15 poze cu zambile sălbatice care te vor convinge că natura este spectaculoasă

15 poze cu zambile sălbatice care te vor convinge că natura este spectaculoasă

Redactor Raluca Margean

Zambilele sălbatice sunt printre cele mai frumoase și parfumate flori care apar primăvara. Cunoscute și sub denumirea de clopoțel englezesc sau zambile engleze, ele sunt considerate comoară națională în Marea Britanie și sunt protejate prin lege. Cu toate acestea, zambilele sălbatice pot fi cultivate și la noi în țară, așa că află unde le găsești și cum le poți planta în grădina ta!

Ce sunt zambilele sălbatice?

Zambilele sălbatice sunt originare din Insulele Britanice și sunt răspândite în toată Europa și America de Nord. Denumirea lor științifică este Hyacinthoides non-scripta și mai sunt cunoscute și sub numele de ”Clopoțel englezesc”.

Flori de zambile sălbatice
Sursa foto: Pixabay.com

Florile sunt în formă de trompetă, cu buzele întoarse în sus și pot crește până la o înălțime de 30-45 cm și o lățime de 7-20 cm. Fiecare floare crește șase petale și produce polen alb crem.

Cel mai bine cresc în zone parțial umbrite, sub copaci, arbuști și tufe de trandafiri. Plantarea bulbilor se face la sfârșitul verii.

Zambile sălbatice sub copaci
Sursa foto: Pixabay.com

Când apar zambilele sălbatice?

Zambile sălbatice pe un câmp
Sursa foto: Pixabay.com

Zambilele sălbatice înfloresc la mijlocul și sfârșitul primăverii (aprilie-mai) și au o culoare deosebită de albastru-violet intens. Atunci când înfloresc, zambilele sălbatice oferă un spectacol parfumat timp de până la cinci săptămâni înainte de a intra în stare de repaus la începutul verii.

Pădure cu zambile sălbatice lângă alei
Sursa foto: Pixabay.com

Diferența dintre zambilele de grădină și cele sălbatice

Zambila de grădină este probabil cel mai cunoscut tip de zambilă. Denumirea sa științifică este Hyacinthus orientalis, însă mai este cunoscută în mod obișnuit sub numele de zambilă olandeză.

Buchete de zambile olandeze
Sursa foto: Pixabay.com

Originare din estul Mediteranei, zambilele de grădină au tulpină verticală plină de flori și sunt considerate a fi aristocratele fastului și parfumului de primăvară.

Florile cresc în buchete mari, în mare parte duble, strâns împachetate de-a lungul tulpinii. Fiecare bulb de zambilă produce o singură tulpină de flori înaltă de 20-30 cm și 4 până la 6 frunze. Florile se deschid la mijlocul primăverii, în același timp cu narcisele și lalelele timpurii și cresc cel mai bine în plin soare sau umbră parțială, într-un sol bine drenat.

Cultivarea zambilelor a fost atât de populară în Țările de Jos în anii 1800 încât au fost cultivate peste 2000 de soiuri! Astăzi ne bucurăm de o gamă largă de culori, de la albastru, alb și roz, până la violet și portocaliu.

Zambilele sălbatice au florile ca un clopoțel, cu capul în jos.

Zambilă sălbatică - detaliu floare
Sursa foto: Pixabay.com

Cum să plantezi și crești zambile sălbatice?

Zambilele sălbatice pot fi plantate atât în ghiveci, cât și în pământ. Sunt ușor de crescut și de îngrijit și se înmulțesc din abundență în fiecare an.

Iată cum să le plantezi:

  1. Pune 2-4 centimetri de materie organică în sol și amestecă bine solul.
  2. Îndepărtează orice buruieni și sapă o groapă de aproximativ 10 cm adâncime sau de două ori mai adâncă decât lungimea bulbului.
  3. Pune bulbul vertical, cu capătul ascuțit în sus. Când plantezi grupuri de 5 sau mai mulți bulbi, lasă o distanță de 7-15 cm între ei.
  4. Acoperă fiecare bulb cu pământ și tamponează partea superioară a solului pentru a elimina golurile de aer.

De câtă lumină au nevoie zambilele sălbatice?

Zambile sălbatice în soare
Sursa foto: Pixabay.com

Zambilele sălbatice au nevoie de multă lumină la începutul primăverii, dar apoi preferă umbra parțială în timpul verii. Aceste cerințe de lumină le fac ideale pentru plantarea sub copaci de foioase.

Ce sol este necesar pentru creșterea zambilelor sălbatice?

Zambilele sălbatice se dezvoltă în sol umed, bine drenat și moderat fertil. În general, se adaptează la toate tipurile de sol, însă preferă nivelurile de pH ușor acide până la ușor alcaline.

Zambile sălbatice crescute în pădure
Sursa foto: Pixabay.com

Pe măsură ce primăvara apar lăstari noi, este bine să adaugi în jurul plantelor puțin îngrășământ pentru bulbi sau un îngrășământ granular, cu eliberare lentă, mai mare în fosfor și mai scăzut în azot. Acest lucru încurajează o creștere sănătoasă a rădăcinilor și florilor.

Pune din nou îngrășământ la sfârșitul ciclului de înflorire, odată ce frunzele încep să îngălbenească și să moară. Acest lucru ajută bulbii să-și umple rezervele de nutrienți pentru lotul de flori din anul următor.

De câtă apă are nevoie clopoțelul englezesc?

Clopoțel englezesc albastru deschis
Sursa foto: Pexels.com

Clopoțelul englezesc necesită umiditate suficientă în timpul perioadei de creștere (iarna și primăvara). După plantare este important să uzi bine bulbii, iar pentru a menține solul umed, udă atunci când vezi că primii 5-10 cm de sol sunt uscați. Când începe să crească, solul trebuie udat doar puțin, deoarece udarea excesivă poate provoca putrezirea bulbilor. După înflorire, continuă să uzi solul până când frunzișul moare. Dacă sunt udați bine în primele două sezoane, clopoțeii englezi se înmulțesc rapid.

Temperatura și umiditatea

Zambile sălbatice roz
Sursa foto: Pexels.com

Zambilele sălbatice necesită un climat temperat, cu ierni reci și veri moderat calde, cu umbră rece. Nu sunt potrivite pentru climatul cald și uscat.

Înmulțirea zambilelor sălbatice

Zambile sălbatice
Sursa foto: Pexels.com

Zambilele sălbatice se înmulțesc cu ușurință prin împărțirea pâlcurilor care au devenit aglomerate. Momentul pentru a le împărți este la sfârșitul verii și poți face asta prin următorii pași:  

  1. Dezgroapă întregul pâlc cu o lopată.
  2. Scutură ușor solul și replantează imediat la aceeași adâncime ca și zambila originală, păstrând distanța de 7-15 cm între bulbi.
  3. Dacă solul este greu sau dens, amestecă nisip sau compost, precum și puțin îngrășământ pentru bulbi.

Clopoțeii englezești pot crește și din semințe, dar poate dura până la cinci ani pentru ca o sămânță să se dezvolte într-un bulb.

Zambilele sălbatice pot crește și în ghivece. Pentru a le planta în acest mod, folosește un ghiveci cu găuri de drenaj și un amestec de pământ pentru ghiveci. Mărimea recipientului depinde de câți bulbi plantezi, dar pentru că nu vor avea nevoie de spațiu pentru a se înmulți, îi poți planta confortabil, cu doar 1-2 cm între bulbi. 

Zambile sălbatice înflorite
Sursa foto: Pexels.com

Pentru a înflori corect, bulbii de zambile în ghiveci trebuie expuși la temperaturi scăzute constant (5-10 grade Celsius) timp de cel puțin 10 săptămâni. Un garaj neîncălzit poate funcționa atâta timp cât bulbii nu îngheață. După această perioadă de răcoare, mută ghivecele într-o fereastră însorită și păstrează mediul de ghiveci ușor umed (nu foarte ud) până când bulbii încolțesc. Apoi udă ori de câte ori solul se usucă. Odată ce bulbii au încolțit, cel mai bine este să-i muți într-o locație cu umbră parțială.

Dacă bulbii încep să supraaglomereze recipientul, mută-i într-un ghiveci mai mare.

Zambile sălbatice crescute în pădure
Sursa foto: Pexels.com

Zambilele sălbatice nu au nevoie de protecție specială pentru iarnă atunci când sunt plantați în pământ. Totuși, bulbii din ghivece trebuie protejați de temperaturile de îngheț. Pentru acest lucru, îngroapă recipientul în pământ de grădină toamna, astfel încât rădăcinile să fie bine izolate. Dacă acest lucru nu este posibil, așază recipientul într-un loc protejat, cum ar fi un garaj sau balcon până la primăvară.

Dăunători și boli comune ale zambilelor sălbatice

Pădure plină cu zambile sălbatice
Sursa foto: Pixabay.com

De obicei, aceste flori nu sunt distruse de dăunători sau boli, fiind rezistente și la iepuri, rozătoare și veverițe. Uneori, ciuperca parazită cunoscută sub numele de Uromyces muscari poate provoca rugina clopoțelului. Dacă se întâmplă acest lucru, planta se poate trata cu un fungicid.

Unde poți găsi zambile sălbatice?

Zambile sălbatice de culoare albastră
Sursa foto: Pexels.com

Zambilele sălbatice pot fi găsite de cumpărat și în țara noastră. Le poți achiziționa ca flori în ghivece sau bulbi de plantat, la magazinele de bricolaj, casă și grădină. Prețul lor nu este deloc piperat, așadar sunt foarte accesibile.

Așadar, zambilele sălbatice sunt flori de primăvară deosebit de frumoase și cu un parfum nemaipomenit. Sunt ușor de plantat și întreținut și pot crește atât în interior, cât și exterior. Dacă te vei decide să le plantezi în grădină sau ghiveci, zambilele sălbatice îți vor încânta ochii și simțurile olfactive în fiecare primăvară! 

Surse foto: Pixabay.com, Pexels.com

Surse articol: Thespruce.com

Articolul urmator
Cum îngrijești portocalul în ghiveci
Cum îngrijești portocalul în ghiveci
Care este adevărata natură a spiritului tău?
Incepe quiz
Care este adevărata natură a spiritului tău?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.