Când se plantează trandafirii: tot ce trebuie să știi pentru a te bucura de flori minunate

Când se plantează trandafirii: tot ce trebuie să știi pentru a te bucura de flori minunate

Adina Saleh

Când se plantează trandafirii în funcție de soiuri, ce metode de îngrijire trebuie aplicate pentru aceste flori și ce trebuie să știti pentru a avea cele mai frumoase flori pe pentru cat mai mult timp, aflați din articolul de mai jos.

trandafir frumos de culoare roz si cu frunze verzi, aflat intr-o intr-o gradina, pozat în prim plan 

Ce nu știați despre trandafiri

Aceste flori sunt printre cele mai frumoase și apreciate și, în general, sunt prezente în orice grădină. Conform principiilor Feng Shui, mirosul trandafirului este cel mai eficient pentru a ridica vibrația energetică a unei persoane. De asemenea, aceste flori înfrumusețează grădinile și parcurile, începând de primăvara și până toamna târziu când vine înghețul.

Mai mult, din petalele frumos mirositoare ale acestor flori se poate face renumita dulceață de trandafiri sau diverse parfumuri cu miros îmbietor. Este o floare cu multiple utilizări, fiind folosită și în industria cosmetică, pentru beneficiile sale extraordinare.

Trandafirul a devenit un simbol al frumuseții și al dragostei, fiind prezent în toate miturile diferitelor culturi. O legendă spune că la început trandafirii erau plante care nu aveau spini, aceștia apărând după ce Adam și Eva ar fi fost dați afara din Grădina Edenului.

Trandafirul apare și în legendele Greciei Antice, ceea ce demonstrează faptul că și atunci această floare minunată era apreciată și i se acorda o atenție cu totul specială. Și nu doar în Grecia, ci și în Roma Antică era simbolul iubirii, al frumuseții și al vitalității. Inclusiv despre poporul celtic se știe că plantau pe morminte trandafiri, ca simbol al fericirii în lumea de dincolo.

În credința poporului nostru se crede că florile de trandafir au fost create de Dumnezeu, iar spinii au fost așezați de diavol.

Dar, indiferent de miturile și legendele existente, cert este că această floare este una dintre cele mai frumoase și apreciate la nivel mondial. Sunt florile prezente în aproape toate grădinile sub diverse varietăți de soiuri care de care mai frumoase. Însă, aceste minunate plante necesită atenție pentru a se dezvolta armonios, a înflori abundent și a vă putea bucura de ele tot sezonul cât timp produc flori.

Află de mai jos când se plantează trandafirii și alte trucuri de reținut!

grădina plina cu trandafiri roșii si galbeni si cu frunzele verzi

Când se plantează trandafirii?

O floare atât de frumoasă, cu conotații atât de larg răspândite și atât de adorată, merită toată considerația la plantare. De aceea, sfaturile de mai jos sunt cu atât mai importante.

Horticultorii sunt de părere că cea mai propice perioadă pentru plantarea trandafirilor este toamna, respectiv în perioada de repaos vegetativ de la finalul lunii noiembrie. Care este explicația? Bucurându-se de o umiditate mare, solul de toamnă se va tasa foarte bine în jurul rădăcinilor trandafirilor, astfel că planta va crește puternică și viguroasă. În plus, zăpada va proteja și ea rădăcinile și tulpinile, iar florile vă vor îmbăta în sezonul cald cu aroma lor plină de recunoștință.

O altă etapă când se plantează trandafirii este reprezentată de perioada de primăvară, de la începutul lunii martie până în prima parte a lunii aprilie. Dacă vremea vă permite, fiind ploioasă, puteți planta trandafiri și până spre începutul lunii mai, dar nu mai târziu de atât. 

Cele mai bune sfaturi pentru plantarea trandafirilor

Acum că știți când se plantează trandafirii, să descoperim și trucurile care vă asigură succesul și o grădină atât de înmiresmată, că nu vă va mai veni să plecați din ea.

Iată ce trucuri vor fi de folos!

Rădăcinile trandafirilor nu trebuie să fie uscate. Înainte de plantare, puneți-le în apă timp de câteva ore, dar nu mai mult de o zi. 

Alegeți un loc cu soare și spațiu suficient! Dacă trandafirii nu sunt expuși mai mult de 4 ore pe zi la lumina soarelui, se vor usca și se vor ofili, plini de nefericire. 

Solul trebuie să fie nici prea umed, dar nici prea uscat. Trandafirii au nevoie de umiditate la plantare. Dar, în timp, rădăcinile vor putrezi dacă sunt îmbibate cu apă. 

Înainte de plantare, afânați ușor pământul cu o furcă și scurtați rădăcinile trandafirului, asigurându-vă că le taiați pe cele stricate. 

Asigurați-vă că rădăcina trandafirului face priză bună cu solul. Dimensiunea ideală a gropilor este de 40 x 40 x 40 cm. Pământul trebuie udat, pregătind un mix de consistența smântânii de sol și de apă. Mențineți mai întâi trandafirul fix la plantare, dar apoi scuturați delicat din tulpina sa pentru ca solul să se distribuie bine printre rădăcini.

Nu folosiți îngrășământ la plantarea de toamnă. În această perioadă, planta se odihnește, nu crește. Puteți folosi însă compost sau îngrășământ natural dacă puneți trandafirii în pământ primăvara.

Tasați bine solul după ce ați plantat trandafirii ca să nu existe bule de aer. 

Ochiul de altoire trebuie să fie aproape de sol. Nu depășiți 4-5 cm.

Udați bine trandafirii imediat după plantare. Nu vă zgârciți cu apa și folosiți circa 10 l pentru fiecare răsad. În primele două săptămâni de când grădina vă găzduiește trandafirii, folosiți aceeași cantitate o dată la 2-3 zile (dacă nu plouă). 

Puteți proteja trandafirul de îngheț cu ajutorul unei grămăjoare de pământ, așezată în jurul tulpinii sale. 

Mai jos am pregătit și un filmuleț care clarifică cum anume se plantează trandafirii!

Când se plantează trandafirii sub sticlă și de ce

Dacă vă întrebați când se plantează trandafirii sub sticlă si de ce vă vom spune noi imediat. Până atunci însă, iată câțiva pași pentru plantarea trandafirilor în grădină:

  1. În zona în care urmează să fie plantați trandafirii este bine să amestecați cel puțin o găleată cu îngrășământ, ideal este cel de grajd, cu pământul în care îi plantați. Dar, cum este puțin probabil ca toată lumea să aibă acces la astfel de îngrășământ natural, puteți să cumpărați pământ îmbogățit cu îngrășământ, special pentru trandafiri.
  2. Aplicați aproximativ 100 g de îngrășământ pe metrul pătrat. Dacă folosiți pământul cumpărat, introduceți-l în groapa săpată pentru plantare, astfel încât planta să-și dezvolte rădăcina în el.
  3. Pentru fiecare trandafir săpați o gaură de aproximativ două ori lățimea rădăcinilor plantei, în cazul acelora care au deja rădăcini.
  4. Așezați trandafirul în centrul găurii și umpleți ușor cu solul excavat și amestecul cu materie organică sau cu pământul special pentru trandafiri pe care l-ați cumparat.

Revenind la întrebarea inițială, ei bine, toată lumea a văzut cu siguranță prin unele grădini niște sticle de plastic tăiate și înfipte în pământ. Acestea sunt ideale pentru protejarea plantelor de îngheț.

Înmulțirea trandafirilor cu ajutorul sticlei de plastic este una dintre cele mai la îndemână metode și se poate aplica pentru toate soiurile de trandafiri. Recoltarea butașilor pentru plantare se va face pe la sfârșitul lunii august și în luna septembrie. Se vor tăia de pe planta mamă butași mai verzi, care nu sunt încă foarte lemnoși și care să aibă aproximativ 14 cm lungime. Aceștia se vor curăța de spini și li se vor lăsa doar două frunze în partea de sus. Ca să nu se usuce, se vor ține apoi în apă. După plantare se vor acoperi cu sticle pentru a fi protejați.

Când se plantează trandafirii pomișor și ce nu știați despre acest soi

Trandafirul pomișor este una dintre cele mai frumoase specii ale acestei plante. Așa cum îi spune și numele, crește sub forma unui pomișor, având o tulpină înaltă de aproximativ 1 metru, care se termină cu o coroană cu frunze pe care se dezvoltă și florile, ce pot să fie de diverse culori.

Citește și:15 flori de grădină care nu vor muri niciodată

Acest tip de trandafir este mai sensibil la dăunători, de aceea necesită o atenție sporită în ce privește îngrijirea. De asemenea, tulpina lui trebuie să fie susținută de un par pentru a nu se rupe. Dacă va întrebați cum și când se plantează trandafirii pomișor, ei bine, aceștia trebuie plantați într-un loc care să fie însorit în prima parte a zilei și semi-umbros în a doua parte din zi. Este sensibil la razele arzătoare ale soarelui, de aceea, dacă în timpul după-amiezii va bate puternic soarele pe el, ar putea suferi din cauza caniculei.

În aceeași măsură, acest tip de trandafir este sensibil și la ger. Iarna trebuie protejat acoperindu-l corespunzător, altfel există riscul de îngheț și implicit moartea plantei.

Așa cum este valabil în cazul tuturor soiurilor de trandafiri, locul în care îl plantați este foarte important. Trebuie să beneficieze de aer şi lumină suficientă, ideal mai multe ore pe zi. Dar locul ales nu trebuie să fie nici foarte cald. O zi înnorată este ideală pentru plantarea trandafirilor, deoarece se vor prinde mai repede. De asemenea, udați-l bine când îl plantați.

gradina cu trandafiri pomisor de toate culorile dar si de alte soiuri

Când se plantează trandafirii cățărători și ce trebuie să știți despre aceste soiuri

Ca în cazul fiecărui soi de trandafiri și plantarea celor cățărători necesită respectarea anumitor reguli. Astfel că, dacă sunt plantaţi în preajma zidurilor sau a gardurilor închise, precum cele din beton, trebuie avut grijă să păstrați un spaţiu de aproximativ 50 de cm între gard şi plantă, deoarece solul are un pH alcalin şi poate produce în timp îngălbenirea frunzelor.

În momentul când alegeți să-l plantați, solul ar trebui îmbunătățit cu o turbă acidă sau chiar cu îngrășământ bio sau cu pământ special tratat pentru trandafiri. Acest lucru ar fi ideal. De asemenea, solul trebuie udat cu regularitate, pentru a asigura un necesar optim pentru ca planta să se dezvolte frumos, dat fiind faptul că aici apa de ploaie poate să pătrundă mai puțin.

Trandafirul cățărător are neapărat nevoie de un pilon de susținere pentru a se putea extinde. Foarte important de știut este faptul că în primul an de la plantare trebuie fertilizat în mod frecvent.

Permiteți dezvoltarea de lăstari lungi de 2-3 metri, specifici soiurilor căţărătoare. Acești lăstari trebuie legați de suportul pe care se cațără, deoarece pe ele vor apărea ramurile secundare care vor susţine lăstarii cu flori. Ramurile trebuie scurtate în fiecare an, lăsând aproximativ 3-4 muguri pentru a stimula în felul acesta inflorescența.

Citește și:Incredibil: uite cum infloresc aceste flori de primavara!

Acest lucru este valabil pentru toate soiurile de trandafiri. Dacă tăierea este mai lungă, se vor dezvolta lăstari numeroși, mai subțiri și mai scurți. Aceeași tulpină se poate tăia diferit, obținând lăstari care să înflorească la aceeași înălțime.

Deși le place soarele, trandafirii nu tolerează prea multă apă. Udarea este necesară doar atunci când pământul din jurul lor este uscat, iar udatul execesiv duce la creștea acestora, însă, fără a inflori. De asemenea, existența buruienilor în jurul butașilor de trandafiri duce la întârzieri în dezvoltarea lor, acestea consumând din substanțele necesare creșterii și înfloririi. În ce privește perioada de plantare trebuie respectată ca și în cazul tuturor trandafirilor, conform informațiilor de mai sus.

alee cu arcade formate din trandafiri cataratori de culoare roz

Când se plantează trandafirii de dulceață și cum se cultivă aceștia?

Nu orice fel de trandafiri pot fi folosiți pentru producerea dulcețurilor. Unul dintre cele mai renumite soiuri de trandafir de dulceață este cel denumit Rosa Damascena, și după cum îi spune numele își are originile în orașul Damasc din Siria. Acesta are un parfum intens și înflorește din abundență, fiind ideal pentru a-l transforma într-o dulceață delicioasă.

Acest tip de trandafir poate crește aproape oriunde la noi în țară și nu este pretențios în ceea ce privește altitudinea sau solul, temperaturile crescute sau foarte scăzute. Poate fi cultivat atât în zonele de câmpie, cât și pe dealurile foarte înalte. Totuși, foarte bune sunt solurile argiloase sau nisipoase. Locul nu trebuie să fie umbrit, întrucât acești trandafiri au nevoie de soare cel puțin pe durata primei părți a zilei, de dimineața până la prânz. Trandafirii de dulceață înfloresc din luna mai până la sfârșitul lunii iunie.

La momentul înfloririi, planta are nevoie de temperaturi în jur de 15 – 30°C pentru a avea florile foarte dese. În perioadele foarte calde și secetoase este recomandată irigarea o dată pe săptămână cu cel puțin 10 litri de apă pentru fiecare plantă, în primul an de viață. Însă, în următorul an irigarea poate fi redusă. Foarte important este drenajul corespunzător pentru ca apa de ploaie excesivă să se scurgă de la rădăcina plantei. Dacă apa va bălti mai multe zile la rând, rădăcinile plantei vor începe să putrezească. Pentru a obține înfloriri abundente, plantele se fertilizează începând cu luna mai cu îngrășăminte care se găsesc la orice magazin de specialitate.

Tunderea este foarte importantă la aceste soiuri de trandafiri. Scopul curățării este de a păstra planta în forma dorită, dar și îndepărtarea părților bolnave sau îmbătrânite. Perioada cea mai potrivită când se plantează trandafirii de dulceață este de obicei toamna, dar pot fi plantați și primăvara, iar distanța dintre ei trebuie să fie de aproximativ un metru și jumătate, atât între rânduri cât și între plante. Această distanță este necesară pentru ca planta să se poată dezvolta.

De asemenea, ca și la celelalte soiuri, existența buruienilor în jurul rădăcinii va consuma din substanțele necesare dezvoltării și creșterii trandafirului. Așadar, țineți cont de  toate aceste recomandări și țineți minte când se plantează trandafirii pentru a se putea dezvolta și a produce flori pe toată perioada de înflorire.

tufa de trandafiri de culoare roz

Plantarea trandafirilor din comerț

Una dintre condițiile de care trebuie să țineți cont la plantarea trandafirilor din comerț este că butașii pe care îi folosiți să fie de bună calitate și perfect sănătoși. În orice caz, ca regulă generală, toate tipurile de trandafiri cumpărați din comerț trebuie plantați conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Un alt sfat important, când vine vorba despre plantarea trandafirilor din comerț este să alegeți un loc bine luminat și unde să ajungă soarele în prima parte a zilei. Iar dacă alegeți să îi plantați toamna, atunci trebuie să știți că au nevoie de protecție. Fie îi acoperiți cu sticlă, cum vă spuneam mai sus, fie cu un strat de paie și frunze, iar apoi cu un strat subțire de pământ, urmând să-i descoperiți abia la mijlocul lui martie.

Trandafirii din comerț sunt în majoritatea cazurilor crescuți în ghiveci și au o rădăcină mai puțin viguroasă. De asemenea, sunt plante tinere și până ajung la vigoarea unui trandafir crescut în câmp durează aproximativ doi-trei ani. Îngrijiți corespunzător, vă vor oferi o grădină minunată cu flori frumoase.

Când se plantează trandafirii înmulțiți cu ajutorul cartofilor

Una dintre metodele de înmulțire a trandafirilor este folosind cartofii. Iar metoda este una ușoară și constă în aplicarea unui cartof la capătul de jos al butașului. Cartoful are rolul de a păstra umezeala în jurul acestuia până când va dezvolta rădăcină. O metodă, așadar, foarte simplă, dar care dă rezultate foarte bune. Procesul complet al plantării cu ajutorul cartofului începe primăvara, cu săparea unui șanț de aproximativ 10-15 cm în care puneți nisip cam de 5 cm grosime. Apoi alegeți o tulpiniță de trandafir de aproximativ 20 de cm.

Citește și:Vrei să ai un covor de flori? Iată topul florilor de grădină perene rezistente

Foarte important este ca tăietura să se facă exact sub un mugure, deoarece viitoarea rădăcină a plantei se va forma sub acesta. Apoi îndepărtați frunzele și spinii din jumătatea de jos. Se pot lăsa două frunze în partea cea mai de sus, după cum vă spuneam și anterior. Introduceți pe urmă butașul în cartoful pe care îl veți așeza în șanțul săpat și apoi îl veți acoperi cu pământ cam două treimi.Deasupra solului, butașul trebuie să fie descoperit cam 15 cm.

La final acoperiți cu pământ special pentru trandafiri, pe care-l puteți procura de la magazinele de specialitate. Aveți grijă ca pe toată perioada verii să udați butașul pentru a păstra pământul mereu umed. În luna noiembrie acesta ar trebui să aibă rădăcină și să fie bun de transplantat.

La ce distanță unul față de celălalt trebuie plantați trandafirii

E esențial să știți când se plantează trandafirii, însă la fel de importantă e și distanța dintre ei.

Distanța dintre trandafiri depinde de soiul plantei, deoarece unii se dezvoltă mai mult și au nevoie de spațiu mai mare, alții, însă, mai puțin.

Dacă înlocuiți trandafirii vechi cu trandafiri noi, asigurați-vă că săpați solul la o adâncime și lățime de 45 cm și schimbați-l cu sol dintr-o altă parte a grădinii, deoarece trandafirii sunt expuși riscului de boală la replantare, cunoscută sub numele de boală a solului. Nu-i plantați înghesuiți, pentru că au nevoie de loc pentru a se dezvolta, dar și de o bună ventilație. Foarte important, după plantare trebuie udați timp de câteva zile.

Dacă alegeți să-i plantați toamna, se fac canale de drenare a apei, în caz că va ploua foarte mult, ca apa să nu se adune la rădăcina plantei. Se sapă gropi în jur de 50x50 cm la o distanță de 1,5 metri între rânduri și 1,5 m între plante pe rând. Această distanță este suficientă pentru creșterea optimă a plantelor. Se sapă solul din jurul tufelor la adâncime, pentru a permite aerisirea acestuia, dar atenție la rădăcinile trandafirilor care trebuie să rămână neatinse.

Când se plantează trandafirii? Răspunsul depinde de soiuri, dar și de regiune și de vreme. Țineți cont de recomandările noastre pentru o grădină înmiresmată, superbă!

Surse: rhs.org.uk, horticultorul.ro, casa-gradina.ro, gardena.com, agrointel.ro, adevărul.ro

Surse foto: pixabay.com, pexels.com, istockphoto.com

Articolul urmator
Ploșnițe de pat: cum apar și cum poți scăpa de ele
Ploșnițe de pat: cum apar și cum poți scăpa de ele
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.