Amenajarea unui apartament mic - 7 trucuri care chiar funcționează

Amenajarea unui apartament mic - 7 trucuri care chiar funcționează

Lorena Teacă

Cât ai fost adolescentă, te-ai mulțumit cu camera ta, singurul spațiu din casa părinților în care te puteai bucura de o oarecare intimitate. Apoi, în facultate, te-ai descurcat, de bine, de rău, împărțind o cameră de cămin cu alte câteva colege. Ți-ai promis că o să faci tot posibilul ca, peste câțiva ani, să locuiești într-un apartament de adult, spațios, confortabil și decorat cu gust.
Numai că, la un moment dat, ceva nu a funcționat și iată-te într-un apartament mic. Atât de mic, încât uneori te întrebi îngrijorată dacă n-ar fi cazul să reduci cumpărăturile, pentru că pur și simplu nu mai ai unde să le pui pe toate.

E drept că nu-i prea amuzant să locuiești într-un apartament mic, chiar dacă nu-i vorba despre o garsonieră și ai la dispoziție două camere. Poate părea imposibil să transformi atmosfera aglomerată dintr-un astfel de spațiu într-una primitoare și aerisită, dar lucrurile nu sunt întotdeauna atât de complicate precum par. Mai ales după cei vei afla următoarele șapte trucuri folosite de designerii de interior pentru a face apartamentele mici să pară mai mari.

„Mai puțin” nu înseamnă „mai mic”

Intuiția ți-ar putea spune altceva, dar să știi că obiectele mici de mobilier pot da un aer aglomerat unei încăperi de dimensiuni reduse. Asta nu înseamnă că trebuie să alegi un colțar cu șapte locuri care va ocupa trei sferturi din suprafața camerei, ci să eviți acumularea de piese de mobilier mici într-un spațiu restrâns. Înlocuiește, de exemplu, cele două fotolii și doi tabureți cu o singură canapea confortabilă care va oferi suficiente locuri pentru așezat.

Alege mobilier multifuncțional

Când fiecare centimetru disponibil contează, trebuie să eviți cu orice preț mobilierul care nu servește decât unui singur scop. Ai nevoie doar de obiecte pe care le poți folosi în mai multe moduri.

Principalii tăi aliați în lupta cu spațiul limitat vor fi canapelele extensibile cu spațiu de depozitare, otomanul pe care te poți așeza și care poate fi folosit ca măsuță de cafea, masa pliabilă de perete care se transformă în etajeră și cărucioarele extensibile pentru bucătărie pe care le poți folosi ca masă, blat de lucru și spațiu de depozitare. Astfel de obiecte cu extra opțiuni se găsesc foarte ușor, de exemplu, într-un magazin de mobilier și accesorii pentru casă, așa cum este Vivre.

O  canapea și o masă

Luminozitatea contează

Oricât de mult ți-ar plăcea culorile puternice, când vine momentul să alegi finisajele pentru pereții apartamentului tău mic, va trebui să te orientezi către cele mai luminoase nuanțe. Optează pentru alb ca să fii sigură că pereții vor reflecta lumina naturală, amplificând vizual spațiul.

Lasă picioarele la vedere

Mobilierul cu picioarele expuse are un aspect mai zvelt decât cel cu baza solidă, dintr-o singură bucată. Un astfel de design nu obstrucționează vederea și face spațiul să pară mai aerisit.

Optează pentru una sau două piese de mobilier transparent

Mobilierul transparent, din policarbonat, nu este doar modern și foarte șic, ci o soluție perfectă pentru a da impresia că există spațiu liber acolo unde, de fapt, nu există. În plus, materialele transparente se asortează ușor cu orice schemă cromatică.

Așază canapeaua pe peretele opus ferestrei

Dacă ești nevoită să privești un perete atunci când te relaxezi în canapea, camera ți se va părea mai înghesuită decât dacă în fața ochilor ți s-ar deschide priveliștea oferită de fereastră. Mută canapeaua în așa fel încât să fie orientată către fereastră sau măcar către o oglindă.

Mizează pe oglinzi

Când te simți constrânsă de un spațiu prea mic, poți apela la trucul preferat al designerilor de interior: decorează pereții cu oglinzi. Poți alege modele cu suprafață mare de oglindire sau mai multe oglinzi mici, pe care să le grupezi așa cum ai proceda cu fotografiile înrămate sau cu tablourile.

Amenajarea unui apartament mic n-ar trebui să-ți dea mai multe bătăi de cap decât cea a unuia de dimensiuni generoase. Tot ce trebuie să faci este să aplici cât mai multe dintre trucurile de mai sus, să le adaptezi la particularitățile locuinței tale și să ții minte că nivelul de confort nu crește neapărat odată cu suprafața căminului, ci cu numărul de nevoi pe care ți le poate îndeplini un anumit spațiu.

Articolul urmator
De ce să pui un cățel de usturoi în toaletă înainte să mergi la culcare
De ce să pui un cățel de usturoi în toaletă înainte să mergi la culcare
Alege un mic dejun și îți spunem care e sufletul tău pereche!
Incepe quiz
Alege un mic dejun și îți spunem care e sufletul tău pereche!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.