10 avantaje pe care le au becurile LED

10 avantaje pe care le au becurile LED

Alexandra Dragoi

LED-urile au acaparat piața de iluminare convențională din mai multe motive, în special datorită duratei lor de viață extinsă, a consumului redus de energie și a cerințelor de întreținere mai mici. Până în 2030, se estimează că iluminatul cu LED-uri ar putea economisi 15 miliarde de dolari. Pe măsură ce prețul de achiziție al lămpilor și al dispozitivelor de iluminat continuă să scadă, tot mai mulți administratori de unități încearcă să-și modernizeze sistemele de iluminat cu LED-uri, având în vedere numeroasele lor avantaje. Persoanele fizice sunt, de asemenea, foarte încântate de această metodă. 

îți prezentăm zece ​​avantaje care o să te facă să renunți la becurile vechi în favoarea becurilor LED!

becuri

Avantajele becurilor LED 

1. Energie eficientă 

Becurile cu LED-uri utilizează cu aproximativ 50% mai puțină energie electrică decât cele tradiționale cu incandescență, fluorescente și halogen, ceea ce duce la economii substanțiale de costuri de energie, în special pentru becurile care sunt aprinse pentru perioade lungi. LED-urile urmăresc, de asemenea, lumina într-o direcție specifică, spre deosebire de becurile convenționale, care emit lumină și căldură în toate direcțiile (deoarece LED-urile sunt montate pe o suprafață plană, ele emit lumină emisferic mai degrabă decât sferic). Acest lucru reduce lumina și energia pierdute.

2. Durată mai lungă de funcționare 

Spre deosebire de iluminatul cu incandescență, LED-urile nu se „ard” și nici nu se diminuează puterea în timp. LED-urile de calitate au o durată de viață estimată între 30.000-50.000 de ore sau chiar mai mult, în funcție de calitatea lămpii sau a dispozitivului de fixare. Un bec cu incandescență tipic durează aproximativ 1.000 de ore. Cu o durată mai lungă de funcționare, LED-urile pot reduce semnificativ costurile.

3. Funcționare la temperaturi scăzute 

Spre deosebire de becurile clasice, LED-urile „iubesc” frigul. La temperaturi scăzute, este necesară o tensiune mai mare pentru a porni lămpile fluorescente, iar fluxul luminos este scăzut. În contrast, performanța LED-urilor crește deoarece temperaturile de funcționare scad. Acest lucru face ca LED-urile să se potrivească în mod natural cu vitrinele frigorifice, congelatoarele și spațiile de depozitare la rece, în plus față de aplicațiile în aer liber, cum ar fi parcarea, perimetrul clădirii și terasele neacoperite.

4. Instantaneu

Cele mai multe becuri clasice nu asigură luminozitatea completă în momentul în care sunt pornite, multe dintre ele necesitând trei minute sau mai mult pentru a atinge o luminozitate maximă. LED-urile se aprind la o luminozitate de 100% aproape instantaneu. Acest lucru poate să fie un avantaj atunci când vrei să intri într-o încăpere și ai nevoie de lumină rapid și la capacitate maximă.

5. Utilizare îndelungată 

Sursele tradiționale de lumină au tendința de a avea o durată de viață mai scurtă, dacă sunt pornite și oprite de multe ori, în timp ce LED-urile nu sunt afectate de acest aspect. Mai mult, becurile normale se ard foarte repede, dacă sunt utilizate de multe ori pe parcursul zilei.

becuri led

6. Control 

Becurile LED pot fi foarte ușor controlate și setate. Lumina poate să fie setată la intensitate maximă sau poate să ofere numai 10% din putere și să ajungă la 100% în câteva zeci de secunde. Acest lucru poate să fie un avantaj pentru persoanele care se trezesc peste noapte, iar lumina prea puternică îi deranjează. 

7. Durabilitate 

Fără filamente sau carcase de sticlă, LED-urile sunt rezistente la rupere și sunt în mare măsură imune la vibrații. Becurile tradiționale sunt, de obicei, realizate din sticlă sau cuarț, materiale care se deteriorează rapid. LED-urile, pe de altă parte, nu sunt realizate din sticlă, ci sunt montate pe o placă de circuit și conectate cu cabluri sudate.

8. Fără emisii UV

Mai puțin de 10% din puterea utilizată de lămpile incandescente este transformată în lumină vizibilă; majoritatea puterii este transformată în infraroșu (IR) sau căldură radiată. Excesul de căldură și radiațiile ultraviolete (UV) prezintă un pericol de arsură pentru oameni și materiale. LED-urile nu emit radiații UV. Progresele rapide în tehnologiile de iluminare cu LED-uri, cu mai multe îmbunătățiri la orizont, au condus la scăderea costurilor și la creșterea fiabilității LED-urilor. 

9. Prietenoase cu mediul înconjurător 

Lămpile cu LED-uri nu conțin substanțe chimice toxice. Majoritatea becurilor de iluminat fluorescente conțin o multitudine de materiale periculoase pentru mediu, cum ar fi mercurul. Luminile LED nu conțin materiale toxice și sunt 100% reciclabile și te vor ajuta să reduci amprenta de carbon cu până la o treime. Un pas mare către un viitor mai ecologic!

10. Sursă de joasă tensiune

O sursă de alimentare de joasă tensiune este suficientă pentru iluminarea LED-urilor. Acest lucru facilitează utilizarea iluminării cu LED prin conectarea unei surse externe de energie solară și reprezintă un mare avantaj atunci când vine vorba de utilizarea tehnologiei LED în zone îndepărtate sau rurale.

Prin urmare, toate aceste avantaje trebuie să îți dea de gândit și să aderi cu încredere la tehnologia LED! 

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.