Cele mai frumoase case din materiale reciclabile

Cele mai frumoase case din materiale reciclabile

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

În ultimii ani, din ce în ce mai multe case sunt realizate din deșeuri reciclabile, deoarece aceste materiale (cum ar fi: anvelope, sticle, paleți din lemn, cutii ) au un preț mai mic sau... nu costă nimic. Acest concept a fost creat în anii '70 de arhitectul american Michael Reynolds, apoi preluat în întreaga lume, prin diferite proiecte. În cele ce urmează, prezentăm 11 case minunate construite cu materiale reciclate.

Aceste 11 case uimitoare - construite, practic, din... gunoi - sunt o dovadă vie că putem aborda dintr-o nouă perspectivă viața noastră pe această planetă minunată. Că putem înlocui nepăsarea, degradarea și risipa cu un plus de înțelepciune, chibzuință și creativitate. Că putem lăsa moștenire urmașilor noștri o planetă mai curată, mai frumoasă și mai ușor de locuit.

1. The Bottle House

Bottle House, Cap-Egmont, Insula Prince Edward, Canada

Iată o casa construită din 25.000 de sticle reciclate, cimentate între ele, care este situată în Cap-Egmont, Insula Prince Edward, Canada. Simpatică și luminoasă, căsuța din deșeuri a avut ca sursă de inspirație o carte poștală cu imaginea unui castel de sticlă din Insula Vancouver, British Columbia.

2. "Junk Castle"(Castelul din gunoi)

Victor Moore, artist și profesor de liceu, a realizat această construcție de poveste - denumită "Castelul Junk" - complet din resturi și materiale recuperate realmente din gunoaie, pe care le-a găsit într-o rampă de deșeuri din apropiere.

Junk Castle

Sursa foto Pinterest

Situată deasupra unei foste cariere de piatră din statul Washington, această adevărată capodoperă a asamblării este construită dintr-o mare diversitate de obiecte: resturi de tablă, piese de la mașini de spălat, uși de uscătoare, diverse carcase, paturi și chiar și ușa unui Oldsmobile din 1952. Construcția aceasta uimitoare a fost realizată în anii 1970, costul său total ridicându-se la uriașa sumă de... 500 de dolari.

3. Casa din containere maritime

Pare o casă destul de primitoare, nu? Dacă i-ai vedea interiorul, părerea s-ar confirma. Această căsuță ecologică nu este deloc atât de mică precum pare.

Sursa foto Pinterest

A fost construită din două containere de transport maritim recuperate și câteva materiale suplimentare, utilizate pentru a crea porțiunea din mijloc a construcției - cea în care se îmbină cele două containere, parțial deschisă, spațiul respectiv fiind destinat unei micuțe terase.

4. Spiral Island

N-o să-ți vină să crezi, dar ceea ce vezi în această imagine este o insulă verde construită din... sticle de plastic reciclate! Spiral Island este numele acestei insule artificiale plutitoare, realizată în Mexic de artistul britanic Richart "Rishi" Sowa, din nu mai puțin de 250 000 de sticle din plastic inserate în saci. Insula a fost alcătuită din două astfel de straturi din sticle, între care a fost așternut un strat de pămînt, totul fiind apoi acoperit cu alt strat de pămănt.

Aceasta a permis creșterea vegetației care, creând și ea o împletitură din rădăcini, a contribuit la fortificarea întregii alcătuiri și la menținerea stabilitățiii insulei. Din păcate, în 2005, uraganul Emily a distrus complet această prima versiune a insulei plutitoare create de Sowa, pe care el a lucrat și a locuit șapte ani. Dar artistul nu a renunțat și a reluat proiectul său, numind noua versiune a insulei Joyxee Island.

5. Vila aviatorului

”Vila aviatorului” este denumirea acestei construcții, însăși materializarea ideii de zbor ca motivator puternic pentru îndrăznețe proiecte arhitecturale. Îndrăzneala de a realiza această casă - construită din piese de avion recuperate - a avut-o Urban Office Architecture, care a creat acest original proiect.

Casa a fost realizată pentru un pilot retras la pensie, care și-a dorit să trăiască într-o clădire care să-i amintească de ”casele zburătoare” din viața lui și, de asemenea, să ofere celor ce o locuiesc sentimentul că trăiesc în aer liber.

6. Locuințe ecologice din deșeuri

Dan Phillips este numele unui designer și constructor american din Texas, fondatorul companiei de construcții Phoenix Commotion, care se concentrează pe proiectarea de locuințe ecologice pentru persoanele cu venituri mici. Obiectivele companiei includ reducerea problemelor de depozitare a deșeurilor prin utilizarea de materiale reciclabile la construirea locuințelor.

Dan Phillips a construit multe astfel de case din deșeuri, precum este și cea din imagine - complet realizată din lemn reciclat, sticlă, dopuri și multe alte materiale recuperate. El afirmă: "Chiar dacă aceasta este doar o contribuție mică la salvarea naturii, sperăm că poate avea un impact profund asupra conștiinței noastre, îndemnându-ne să o prețuim cu adevărat pe Mama Terra".

7. Platformele Earthship

Platformele Earthship sunt un tip unic de locuință low-cost, autosuficiente și ultradurabile, construite din deșeuri reciclate, cum ar fi sticle, anvelope, cutii de conserve din aluminiu și altele asemenea. Buteliile și sticlele sunt umplute cu pământ și apoi tencuite cu noroi natural.

Acest fel de locuințe au fost instalate în mai multe țări (India, Haiti, Mexic, Sierra Leone, Canada și altele) pentru a ajuta comunitățile locale care se confruntă cu o criză a locuințelor. Un fapt interesant, care ar putea fi și un bun exemplu de urmat: multe dintre aceste structuri aparent primitive din jurul orașului Taos, Mexic, utilizează panouri solare sau turbine eoliene mici pentru a crea energie electrică regenerabilă.

8. Casa de pământ

S-ar putea să pară surprinzător faptul că unele dintre construcțiile din pământ precum este cea din această imagine (care seamănă atât de mult cu căsuțele hobbiților,nu?) au facilități pe care majoritatea clădirilor tradiționale încă nu le au.

Multe asemenea clădiri, durabile 100 la sută, au sisteme ingenioase de reciclare a apei, panouri solare pentru obținerea de energie gratuită și sere pentru asigurarea de alimente, de asemenea, gratuite.

9. Bărcile-magazii din Lindisfarne

Practic, în această imagine nu este propriu-zis o casă, dar trebuie să recunoaștem că este interesantă și atrăgătoare ideea de a transforma această barcă veche, întoarsă cu susul în jos într-o magazie.

Sursa foto Pinterest

Este un exemplu foarte bun în ceea ce privește modalitatea în care se poate realiza o reciclare simplă și rapidă a unui obiect - în loc să ajungă la groapa de gunoi, acesta poate fi utilizat în mod inteligent și creativ pentru a realiza lucruri foarte utile. Din păcate, insula Lindisfarne, de pe coasta de nord-est a Angliei, de unde provine această imagine, este unul dintre puținele locuri în care se mai păstrează vechea tradiție a pescarilor ca bărcile să fie utilizate ca spații de depozitare.

Sursa foto Pinterest

10. Casa de Botellas

În afară de construirea unei insule tropicale, după cum s-a văzut mai sus, sticlele PET din plastic sunt foarte utile și pentru construirea... zidurilor. Această casă, cunoscută sub numele de ”Casa de Botellas”, a fost creată de familia Alfredo Santa Cruz, din Puerto Iguazu, Argentina, și este alcătuită din mii de sticle din plastic.

Deși nu sunt arhitecți sau ingineri, membrii acestei famili au proiectat cu succes structurile lor portabile pentru a fi accesibile, simple și creative până la ultimul detaliu.
Ideea de bază în realizarea ”Casei de Botellas” este aceea de a face din ea "un instrument de promovare a responsabilității ecologice și sociale".

11. Castelul lui Donald Espinoza din Antonito, Colorado

Această structură uimitoare a fost construită complet folosind materiale reciclate: peste 100.000 de cutii de bere și de sucuri, diverse uși, ferestre din lemn, tamburi de roți, reflectoare de biciclete și multe altele.

Creatorul, Dominic "Cano" Espinosa, un american veteran din războiul din Vietnam, a petrecut peste 30 de ani lucrand la ceea ce el numește "Castelul lui Isus", popular numit ”Castelul lui Cano”.

 

Cine nu a visat vreodată să-și poată construi o casă cu bani puțini, repede și ușor? Unii au trecut însă de la vis la realitate: au început să pună în practică idei ce păreau poate chiar nebunești, dar au făcut imposibilul posibil. Între aceștia se numără și autorii creațiilor inedite pe care vi le-am prezentat mai sus și al căror exemplu este demn de urmat. 

Surse foto: Pinterest, Istock

Articolul urmator
Aranjarea meselor festive: 7 reguli de etichetă de care să ții cont
Aranjarea meselor festive: 7 reguli de etichetă de care să ții cont
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte subiecte care te-ar putea interesa

    Gura Leului: plantare și îngrijire