5 aspecte de care să ții cont pentru hrănirea corectă a pisicii

5 aspecte de care să ții cont pentru hrănirea corectă a pisicii

Andreea Constantin

La fel ca în cazul oamenilor, o alimentație de calitate, corespunzătoare sănătății și stilului de viață, poate îmbunătăți starea de bine a pisicilor pe termen lung. Având un comportament de vânător, cea mai potrivită dietă pentru o pisică este cea bogată în proteine, iar o alimentație dezechilibrată poate duce la un deficit de aceste substanțe nutritive cu consecințe asupra sănătății sale. Descoperă mai jos patru aspecte de care să ții cont pentru ca felina preferată să aibă o alimentație echilibrată. 

Dieta variată este esențială în primul an al vieții

Multe pisici nu acceptă decât un anumit fel de mâncare atunci când sunt adulte. Perioada în care se formează multe dintre preferințele alimentare ale felinelor este primul an de viață. Acesta este cel mai potrivit moment în care poți încerca să o obișnuiești cu diferite arome, de la variate feluri de pește la pui și vită, precum și cu diversele tipuri de mâncare specială, precum cea umedă și cea uscată. 

Dieta trebuie să fie adaptată stării de sănătate și fiziologice

Dieta trebuie să fie special adaptată în cazul pisicilor cu diverse afecțiuni, urinare, hepatice, obezitate, digestie sensibilă, dar și al celor aflate în anumite perioade ale vieții, când sunt în creștere, de exemplu. Perioada gestatiei la pisici sau bătrânețea sunt momente în care alimentația trebuie să fie una specială, potrivit recomandărilor medicului veterinar. Află mai multe detalii aici.

Gustările pentru pisici nu sunt foarte indicate și nu ar trebui să depășească 5% din aportul zilnic, urmând să fie eliminate complet dacă felina este supraponderală. 

Deși nu consumă foarte multă apă, întotdeauna pisica trebuie să aibă la dispoziție un vas pentru hidratare, mai ales dacă ea mănâncă majoritar hrană uscată sau dacă afară este foarte cald. 

În mod ideal, pisica trebuie să consume trei mese pe zi

Instinctiv, majoritatea pisicilor își mănâncă hrana dimineața și seara, moștenind niște obiceiuri de când trăiau în sălbăticie. Medicii veterinari recomandă ca rația zilnică să fie împărțită în trei mese egale. În general, prima masă poate fi dată dimineața devreme, a doua, după-amiaza târziu, iar a treia, seara.

Unele pisici reușesc să-și regleze alimentația și să ronțăie pe tot parcursul zilei dacă au mâncare la discreție. Însă, în cazul în care locuiesc cu alte feline, este posibil ca unele dintre acestea să fie mai lacome și să le mănânce porția.

Pentru a preveni instalarea obezității, este recomandat să-i dozezi rația zilnică și să o împarți pentru mai multe momente specifice ale zilei.

O dietă bogată în proteine este importantă pentru prevenirea obezității

O dietă bogată în proteine ​​oferă pisicii multe beneficii, de la menținerea sănătății pielii și a părului la susținerea apărării sale imunitare, o mai bună digestie și o glicemie în limite normale. O dietă bogată în proteine ​​promovează și menținerea masei musculare. De asemenea, proteinele ajută la instalarea mai rapidă a sațietății, ajutând pisica să-și regleze singură apetitul. Dieta bogată în proteine este foarte potrivită pentru pisicile sterilizate și sedentare.

Dacă este necesară schimbarea dietei, noua mâncare se introduce treptat

În momentul în care trebuie să schimbi alimentația felinei preferate, de exemplu, dacă medicul i-a prescris o anumită dietă, trebuie să faci acest lucru treptat pentru a nu-i tulbura sistemul digestiv. Poți crește cantitatea de hrană nouă cu un sfert din porție la două-trei zile până ce vechea mâncare va fi înlocuită complet. 

Contrar unor preconcepții, nu este un lucru rău să schimbi din când în când dieta felinei tale cu condiția să te asiguri că este una completă, conținând toți nutrienții necesari, și că este făcută din ingrediente de cea mai bună calitate. În schimb, majoritatea pisicilor sunt animale supuse rutinei și este posibil să nu accepte prea ușor o hrană nouă.

Hrănirea corectă a pisicii este esențială pentru a-i menține o stare bună de sănătate. Alimentația sa trebuie să îi satisfacă nevoile nutriționale și să fie potrivită cu stilul său de viață.

Surse foto: Pixabay.com  

Articolul urmator
Aranjarea meselor festive: 7 reguli de etichetă de care să ții cont
Aranjarea meselor festive: 7 reguli de etichetă de care să ții cont
De ce fel de superstitie ar trebui sa tii cont?
Incepe quiz
De ce fel de superstitie ar trebui sa tii cont?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.