Ce perdele se poartă în funcție de cameră

Ce perdele se poartă în funcție de cameră

Andreea Constantin

Alegerea perdelelor potrivite poate avea un impact puternic asupra oricărei încăperi. Cu toate acestea, poate fi o decizie copleșitoare, mai ales că există o mulțime de factori de luat în considerare. Culoarea, materialul, lungimea și transparența, toate trebuie evaluate atunci când alegi perdelele pentru camere. 

De asemenea, trebuie să ții cont de decor și de declarația stilistică pe care încerci să o faci, precum și de dimensiunea și forma camerei.

În acest mic ghid am adunat informații esențiale pentru a te ajuta să alegi perdelele potrivite pentru încăperile din locuință, astfel încât să se potrivească nevoilor tale și să completeze estetica încăperii. 

Perdelele pentru dormitor

Este important să alegi cu grijă perdelele pentru dormitor, astfel încât noaptea să blocheze eficient luminile din exterior, precum lumina provenită de la farurile mașinilor sau luminile stradale.

Alegerea greșită a perdelelor din dormitor poate afecta calitatea somnului, așa că ai nevoie de perdele care să filtreze eficient lumina.

Designerii de interior sugerează utilizarea țesăturilor grele pentru perdelele de dormitor, deoarece acestea oferă o mai bună filtrare a luminii și mai multă intimitate. Țesăturile potrivite pentru perdelele din dormitor sunt mătasea, catifeaua și stofa.

Dacă dorești ca dormitorul să fie complet întunecat, optează pentru țesături mai dese și mai grele pentru perdelele din dormitor alături de draperii blackout. Totodată, este important să alegi un stil care se potrivește și cu decorul camerei.

Dacă dorești să te bucuri de multă lumină naturală în dormitor, țesăturile transparente sunt cele mai potrivite. Acestea sunt perfecte pentru spațiile mici în cazul în care dorești să fie luminate de soare, deoarece materialele transparente sunt subțiri și ocupă foarte puțin spațiu. De asemenea, ele pot asigura o ventilație naturală în dormitor. Dacă intimitatea este o preocupare, alege perdele semitransparente în dormitor, care oferă o cantitate subtilă de intimitate fără a sacrifica iluminarea naturală.

Perdelele pentru living

De la modele simple la unele îndrăznețe și ieșite din tipare, perdelele adaugă prezență oricărei încăperi și ajută la crearea atmosferei. Dar există mai multe aspecte de luat în considerare în afară de estetică și asigurarea intimității atunci când vine vorba de alegerea perdelelor pentru living. 

Să știi cum să alegi țesătura depinde în mare măsură de nevoile tale, de stilul personal și de ambianța pe care încerci să o obții în living. Gândește-te câtă lumină vrei să-ți intre în cameră; o țesătură mai groasă va bloca mai ușor lumina față de o țesătură transparentă. 

Perdelele de mătase reprezintă o opțiune clasică pentru ferestrele din living. Această țesătură introduce un sentiment de formalitate în living, completând adesea zona de dining. Perdelele de mătase pentru camerele de zi arată luxos și elegant dacă sunt plisate sau dacă se revarsă pe parchet. Află mai multe detalii aici.

În funcție de câtă lumină îți dorești, îți recomandăm să suprapui mai multe perdele transparente la ferestre pentru a oferi o ambianță luminoasă în living atunci când îți petreci după-amiezile acolo.

Însă perdelele din mătase sunt destul de transparente și s-ar putea să nu ai parte de prea multă intimitate. De aceea ai putea să completezi decorul camerei de zi cu un set de draperii. 

Pentru un living decorat în stilul clasic, optează pentru draperii de catifea alături de perdelele din mătase. Sunt o alegere opulentă ce oferă o notă de lux ferestrelor camerei de zi. Deși nu este necesar, adăugarea căptușelii sporește formalitatea catifelei, mai ales atunci când draperiile sunt trase.

Perdelele pentru Bucătărie 

Perdelele din bumbac sunt cele mai potrivite pentru bucătărie, deoarece sunt versatile și ușor de curățat. Aceste perdele realizează tranziția perfectă de la decorul casual la cel formal. 

Disponibile în multe culori și stiluri, perdelele din bumbac tind să fie un pic mai rigide decât alte perdele, însă construcția lor opacă permite mai multă intimitate. 

Soarele va deteriora, în cele din urmă, orice țesătură în timp, dar unele țesături sunt mai durabile decât altele împotriva razelor solare. Pânza de bumbac tinde să fie printre cele mai rezistente țesături.

Dacă îți dorești o bucătărie care emană prețiozitate, poți alege o perdea de catifea din bumbac. Aceasta adaugă o textură bogată care conferă o notă modernă bucătăriei.

De asemenea, pentru bucătărie poți alege perdele din in care sunt adesea folosite în medii casual. 

Construcția transparentă și ușoară a perdelelor din in adaugă o notă de briză camerei și tinde să lase să intre mai multă lumină decât alte țesături. 

Nu uita că, atunci când alegi perdelele, este important să iei în calcul și feroneria ferestrei, precum și stilul draperiei pe care ți-o dorești. Astfel, vei obține decorul perfect.

Așadar, pe lângă funcționalitățile clasice de filtrare a luminii și de a oferi intimitate, perdelele potrivite pot completa atmosfera unei încăperi. De asemenea, acestea contribuie la decorul general al camerei prin adăugarea culorii, texturii și oferă dimensiune spațiului.

Surse foto: Freepik.com

Articolul urmator
Trifoiul ornamental: cum îl îngrijești corect
Trifoiul ornamental: cum îl îngrijești corect
Ce spune camera ta despre tine?
Incepe quiz
Ce spune camera ta despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.