Cea mai buna perna de dormit in functie de pozitia in care dormi
Cuprins
Stilul de viata pe care il avem ne obliga sa stam asezati la un birou in cea mai mare parte a zilei, iar sedentarismul este cel mai mare dusman al unui corp sanatos si, in special, al unei coloane fara probleme. Neglijenta fata de aceasta se plateste mai tarziu cu varf si indesat, ceea ce inseamna ca acum este momentul sa faci niste mici schimbari pentru a o proteja.Ca prim pas in aceasta directie, iti propunem sa descoperi care este cea mai buna perna de dormit in functie de pozitia in care dormi, informatie care te va ajuta sa nu te mai trezesti cu spatele intepenit si cu dureri insuportabile!
Cea mai buna perna de dormit pentru tine
Cand stai intinsa pe spate, perna trebuie sa ajute la mentinerea curburii naturale a coloanei, oferind sustinere sub cap, gat si umeri. In aceasta pozitie de dormit, perna trebuie sa fie mai joasa decat atunci cand dormi pe o parte. Daca vrei sa protejezi complet spatele, recomandarea este sa pui o perna si sub genunchi, pentru a nu pune deloc presiune pe coloana.
In cazul in care esti obisnuita sa dormi pe o parte, tine minte ca perna trebuie sa fie destul de inalta incat sa pastreze linia orizontala naturala a coloanei vertebrale, iar greutatea trebuie sa fie distribuita in mod egal, astfel incat sa nu se creeze o indoire nenaturala sau presiune. Este foarte posibil sa te simti mai confortabil daca, atunci cand dormi pe o parte, iti pui sub talie inca o perna mica sau un prosop rulat.
Mai exista si persoane care dorm pe burta, iar in cazul acestora, este indicat fie ca perna sa fie foarte plata, fie sa fie inlaturata de tot. Capul se poate odihni direct pe saltea si, astfel, nu ca putea fi intors intr-o pozitie nenaturala, care sa conduca la dureri musculare si senzatia de intepenire. Cand dormi pe burta, poti sa pui o perna plata sub abdomen, pentru ca spatele sa isi pastreze curbura naturala.
Care sunt diferitele tipuri de perne?
In vreme ce nu ne putem imagina somnul fara perna clasica, putini oameni stiu ca exista mai multe tipuri de perne de dormit pe piata, create special pentru diferite parti ale corpului.
Modelul traditional de perna poate servi si pentru a sprijini zona genunchilor, fie ca dormi pe spate sau pe o parte. In primul caz, dupa cum am mentionat, se poate plasa sub genunchi. Daca dormi pe o parte, perna se poate pune intre genunchi, pentru a pastra coloana in pozitie neutra. Altfel, piciorul de deasupra aluneca in jos, tragand dupa el pelvisul si, astfel, stricand linia naturala a coloanei. Alege o perna tare pentru aceasta zona in locul uneia moi.
Un alt tip de perna de dormit este cea creata pentru intregul corp si este utila in special oamenilor care vor sa doarma pe o parte. Partea superioara poate fi folosita ca suport pentru gat si cap, iar cea inferioara pentru genunchi si picioare. Femeile insarcinate pot gasi extrem de utila aceasta perna, deoarece sprijina zona abdominala si le permite sa aiba o pozitie confortabila, atat de dificil de obtinut in timpul sarcinii.
Pentru persoanele cu probleme in zona cervicala, o perna speciala pentru gat poate fi o solutie salvatoare. Aceasta se mai numeste si perna ortopedica si are o forma specifica, cu o adancitura in care sa se odihneasca capul si o zona mai ridicata pe care sa se sprijine gatul.
O calatorie lunga catre o destinatie exotica poate fi o mare bucurie, insa de cate ori nu se intampla sa ajungi in locatia dorita cu niste dureri insuportabile de gat si spate, din cauza faptului ca ai stat mult jos (in avion sau masina, de exemplu)? Pentru aceste situatii, au fost create pernele pentru calatorie, in forma literei "U", care nu ii permit capului sa se lase prea mult intr-o parte si creeaza sustinere pentru ca greutatea acestuia sa nu puna prea multa presiune pe coloana. Tot pentru calatoriile indelungate si mai ales pentru soferi, se recomanda folosirea pernelor lombare, care previn crampele musculare din zona inferioara a spatelui si incurajeaza o pozitie corecta.
Asadar, indiferent de pozitia in care te odihnesti, trebuie sa stii sa alegi perna de dormit corecta si, ca regula generala, intotdeauna sa ai grija sa mentii coloana intr-o postura cat mai naturala.
Afla de aici si ce spune despre tine pozitia in care dormi!
Sursa: spinal-health.com