7 intrebuintari pe care le are coaja de lamaie pentru curatarea casei

7 intrebuintari pe care le are coaja de lamaie pentru curatarea casei
Redactor Alexa Galgau
Marţi, 09.06.2015

Cuprins

De multe ori dam o caruta de bani pe produse de curatare, fara sa ne gandim ca putem face economii serioase daca renuntam la toate chimicalele de pe piata si folosim ingredientele naturale pe care le avem la indemana. Lamaia este unul dintre cele produse cu nenumarate intrebuintari, chit ca este vorba despre gatit, beauty, tratamente naturiste ori curatenie prin casa. 

Iti prezentam, mai departe, 7 intrebuintari pe care le are coaja de lamaie in intretinerea curateniei din casa!

Coaja de lamaie: cum sa o folosesti la curatenie

Probabil ca stiai deja ca zeama de lamaie se foloseste in diferite combinatii cu alte ingrediente ca detergent, insa si coaja acestui fruct este la fel de utila in acest sens. Poate ca pana acum ai folosit coaja de lamaie doar in deserturi, insa a venit momentul sa inveti cum sa o folosesti si atunci cand faci curat prin casa, pentru ca ea este foarte versatila in acest sens. 

1. Detergent natural:  nu ai nevoie decat de cateva coji de lamaie, un borcan si otet alb. Pune cojile in borcan, apoi acopera-le cu otet. Pune capacul recipientului, apoi lasa aceasta combinatie la macerat timp de 2 saptamani. Dupa aceea, strecoara lichidul folosind o bucata de tifon. Dubleaza cantitatea de lichid folosind apa, apoi poti sa speli orice obiect cu aceasta solutie naturala. Poti uita de pielea afectata de toate substantele chimice din detergentul obisnuit!

2. Insecticid natural: se pare ca aroma raspandita de coaja de lamaie tine la distanta insectele. Trebuie doar sa pui coji de lamai la usi, geamuri si pe oriunde ar putea intra micii "invadatori". Functioneaza inclusiv in cazul gandacilor de bucatarie si al furnicilor, doua tipuri de insecte de care este foarte greu de scapat odata ce au patruns in casa. 

3. Improspatarea aerului in frigider: oricat de multa grija ai avea de frigider, mirosurile tot apar si nu de putine ori sunt de-a dreptul neplacute. Iar daca se intampla sa se strice un produs, izul acela neplacut parca nu dispare nici dupa ce cureti frigiderul. Ei bine, solutia este mai simpla decat crezi: pune cateva coji de lamaie pe rafturile frigiderului si acestea vor absorbi toate mirosurile neplacute. Pe acelasi principiu, poti pune coji de lamai in cosul de gunoi sau pe langa acesta si vei scapa de mirosul pe care acesta il degaja. 

4. Odorizant natural: este adevarat ca gasesti pe piata nenumarate produse menite sa iti faca locuinta sa miroasa minunat, insa deja ai chiar in bucatarie toate ingredientele necesare ca sa iti prepari singura un odorizant perfect. Ai nevoie de cateva coji de lamaie, de cateva bete de scortisoara si de niste coji de portocala. Pune-le la fiert in apa si intreaga casa va fi parfumata.

5. Curatarea tocatorului: probabil ca nici nu iti dai seama cate bacterii se pot aduna pe acest obiect atat de uzual in orice bucatarie. Aciditatea naturala a lamaii are proprietati antibacteriene, motiv pentru care este indispensabila in casa. Dupa ce cureti tocatorul, freaca suprafata acestuia cu coaja de lamaie si las-o sa isi faca efectul cateva minute, apoi clateste.

6. Curatarea cuptorului cu microunde: uneori, poate fi o adevarata corvoada sa speli acest aparat, insa coaja de lamaie iti vine in ajutor si de aceasta data. Intr-un vas de sticla ori de plastic, pune niste apa si cateva coji de lamaie, apoi porneste cuptorul cu microunde pentru cel putin 5 minute pe intensitate mare, pentru ca apa sa clocoteasca si sa se formeze aburi. Dupa aceea, scoate (cu grija!) vasul din cuptor si sterge peretii cu un prosop. 

7. Lustruire: chiar si obiectele din otel inoxidabil aduna reziduuri pe suprafata lor si capata un aspect murdar. Pentru aceasta problema, solutia nu este deloc dificila: presara niste sare de mare pe suprafata obiectului, apoi freaca-l cu o coaja de lamaie. Vei scapa imediat de reziduuri, pete si grasime. In plus, obiectul va arata ca nou. 

Asadar, poti folosi coaja de lamaie de fiecare data cand faci curat prin casa. Ea are proprietati antibacteriene si, in plus, este un odorizant natural care iti improspateaza atmosfera in casa, facand-o mai fresh.

Iata o lista cu alte alimente care pot fi folosite ca produse de curatare naturale! 

Articolul urmator »
Cum îngrijești portocalul în ghiveci
Cum îngrijești portocalul în ghiveci
Andreea Baluteanu | Vineri, 14.06.2024
Incepe quiz
Ce stil de amenajare a casei ti se potriveste?
Ce stil de amenajare a casei ti se potriveste?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)

Ne găsești pe