6 principii de design de care să ții cont în amenajarea livingului

6 principii de design de care să ții cont în amenajarea livingului

Andreea Constantin

Când vine vorba de designul locuinței, există multe lucruri de luat în considerare. De la punctele de interes și pereții de accent până la principiile feng-shui. De aceea, uneori poate fi copleșitor să transpui stilul personal în amenajarea livingului.

A decide cum să aranjezi mobilierul și electrocasnicele în living, având în minte un plan de amenajare, este primul pas pentru a crea un spațiu coerent care să reflecte preferințele tale. Iată câteva principii privind poziționarea obiectelor în living, care îți pot fi de folos în amenajarea camerei, dacă vrei să obții un design armonios și practic.

1. Funcționalitatea este prioritară 

Orientează-te în așa fel încât în apropierea fiecărui scaun, fotoliu sau canapea să existe o masă, având grijă să combini piese de dimensiuni similare. De asemenea, dacă vrei să amenajezi o zonă pentru lectură, asigură-te că în preajma acesteia există o sursă suplimentară de lumină. 

Măsuțele de cafea ar trebui să fie amplasate la o distanță de 15 până la 20 centimetri de canapea pentru a oferi suficient spațiu pentru picioare. Ține cont că aranjamentele simetrice funcționează cel mai bine pentru camerele formale, iar cele asimetrice fac ca o cameră să aibă un look casual.

2. Stabilește unde amplasezi aparatul de aer condiționat

Poziția unității de aer condiționat poate face o diferență reală în ceea ce privește eficiența, costurile de funcționare și nivelul de confort. Este recomandat să amplasezi aparatul într-o zonă în care fluxul natural de aer va completa acțiunea de ventilare a acestuia. De asemenea, dacă unitatea de aer condiționat se află chiar în fața unei uși des folosite, va trebuie să lucreze mai mult de fiecare dată când ușa se deschide, pentru a compensa schimbarea de temperatură

Instalează aerul conditionat astfel încât să nu fie în spatele unei piese de mobilier și nu plasa nimic direct în fața lui. În jurul unităților de aer condiționat ar trebui să existe un flux liber de aer. Dacă blochezi schimbul de aer, unitatea s-ar putea defecta. Află mai multe detalii aici.

3. Gândește-te la utilizarea camerei

Ia în considerare modul în care este folosită camera și câte persoane o vor folosi. Acest lucru va dicta tipul de mobilier de care vei avea nevoie și numărul de locuri necesare.

4. Stabilește un punct de interes

Identifică punctul central al camerei, precum un șemineu sau un televizor și orientează mobilierul în funcție de aceasta. Dacă intenționezi să ai un televizor în cameră, distanța ideală dintre zona de ședere și acesta va fi de trei ori mai mare decât dimensiunea ecranului. Prin urmare, dacă ai un televizor de 80 cm, scaunul ar trebui să fie la o distanță de 240 cm.

5. Începe cu piesele prioritare

Așează mai întâi piesele mari de mobilier, cum ar fi canapeaua sau biblioteca. În cele mai multe cazuri, aceste piese ar trebui să fie orientate spre punctul focal al camerei. Scaunele ar trebui să fie așezate la o distanță de cel mult 1,5 metri între ele pentru a facilita conversația.

Cu excepția cazului în care camera este foarte de mică, evită să împingi toată mobila lângă pereți.

6. Creează un flux de trafic

Gândește-te la fluxul de trafic prin încăpere care, în general, se referă la drumul dintre uși. Nu bloca acest traseu cu piese mari de mobilier, dacă poți evita acest lucru. Alocă între 30 și 50 de centimetri lățime pentru zonele ce vor deservi zonele de trecere.

Încearcă să direcționezi traficul în jurul unui grup de scaune, nu prin mijlocul camerei. Dacă, însă, spațiul de trecere este prin mijlocul încăperii, ia în considerare crearea a două zone de ședere mici, în locul uneia mari.

Așadar, atunci când te ocupi de amenajarea unei camere ar trebui să ai în vedere aspectul practic și, de asemenea, să te asiguri că spațiul este plăcut din punct de vedere estetic. Aplicând câteva principii simple vei reuși să ai un living șic și funcțional.

Surse foto: Shutterstock.com

Articolul urmator
Ploșnițe de pat: cum apar și cum poți scăpa de ele
Ploșnițe de pat: cum apar și cum poți scăpa de ele
De ce fel de superstitie ar trebui sa tii cont?
Incepe quiz
De ce fel de superstitie ar trebui sa tii cont?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.