Cele mai comune boli la pisici. Când este cazul să te prezinți la cabinetul veterinar

Cele mai comune boli la pisici. Când este cazul să te prezinți la cabinetul veterinar

Redactor Divahair.ro

Orice schimbare de atitudine a pisicii tale ar trebui să îți ridice semne de întrebare. Ele au tendința de a-și ascunde suferința. Din fire ele sunt mai retrase de contactul cu oamenii, însă când lucrurile se agravează, ar trebui să iei atitudine.

Controalele periodice la un cabinet veterinar ar trebui să fie prioritare. Mai ales atunci când sunt ajunse la maturitate, controalele nu ar trebui amânate. În cele ce urmează vei afla care sunt cele mai comune boli în rândul pisicilor, simptomele acestora și cum le tratezi.

Două pisici albe cu pete negre și gri, alături de un iepure colorat.

1. Răceala

La fel ca oamenii, pisicile pot să răcească. Răceala se manifestă asemănător, însă ea va încerca să ascundă semnele, deci trebuie să fii foarte atent.

Oricât de banală poate părea o răceală, nu o trata superficial. Ea poate duce la afecțiuni respiratorii și alte complicații asemenea. Simptomele sunt asemănătoare ca la oameni, iar tratamentul trebuie oferit doar de medicul veterinar.

2. Panleucopenia

Panleucopenia este cunoscută și sub denumirea de gastroenterită infecțioasă. Este o boală infecțioasă și contagioasă în același timp și se manifestă prin tulburări serioase ale sistemului gastrointestinal.

Vorbim de o boală extrem de frecventă în rândul pisicilor tinere, provocată de un virus și îi poate pune serios viața în pericol felinei.

Printre cele mai comune simptome se numără lipsa de energie, lipsa poftei de mâncare, dar și a nevoii de hidratare. Pisica începe să doarmă mai mult decât de obicei și nu mai are grijă de blănița sa.

Tratamentul este prescris doar de medicul veterinar. Așadar, în această situație, este necesar să te prezinți la un cabinet veterinar deoarece speranța de viață a felinei scade pe zi ce trece.

3. Endoparaziții

Paraziții interni reprezintă un factor important de risc pentru sănătatea pisicii tale. Vorbim de o cauză comună de îmbolnăvire a pisicii. Chiar dacă este o pisică care stă doar în casă, stăpânii pot transporta larvele pe îmbrăcăminte și încălțăminte, iar puii se pot infecta de la mama lor.

Cele mai comune simptome ale endoparaziților sunt slăbitul mult într-un timp foarte scurt, vomatul, dar și lipsa poftei de mâncare. În cazurile grave de infestare cu paraziți intestinali, pisicile pot dezvolta afecțiuni la nivelul plămânilor și ficatului.

Deparazitarea internă nu ar trebui făcută doar la nevoie, ci și preventiv. Așadar, prima deparazitare se recomandă chiar la 4 săptămâni de viață. Medicul veterinar îți va recomanda cele mai bune tratamente. Există mai multe tipuri de deparazitare, atât internă, cât și externă.

4. Ectoparaziții

Sau paraziții externi, pot crea numeroase neplăceri pisicilor tale. Ei pot transmite și provoca boli serioase. Din rândul celor mai răspândiți ectoparaziți amintim de purici și căpușe.

Scărpinatul excesiv este primul semn de îngrijorare. Cât despre tratament, acesta se poate face și în lipsa unui medic veterinar. Există o mulțime de metode simple, printre care amintim de zgarda antipurici la care apelează foarte mulți stăpâni de pisici.

Acestea sunt cele mai comune boli ale pisicilor, așadar nu amâna niciodată vizita la medicul veterinar. Alege să previi întotdeauna, decât să tratezi!

Articolul urmator
Ploșnița tomatelor: cum o combați, pentru culturi sănătoase
Ploșnița tomatelor: cum o combați, pentru culturi sănătoase
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.