Ce să faci ca să plătești mai puțin la căldură iarna

Ce să faci ca să plătești mai puțin la căldură iarna

Alida Enache

Temperaturile scăzute din timpul iernii reprezintă o problemă pentru toți românii. Costurile încălzirii devin din ce în ce mai mare și lasă o adevărată gaură în buzunarele cetățenilor.

Vestea bună este că există anumite metode prin care poți face economie în această perioadă. Încălzirea locuințelor reprezintă peste 70% din întreaga energie consumată într-o locuință, iar reducerea acesteia, fără a stopa încălzirea, poate scădea semnificativ costul facturilor. Specialiștii spun că românii care au centrală termică de apartament se pot folosi de câteva trucuri pentru a scoate mai puțini bani din buzunare în sezonul rece. De altfel, se vor reduce și emisiile de carbon.

Imagine cu o mână de femeie care umblă la termostatul centralei

„Înlocuiţi centrala veche neperformantă sau sobele cu o centrală termică cu tiraj forţat şi cameră etanşă de ardere (randament de aproximativ 90%) sau cu o centrală termică în condensaţie (randament de aproximativ 96%), pentru a obţine o economie de energie de până la 20% sau chiar mai mult. Folosiţi un termostat de ambianţă care comandă funcţionarea centralei ţinând cont de temperatura setată în camera în care se montează şi care determină o reducere cu până la 25% a costurilor de încălzire.”, recomandă specialiştii, conform celor de la economica.net.

Specialiștii mai recomandă să apelezi la ferestre izolate cu garnituri de etanșare autoadezive în casă. Ferestrele cu tâmplărie de lemn și sticlă simplă pot cauza pierderi de 30% din căldura din interiorul camerelor.

„Reglaţi temperatura din locuinţa dumneavoastră în funcţie de confortul dorit. În spaţiile unde nu desfăşuraţi activităţi zilnice, vă recomandăm reglarea unei temperaturi mai scăzute. Deschideţi larg ferestrele pe perioade scurte de timp astfel încât spaţiile să se aerisească şi să se încălzească mai repede. Pierderile de căldură sunt mai mari dacă lăsaţi ferestrele întredeschise pe perioade lungi de timp.”, menționează cei de la sursa citată anterior.

Haide să vedem care sunt cele mai utile trucuri care ne vor ajuta să reducem costul facturilor în sezonul rece!

Metode prin care poți încălzi casa

  1. Folosește draperiile. În zilele însorite este recomandat să înlături draperiile pentru a putea lăsa soarele să pătrundă în casă. Atunci când se înserează, poziționează-le în fața geamului pentru că ele vor acționa ca un strat izolant și astfel se va menține căldura în casă.
  2. Folosește cronometrele centralei electrice. Poți programa centrala să înceapă să funcționeze cu 30 de minute mai devreme de momentul în care te trezești, dar la o temperatură mai mică. Centrala funcționează la o viteză constantă dacă este setată la o temperatură de 20 sau 30 de grade Celsius.
  3. Mută canapeaua. Deși este foarte plăcut să ai canapeaua poziționată lângă calorifer, ea absoarbe căldura care ar trebui să încălzească camera. Dacă o vei muta de lângă calorifer, aerul cald va putea circula liber.
  4. Izolează-ți locuința. Chiar dacă izolarea unei locuințe este destul de costisitoare, beneficiile ei vor fi resimțite pe termen lung. Valoarea facturile va scădea în timp.

Imagine cu o mână care folosește robinetul caloriferului

Metode prin care poți salva căldura din casă

  1. Închide ușile și robineții camerelor pe care nu le folosești, astfel nu va mai circula căldura pe acolo.
  2. Gătește acasă. Imediat după ce ai pregătit mâncarea ta preferată la cuptor, poți lăsa ușa cuptorului deschisă și astfel bucătăria ta se va încălzi.
  3. Închide termostatul sau setează-l la o temperatură mai mică atunci când te pui la somn și când pleci la muncă.
  4. Asigură-te că geamurile și ușile sunt închise foarte bine și că nu intră aer rece pe acolo.
  5. Folosește-te de ventilatoarele din tavan. Acestea se pot folosi și în sezonul rece pentru a distribui căldura în casă.

Pisică care stă pe un calorifer

Metode prin care economisești combustibil gazos

  1. Îmbracă-te mai gros atunci când stai în casă.
  2. Reducerea temperaturii din termostat cu 2 grade Celsius, de la 22 de grade la 20. În România există tendința de a șine termostatul la 23-24 de grade celsius, dar cele câteva grade pot face diferența atunci când vine vorba despre plata facturilor.
  3. Reducerea ulterioară a temperaturii de la 19 grade la 18 grade Celsius.
  4. Montarea de robineți pe calorifere astfel încât să îi poți opri în camerele nefolosite.
  5. Nu amplasa caloriferele lângă ieșiri.
  6. Montează termostatul departe de ferestre, uși, aere condiționate, radiatoare sau alte surse care pot influența temperatura.

Citește și: Autoritățile au anunțat o pană de curent uriașă în Europa. Ce trebuie să știe fiecare cetățean în parte, pentru a trece cu bine peste ea

Surse articol: Playtech, Valtherm, Smoenergy, Mediafax

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Monstera: ghid complet de îngrijire
Monstera: ghid complet de îngrijire
Ce articol vestimentar de iarnă eşti?
Incepe quiz
Ce articol vestimentar de iarnă eşti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (9)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.