragobete
Ingrediente:
Pentru blat: 4 oua, 4 linguri de zahar, esenta de vanilie, 4 linguri de faina, 100 g amidon, un plic de praf de copt
Pentru crema: 4 galbenusuri, 4 linguri de whisky, 4 linguri de zahar, 2 plicuri de cappuccino, un plic de gelatina, 500 ml frisca lichida, o cutie de branza Mascarpone, 2 lingurite de nes, zahar vanilat, boabe de cafea pentru decor.
Mod de preparare:
- se incinge cuptorul la treapta 3-4 (175 grade) si se tapeteaza cu hartie de copt o forma de tort
- se face blatul astfel: cele 4 oua se bat cu mixerul cu cele 4 linguri de zahar si vanilie
- amidonul, faina si praful de copt se amesteca
- se toarna amestecul de faina peste cel de oua si zahar si se amesteca bine
- compozitia se toarna in forma de tort si se coace timp de 20-25 de minute, pana capata o nuanta aurie, frumoasa
- cand este gata, blatul se scoate din forma de tort si se lasa la racit, apoi se taie in 2 sau 3 felii pe orizontala, dupa cat de mare ti-a iesit
- se pregateste o oala cu apa si alta oala in care se pun galbenusurile, cele 4 linguri de whisky si zaharul si se amesteca in bain-marie. Se adauga un plic de cappucciono si se lasa la racit
- gelatina inmuiata in apa rece si apoi dizolvata pe foc (nu fiarta, ca isi pierde proprietatile!) se adauga in compozitia de mai sus
- se mai pune in crema de cafea si branza Mascarpone si frisca lichida, batuta in prealabil cu mixerul, dupa instructiunile de pe cutie
- pentru siropul ce va inmuia blatul poti fierbe putina apa, cu nes, zahar vanilat si whisky
- prima parte din blat se aseaza pe un platou, se insiropeaza cu amestecul din apa, nes si whisky si apoi se toarna deasupra o parte din crema
- se aseaza al doilea blat si se insiropeaza, apoi se pune restul de crema (daca ai taiat blatul in 3 il poti pune deasupra pe cel de-al treilea)
- se lasa tortul minimum 8 ore la frigider
- se orneaza cu frisca, nes, cafea macinata sau boabe de cafea.
Se serveste bine racit, alaturi de o sampanie clasica, fara arome.