Ce facem in caz de cutremur: ghid vital

Ce facem in caz de cutremur: ghid vital

Viorica Ghinea, redactor

Zvonurile despre cutremure care au luat amploare in ultimii ani nu au facut altceva decat sa sperie lumea. Si putini au fost cei care au venit cu solutii utile. In astfel de momente este foarte important sa nu intri in panica, ci sa te calmezi si sa te gandesti ce trebuie sa faci pentru a trece cu bine peste o astfel de experienta. Ce facem in caz de cutremur si care ar trebui sa fie primele noastre reactii, vezi in urmatoarele randuri!

Ce facem in caz de cutremur, daca suntem in casa?

Primul impuls va fi sa te sperii si sa te agiti, insa o minte clara te poate ajuta mult intr-o astfel de situatie. Nu numai ca iti va fi mai usor sa gasesti solutii salvatoare, dar te vei adapta mai bine si la lucrurile nepravazute ce pot sa apara pe parcurs.

Daca te afli in casa, cu siguranta iti vei dori cu ardoare sa parasesti locuinta, insa specialistii nu recomanda acest lucru, pentru ca faza puternica a miscarilor tectonice te poate prinde pe scari sau in lift, iar acestea sunt primele componente ale unei cladiri care cedeaza.

depistarea cutremurului

Din timp ar trebui sa stii care sunt cele mai sigure locuri din casa. De exemplu: un toc de usa sau o grinda solide (exlus in casele amenajate modern), un birou sau o masa rezistente ori un perete de interior (fereste-te de cei externi). De asemenea, poti sa stai pe hol, langa un perete rezistent, departe de rafturile pline cu obiecte care ar putea sa cada pe tine. Iata si pozitia pe care ar trebui sa o adopti in caz de cutremur: aseaza-te in genunchi, cu fata in jos si mainile impreunate deasupra gatului si a capului (daca ai in apropiere un obiect stabil te poti tine cu o mana de el). In principiu, ar trebui sa ramai in acest loc si in aceasta pozitie pana cand se termina miscarile tectonice, insa un cutremur este imprevizibil.

Ce facem in caz de cutremur cand stam in pat? Te-au prins complet nepregatita miscarile tectonice? Tot ce poti sa faci este sa-ti acoperi capul si gatul cu o perna si sa te indepartezi de eventualele obiecte care te-ar putea rani (tablouri, vaze, televizoare montate in perete, etc). De asemenea, evita sa stai langa ferestre, oglinzi, mobila inalta, dulapuri cu geamuri. Aceleasi instructiuni se aplica si pentru momentele cand un cutremur te poate prinde la birou sau la scoala.

Ce facem in caz de cutremur, daca suntem intr-un loc public?

Esti in trafic? Vezi ce facem in caz de cutremur, daca suntem intr-un autoturism! Indreapta-te spre un loc deschis, pastrandu-ti calmul. Evita sa stai langa cladiri, pe sau sub poduri ori pasaje, dar si firele de curent electric cazute, panourile publicitare si copacii. In schimb, daca esti intr-un mijloc de transport in comun, asculta indicatiile conducatorului si nu te grabi sa cobori pentru ca nu vei face decat sa ingrosi randurile celor panicati.

Ce faci daca esti intr-un loc aglomerat atunci cand incepe cutremurul? De exemplu, daca te afli la teatru, film, pe stadion, intr-un magazin sau in alt loc de acest tip, pastreaza-ti calmul si identifica un loc sigur din apropierea ta, luand pozitia descrisa mai sus. Dupa ce se opreste cutremurul, este indicat sa alegi cu grija calea de evacuare. Daca au avut loc miscari tectonice puternice si ai fost prinsa sub daramaturi, acopera-ti gura si nasul cu un material textil si incearca sa faci zgomot pentru ca oamenii sa te gaseasca mai usor.

Stim ca un cutremur nu este o experienta usoara si ca iti va fi dificil sa gandesti limpede in acele momente, insa orice persoana ar trebui sa cunoasca ce facem in caz de cutremur, indiferent ca ne aflam in interior sau exterior.
Articolul urmator
Monstera: ghid complet de îngrijire
Monstera: ghid complet de îngrijire
Unde îți vei petrece Revelionul?
Incepe quiz
Unde îți vei petrece Revelionul?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (43)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.