Nu Skin
Optezi sa Impresionezi

Ce se întâmplă când dormi pe o saltea veche

Andreea Baluteanu

Să recunoaştem cu sinceritate: cele mai multe dintre noi nu au nicio problemă în a cheltui sume colosale pentru a-şi schimba garderoba în fiecare sezon, dar strâmbăm din nas atunci când e vorba să ne cumpărăm o saltea nouă.

Cu toate acestea, experţii ne avertizează că e foarte important să fim atente la starea saltelei pe care dormim şi să o schimbăm după 5-10 ani de la cumpărare, ca regulă generală. În cazul în care decizi să ignori aceste avertismente, sănătatea îţi va fi afectată mai mult decât îţi imaginezi. Află cum, din rândurile de mai jos!

7 probleme de sănătate cauzate de saltelele vechi

Pentru că e mereu ascunsă vederii, starea saltelei tale poate rămâne un adevărat mister. Însă specialiştii trag un semnal de alarmă pe care nu ar trebui să îl trecem cu vederea: iată la ce afecţiuni eşti expusă dacă dormi pe o saltea veche!

femeie cu alergie

Alergii. Una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate ale lumii contemporane - alergiile - poate fi provocată sau agravată de saltelele vechi. Acestea devin adevărate focare de infecţie din cauza acumulării de celule moarte şi uleiuri secretate de piele, care se strâng în timpul nopţii, când dermul se regenerează. Însă saltelele vechi mai ascund un „secret murdar”: este vorba despre acarieni, atraşi ca un magnet de spaţiul cald şi umed pe care îl reprezintă patul tău. Această situaţie e problematică mai ales pentru cei care sunt deja predispuşi alergiilor şi eczemelor.

Astm. E drept că nu te îmbolnăveşti de astm dacă dormi pe o saltea vechea, însă afecţiunea ta se poate agrava. Specialiştii sunt de părere că bolnavii se pot confrunta cu agravarea tulburărilor de respiraţie şi cu congestie nazală din cauza saltelelor vechi.

Poţi căpăta o sensibilitate la mucegai. Acumularea de celule moarte, transpiraţie şi praf, un fenomen asociat saltelelor vechi, poate conduce la apariţia mucegaiului. Chiar dacă acesta se formează de obicei pe partea inferioară a saltelei tale, cea care e mai rar aerisită, tot va ajunge să te afecteze, contribuind la formarea unei sensibilităţi acute la mucegai.

Te vei confrunta cu dureri de spate şi de gât. O saltea veche nu mai susţine aşa cum trebuie coloana ta vertebrală; prin urmare, ligamentele, tendoanele şi articulaţiile spatelui vor fi afectate. Cea mai mică neregularitate cauzată de tocirea saltelei poate avea repercusiuni grave asupra ta. Dormind în fiecare noapte într-o poziţie necorespunzătoare, vei ajunge să suferi în timp de dureri accentuate.

Vei fi tot timpul stresată. Eşti agitată din orice, deşi nu ai motive? S-ar putea ca salteaua ta veche să fie de vină! Există o legătură puternică între calitatea somnului şi nivelul de stres, aşa că, dacă dormi într-un mediu neprielnic, s-ar putea să suferi mai tare din această cauză.

Ai tulburări de memorie. Un studiu citat de rd.com a supus două grupuri aceleiaşi sarcini. Grupului căruia i s-a permis să doarmă înainte de executarea proiectului s-a descurcat mai bine, ceea ce i-a determinat pe cercetători să ajungă la concluzia că memoria este influenţată de calitatea somnului. O saltea veche echivalează de cele mai multe ori cu o odihnă deficitară, iar de aici poţi trage singură concluziile.

saltea veche deteriorata

Ai probleme de somn. Poate cea mai importantă consecinţă a dormitului pe o saltea veche este privarea de somn de calitate. Atunci când te răsuceşti constant pe timpul nopţii, în căutarea celei mai bune poziţii, e clar să vei fi foarte departe de o odihnă de prunc. Mai departe, rişti să te confrunţi cu probleme cardiace, hipertensiune, risc crescut de diabet şi cancer, depresie, imunitate scăzută şi îmbătrânire prematură. Suntem sigure că toate aceste pericole te vor convinge să investeşti rapid într-o saltea nouă!

Cum ştii că trebuie să îţi înlocuieşti salteaua veche

Pe noi ne-a alarmat lista lungă a pericolelor de mai sus, aşa că suntem decise să facem tot posibilul pentru a ne odihni pentru totdeauna pe o saltea în formă perfectă. Însă cum îţi dai seama că e cazul să purcezi la cumpărături de saltele noi?

În mod normal, aşa cum ţi-am specificat şi în primele rânduri ale articolului nostru, specialiştii estimează că o saltea trebuie schimbată o dată la 5-10 ani. Însă sunt saltele mai „tinere” de 5 ani care arată deplorabil, dar şi unele mai vechi de 10 ani care sunt încă în cea mai bună condiţie. Aici pot interveni foarte mulţi factori: îngrijirea saltelei (dacă o cureţi şi o aeriseşti periodic, te vei bucura mai mult timp de ea), numărul de kilograme pe care îl susţine (o saltea pe care dormi doar tu va fi mai „odihnită” decât una ce susţine un cuplu supraponderal, de exemplu) şi, bineînţeles, calitatea.

saltele vechi curatare

Prin urmare, e vital să arunci o privire saltelei tale şi să nu ţii cont neapărat de numărul de ani pe care i-l anticipează producătorii. Iată care sunt criteriile pe care să le iei în calcul în decizia de a renunţa la saltelele vechi!

Calitatea somnului tău, dar şi al partenerului. Dacă te simţi obosită, deşi bifezi mereu cele 8 ore de somn, sau te trezeşti cu dureri de spate şi de gât fără să le fi avut atunci când ai plecat la culcare, e cazul să îţi schimbi salteaua. Observă însă şi cum doarme iubitul tău, pentru că e posibil ca, din cauza diferenţei de greutate, salteaua să se fi stricat doar pe partea sa.

Starea saltelei. Îndepărtează toate aşternuturile şi analizează cu atenţie starea saltelei! E deteriorată, are protuberanţe sau umflături, depozite de mucegai sau zone înnegrite? Oricare dintre aceste semne şi orice degradare a condiţiei iniţiale a saltelei tale ar trebui să te îngrijoreze şi să te determine să cumperi alta.

Calitatea somnului atunci când dormi în altă parte. Când stai peste noapte la iubitul tău te trezeşti mai odihnită decât acasă? Atunci când mergi în vacanţă te ridici din pat într-o stare sublimă? E posibil să fie de vină salteaua ta pentru aceste diferenţe de dispoziţie!

Prin urmare, este vital să fii foarte atentă la starea saltelei tale şi să nu eziţi să investeşti în alta dacă e cazul. Saltelele vechi sunt mai periculoase decât crezi, aşa că, dacă te regăseşti în vreuna dintre situaţiile pe care ţi le-am descris noi, acţionează imediat!

Află şi cum să alegi o saltea de calitate!

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!