Cât de des ar trebui să îţi schimbi, de fapt, lenjeria de pat

Cât de des ar trebui să îţi schimbi, de fapt, lenjeria de pat

Roxana Dumitrica

Nimic nu se compară cu senzaţia de a dormi în aşternuturi curate, care miros proaspăt şi te îmbie în lumea viselor. Totuşi, spălarea aşternuturilor este o adevărată corvoadă, din cauza dimensiunilor mari pe care le au acestea. Microbiologii susţin importanţa unui aşternut curat şi au ajuns la concluzia că acesta ar trebui schimbat săptămânal.

Splălarea aşternuturilor la intervale mari de timp ar putea favoriza dezvoltarea a numeroase bacterii şi ciuperci. Transpiraţia îmbibată în lenjeria de pat nu doar că are un miros neplăcut, dar reprezintă un mediu toxic, spun specialiştii. De asemenea, lenjeria de pat reţine polen, păr de animale şi alte substanţe care favorizează apariţia unor alergii. Studiile au arătat că doar perna conţine 16 tipuri diferite de ciuperci care ar putea afecta pe oricine are un sistem imunitar deficitar.

În mai puţin de o săptămână, bacteriile nu apucă să se dezvolte sau să devină dăunătoare. Însă, dacă sunt lăsate mai mult timp, pot apărea alergii. Mulţi oameni acuză mâncărimi sau usturimi în gât, iar medicii susțin că aceste simptome pot fi puse pe baza aşternuturilor murdare.

Alergia este o reacţie a sistemului imun, care percepe anumite substanțe ca fiind periculoase pentru organism. Atunci când pielea ia contact cu numeroșii alergeni răspândiți peste tot prin patul în care dormi, apar simptome precum iritaţii ale pielii, mâncărimi, înroşirea ochilor, strănut, inflamarea căilor respiratorii etc.

Dacă ţi se pare o exagerare faptul că trebuie să schimbi aşternutul o dată pe săptămână, află că nu eşti singura. Un studiu citat de CNN a arătat că oamenii schimbă lenjeria de pat o dată la 10-14 zile. Mulţi dintre participanţi au afirmat că schimbă lenjeria de pat dopar o dată pe lună, spre îngrijoratea microbiologilor. Pentru curăţarea lenjeriei de pat se recomandă spălarea la o temperatură cât mai înaltă, pentru a omorî cât mai multe bacterii. Este indicat chiar să foloseşti un program de fierbere, dacă materialul îţi permite. La fel de importantă este şi aerisirea zilnică a camerei în care dormi.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Obiectele care îți aduc ghinionul în casa ta dacă le lași la intrare
Obiectele care îți aduc ghinionul în casa ta dacă le lași la intrare
Cat de departe ai merge in pat?
Incepe quiz
Cat de departe ai merge in pat?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (4)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.