Beneficiile animalelor de companie asupra sanatatii tale

Beneficiile animalelor de companie asupra sanatatii tale

Masha Florea

Fie ca detii un animal de companie sau ca esti doar o mare iubitoare de animale, cunosti cu siguranta bucuria pe care un animal ti-o poate aduce. Insa pe langa acest sentiment de bine pe care il ai atunci cand vii acasa si esti intampinata de animalutul tau, trebuie sa stii ca poate aduce multiple beneficii sanatatii tale si familiei tale. Afla motivele pentru care ar trebui sa iti iei un animal de companie, daca nu detii deja unul.

Beneficii cardio-vasculare


Animalul tau de companie iti mentine inima mai puternica. Persoanele care au avut la un moment dat in viata o pisica in grija au avut un risc de deces prin stop cardiac cu 37% mai mic decat cei care nu au detinut niciodata acest animal. In plus, hipertensivii stapanii de animale de companie au valori tensionale mai mici in situatii stresante decat persoanele hipertensive care nu convietuiesc alaturi de micii nostri prieteni.



Pe langa impactul benefic asupra tensiunii arteriale, compania unui animalut prezinta beneficii asupra nivelului colesterolului, dar si al trigliceridelor.


Beneficii pentru diabetici


O treime din animalele de companie, majoritatea caini, care sunt in ingrijirea unor persoane ce sufera de diabet au posibilitatea sa simta momentul in care glicemia stapanului scade. Acestia isi schimba comportamentul pentru a-si atentiona stapanii ca trebuie sa manance. Astfel, persoanele cu risc de glicemie instabila pot beneficia de pe urma animalelor lor.

Preventia accidentelor vasculare


Persoanele care au in casa o pisica sunt mai norocosi in aceasta privinta. Se pare ca aceste persoane prezinta, de-a lungul vietii, un risc cu 40% mai scazut de accident vascular cerebral si atac de cord.

  

Imbunatatesc starea de spirit


Prin satisfacerea necesitatii oamenilor de a avea pe cineva alaturi, animalele de companie pot preveni sentimentele de izolare si singuratate, si aparitia depresiei. De asemenea, daca ai un animal de companie, acesta iti sporeste starea de confort si reduce anxietatea, in timp ce iti imbunatateste increderea in tine. Iar daca ai obiceiul sa iti mangai pisica sau sa iti scoti cainele la plimbare, poti fi sigura ca vei scapa cu usurinta de stresul cotidian, prin cresterea nivelului de dopamina si al serotoninei.


Boala Alzheimer


Si in cazul dementelor, precum boala Alzheimer, patrupedele noastre au un cuvant de spus. Animalele cresc gradul de socializare al pacientilor cu Alzheimer, si in acelasi timp scad riscul de dezvoltare a depresiei si anxietatii. In plus, animalutele au un efect calmant asupra acestor persoane.

Nu doar cainii sau pisicile au efecte pozitive asupra pacientilor afectati de boala Alzheimer. Prezenta acvariilor in incinta spitalului in care sunt tratati acesti pacienti a dus la cresterea aportului alimentar, scazand necesitatea suplimentelor alimentare.

Animalele de companie si copiii


Desi inainte se spunea ca animalele de companie predispun la aparitia alergiilor si astmului, acest lucru nu este adevarat decat in cazul infantilor proveniti din mame alergice. Pentru restul copiilor, prezenta unui animal in casa determina imbunatatirea sistemului imunitar si preventia alergiilor si astmului.



In plus, animalele de companie le ofera copiilor un sentiment de siguranta. De asemenea, ingrijirea unui animalut il poate invata pe copil ce este responsabilitatea fata de o alta fiinta, compasiunea si empatia.

Si copiii cu autism si ADHD beneficiaza in urma interactiunii cu animalele. Cei ce sufera de deficit de atentie pot invata, prin ingrijirea lor, sa se concentreze mai bine, iar cei cu autism invata mai usor interactiunea cu alte fiinte vii.

Beneficiile pentru varstnici


Odata cu inaintarea in varsta, batranii se simt din ce in ce mai inutili. Responsabilitatea de a ingriji un animal le poate reda sensul vietii. Ingrijirea unui caine presupune ca stapanul sa iasa la plimbare cu acesta, fapt ce duce la imbunatatirea starii de sanatate prin exercitiu fizic.



Datorita acestor efecte pozitive, animalele de companie sunt recomandate aproape tuturor persoanelor. Tu esti gata sa iti iei un animalut care sa iti ofere dragoste neconditionata?
Articolul urmator
Monstera: ghid complet de îngrijire
Monstera: ghid complet de îngrijire
Ce animal de companie ti s-ar potrivi cel mai bine?
Incepe quiz
Ce animal de companie ti s-ar potrivi cel mai bine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (7)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte subiecte care te-ar putea interesa

    Ploșnițe de pat: cum apar și cum poți scăpa de ele