Nu Skin
Optezi sa Impresionezi

Ce flori și arbuști ornamentali plantăm în grădină toamna

Ana Munteanu

Multe dintre florile pe care le vedem primăvara în curți și grădini sunt plantate în lunile de toamnă. Septembrie bate la ușă și ne scoate în grădină pentru a planta bulbii de toamnă, dar și câțiva arbuști ornamentali.

Lalele in gradina

Principalele flori de primăvară care se plantează toamna - mai exact, în intervalul septembrie - decembrie - sunt bulbii de toamnă, adică lalelele, narcisele, freziile, zambilele, irișii, brândușele și lăcrămioarele. Tot acum se plantează și anemonele, dar și tuia și zmeurul, dacă vrem să avem în grădină și câțiva arbuști.

Să le luăm pe rând și să vedem când și cum se plantează fiecare dintre aceste plante.

Cum se plantează bulbii de toamnă

Bulbii de toamnă se plantează în lunile de toamnă, intră în repaus vegetativ peste iarnă și își deschid florile primăvara. Dacă alegi să plantezi bulbii spre final de toamnă și început de iarnă, ai grijă să nu te prindă înghețul - bulbii de toamnă se plantează cu cel puțin 20 de zile înainte de primul îngheț, în așa fel încât să aibă timp să se înrădăcineze.

Este important să alegi bulbi mari și sănătoși, care nu au încolțit și nu au părți moi. Bulbii de mici dimensiuni nu vor înflori abundent în primăvară.

Odată aleși bulbii, urmează pregătirea solului din grădină, prin câteva lucrări simple: mai întâi, se sapă gropi de 10-20 cm adâncime pentru fiecare plantă, mai apoi, se mărunțește pământul scos (care va fi reintrodus în groapă după plantare) și se înlătură resturile vegetale. Pentru o bună drenare a solului, pământul poate fi amestecat cu puțin nisip, iar pentru a proteja plantele de îngheț, suprafața plantată se acoperă ulterior cu frunze și rumeguș.

Iată ce trebuie să mai știi:

  • Lalelele se plantează în zilele însorite, începând cu luna septembrie, până spre finalul toamnei, la o distanță de 10-20 cm între plante.
  • Narcisele pot fi plantate în septembrie, la o distanță de aproximativ 10 cm.
 • Zambilele se plantează în locuri cu mult soare, la o distanță de 10 cm.

Cum și când se plantează anemonele

Anemonele înfloresc din primăvară până în vară și se plantează mai ales toamna, în lunile septembrie și octombrie, ceea ce le asigură o înflorire timpurie. În zonele cu ierni geroase, însă, este de preferat să amânăm momentul plantării până în primăvară.

Anemonele se înmulțesc prin semințe sau tuberculi și au nevoie de un sol bine drenat și de mult soare. Se plantează la o adâncime de 6 cm și la o distanță de 10 cm între plante și se udă imediat după plantare și de fiecare dată când substratul este uscat.

Dintre arbuștii ornamentali, toamna poți planta tuia smaragd

Tuia smaragd (Thuja occidentalis) se sădește pe tot parcursul anului, inclusiv toamna (septembrie-octombrie), pentru că, la fel ca alte conifere, trece cu bine de iarnă.

Acest arbust cu frunziș des și mereu verde se plantează solitar, în aliniamente, sau sub formă de gard viu și poate fi lăsat cu aspectul său natural sau poate fi tuns dacă îți dorești să îi dai o altă formă. Astfel de exemplare de tuia smaragd pot ajunge, la maturitate, la înălțimi de până la 15 metri.

Cum se plantează? Tuia smaragd are nevoie de un loc însorit sau parțial însorit și de un sol bine drenat și fertil, plantarea făcându-se în gropi pătrate, cu o adâncime de 30 cm și destul de încăpătoare cât să cuprindă rădăcinile. După sădire, planta se udă zilnic, timp de 10 zile, iar ca lucrări de întreținere, foarte importantă este toaletarea coroanei, în sezonul cald.

Surse foto: Shutterstock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (4)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  LIKE si intra in universul divelor!