Castravetele: Beneficii si proprietati

Castravetele: Beneficii si proprietati

Andreea Gluh, redactor

A venit sezonul in care pregatim muraturile, asa ca este de asteptat ca in camarile noastre sa se gaseasca saci plini cu gogosari, gogonele si castraveti . Noi iti propunem, insa, ca din acestia din urma sa pastrezi cativa pentru a-i consuma ca atare sau chiar pentru a-i folosi in alte scopuri, in gospodarie. Trebuie sa stii ca, de fapt, castravetele este un fruct, insa, pe baza utilizarii sale in scopul prepararii anumitor feluri de mancare, el a fost introdus intr-o alta categorie, cea a legumelor.

Descopera si tu, in cele ce urmeaza, care sunt beneficiile si proprietatile castravetelui, unele utilizari ale sale fiind de-a dreptul uimitoare!

Beneficiile castravetelui pentru sanatate

Beneficiile castravetelui pentru sanatate sunt uimitoare, avand in vedere faptul ca aceasta leguma este bogata nu numai in apa, ci si in fibre, care contribuie la reglarea tranzitului intestinal. In plus, castravetele contine potasiu, un electrolit important pentru reglarea tensiunii arteriale, in vitaminele A si C, betacaroten, luteina, care este benefica pentru vedere, si vitamina K, care este foarte importanta pentru prevenirea osteoporozei, dar si in tratarea bolii Alzheimer.

Iata care sunt, pe larg, nutrimentele pe care le poti obtine consumand doar 100 de grame de castraveti! 

Principiul
Valorea nutrimentului
Procentul din doza zilnica recomandata
 Energie   15 Kcal
 < 1 %
 Carbohidrati   3.63 gr
    3 %
 Proteine   0.65 gr
    1 %
 Grasime totala
  0.11 gr
      0.5 %
 Colesterol 0 mg
    0 %
 Fibre   0.5 gr
    1 %
 Vitamine
 Vitamina B9 (Acid folic)
 7 µg
   2 %
 Vitamin B3 (Niacina)
       0.098 mg
< 1 %
 Vitamina B5 (Acid pantotenic)
       0.259 mg    5 %
 Vitamina B6 (Piridoxina)        0.040 mg
   3 %
 Vitamina B2 (Riboflavina)        0.033 mg
   3 %
 Vitamina B1 (Tiamina)        0.027 mg
   2 %
 Vitamina A
   105 IU
     3.5 %
 Vitamina C
    2.8 mg
     4.5 %
 Vitamina E
      0.03 mg
   0 %
 Vitamina K
     16.4 µg        13.6 %
 Electroliti
 Sodiu  2 mg
   0 %
 Potasiu  147 mg
   3 %
 Minerale
 Calciu  16 mg
    1.6 %
 Fier  0.28 mg
    3.5 %
 Magneziu  13 mg
  3 %
 Mangan  0.079 mg
     3.5 %
 Fosfor  24 mg
   3 %
 Zinc  0.20 mg
   2 %
 Fitonutrienti
 Betacaroten
 45 µg  -
 Beta criptoxantina  26 µg  -
 Luteina-zeaxantina  23 µg  -

Sursa tabel: USDA National nutriment data base 

Pe langa toate acestea, una dintre proprietatile castravetelui consta in calitatea sa de a fi un bun diuretic. Asadar, el poate fi consumat in timpul curelor de slabire si de detoxifiere. Spre deosebire de alte alimente ori de ceaiuri, castravetele iti asigura, pe langa eliminarea apei din organism, o cantitate importanta de electroliti.

Nu in ultimul rand, castravetele poate fi folosit si in scopuri cosmetice, iar despre lotiunile si mastile homemade preparate din aceasta leguma poti afla totul aici!

Utilizari ale castravetelui la care nu te-ai gandit pana acum

Castravetele este util nu numai consumat ca atare sau sub forma de muraturi. De exemplu, daca ai robinete sau chiuvete din otel inoxidabil si acestea s-au patat odata cu trecerea timpului, foloseste cateva rondele de castravete pentru a le lustrui. Nu numai ca le vei conferi obiectelor un luciu de parca ar fi nou-noute, dar nici nu vei mai avea mainile afectate de substantele chimice.

O alta utilizare a castravetelui despre probabil nu stiai pana acum se refera la dezaburirea oglinzilor din baie. Nu numai ca le vei curata perfect, dar in aer se va raspandi si o aroma proaspata, care iti va aduce aminte de un spa de lux.

Nu in ultimul rand, castravetele poate fi folosit si pentru a sterge "operele de arta" realizate de micutul tau pe pereti cu creioane colorate. Procedeul este foarte simplu: tot ce trebuie sa faci este sa folosesti capatul unui castravete cu coaja asa cum ai utiliza o guma de sters. 

Proprietatile si beneficiile castravetelui nu se opresc la continutul de substante utile bunei functionari a  organismului, ci aceasta leguma iti va veni in ajutor si in alte imprejurari de ordin casnic.

Sursa: nutrition-and-you.com; apartmenttherapy.com

Articolul urmator
Totul despre cârtița cu nas stelat
Totul despre cârtița cu nas stelat

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.