Cele mai simple metode prin care cureți lună cuptorul

Cele mai simple metode prin care cureți lună cuptorul

Ramona Jurubita

Curățatul cuptorului poate fi un calvar dacă murdăria s-a întărit și dacă petele de grăsime arsă îi acoperă aproape toată suprafața. Cel mai bine este să îl cureți în mod regulat ca depunerile să nu fie în mai multe straturi. Indicat este să îl ștergi după fiecare utilizare, imediat ce s-a răcit, dar știm cu toții că nu reușim să facem asta de fiecare dată. Dacă totuși nu poți face acest lucru constant, iată câteva sfaturi care te ajută să înmoi grăsimea și resturile de mâncare rămase în cuptor:

Femeie care curătă cuptorul cu metode ușoare

Soluții naturale de curățare, făcute în casă

Dacă nu vrei să folosești clasicele soluții din comerț care conțin substanțe chimice cu miros înțepător și care pot provoca reacții adverse dacă sunt inhalate în mod repetat, poți face chiar tu un detergent din produse pe care le ai în mod obișnuit prin casă.

Citește și: 10 lucruri pe care să nu le faci niciodată când folosești cuptorul

  • Apă și oțet – este combinația clasică cea mai utilizată de gospodinele care nu vor să investească mult în produsele de curățare. Această soluție ajută însă doar pentru petele ușoare pentru că nu este atât de puternică încât să scoată murdăria veche. Dacă petele sunt proaspete, se pot șterge cu o lavetă înmuiată în soluția rezultată din combinația de apă și oțet. Dacă petele sunt uscate, poți folosi un burete ușor abraziv, dar nu este indicat să insiști cu frecarea. La final, poți șterge cuptorul cu un șervețel sau cu un prosop uscat.
  • Abur – această metodă funcționează doar în cazul cuptoarelor cu ventilație. Pune o oală rezistentă plină cu apă în cuptor și stoarce în ea zeama de la o lămâine. Setează temperatura la 170°C și lasă ventilatorul să împrăștie aburul pentru cel puțin jumătate de oră. Apoi oprește cuptorul și când se răcește șterge-l cu o lavetă înmuiată în apă călduță cu puțin detergent de vase.
  • Bicarbonat de sodiu, apă și detergent de vase – aceasta este soluția ideală pentru murdăria persistentă și arsă. Se amestecă jumătate de pahar de apă, un sfert de pahar de bicarbonat de sodiu și una-două lingurițe de detergent de vase. Substanța obținută se pulverizează peste murdărie și se lasă să acționeze pentru câteva minute. La final, se îndepărtează cu un burete umed.
  • Bicarbonat de sodiu, detergent de vase și oțet – aceasta este metoda utilizată pentru cele mai dificile pete care nu au ieșit cu metodele utilizate anterior. Bicarbonatul și oțetul vor forma o combinație extrem de puternică și vor dizolva împreună murdăria. Se amestecă jumătate de pahar de detergent, jumătate de pahar de oțet și cinci-zece linguri de bicarbonat de sodiu. Setează temperatura la 50°C și oprește cuptorul după ce se încălzește. Aplică pasta obținută în interiorul cuptorului și lăs-o peste noapte. A doua zi, curăță-l cu apă caldă și lasă-l deschis până se usucă.
  • Bicarbonat de sodiu, sare și apă fierbinte – această variantă se utilizează dacă nu vrei să pui oțet din cauza mirosului puternic. În acest caz, sarea va înlocui oțetul. Se amestecă un pahar de apă, unul de bicarbonat de sodiu, la care adaugi două lingurițe de sare. Pune amestecul obținut pe fiecare loc pătat și lasă-l să acționeze minim 5 minute, dar nu mai mult de 12 ore. Curăță apoi cuptorul folosind un burete sau o perie, apoi clătește-l cu apă curată și șterge-l folosind o lavetă sau un prosop de hârtie.
  • Funcția de autocurățare – cuptoarele inteligente dețin această funcție bazată pe două tehnologii: catalitică și pirolitică. Ambele metode implică arderea murdăriei la temperaturi extrem de ridicate. De exemplu, cuptoarele pirolitice se încălzesc la temperaturi de 500°C. Particulele de alimente ard și se transformă în cenușă. După aceea, trebuie doar să ștergi resturile rămase cu o lavetă umedă. Înainte de activarea funcției, cuptorul trebuie golit complet pentru că tăvile ar putea fi distruse.

Cum curăț cuptorul fără să îl deteriorez?

Petele trebuie înmuiate înainte de curățare pentru că în cazul celor uscate ar trebui să insiști și cuptorul ar putea fi distrus. Când murdăria este moale, ea va fi mai ușor de îndepărtat și curățarea nu va afecta în niciun fel componentele aparatului tău. De obicei, petele extrem de vechi se lasă peste noapte cu soluție de curățare pe ele ca să fie dizolvate aproape complet.
De asemenea, trebuie să ai grijă la soluțiile chimice din comerț pentru că pot conține substanțe extrem de puternice care deteriorează structurile metalice ale cuptorului. Folosește produse făcute în casă pentru siguranța ta și pentru siguranța electrocasnicelor tale.

Cum curăț grătarele cuptorului?

Cea mai bună metodă de îndepărtare a murdăriei de pe grătarele metalice este înmuierea lor în apă fierbinte cu detergent de vase. Ar trebui lăsate în apă timp de aproximativ două ore, apoi se spală cu o perie rezistentă. Poți face această operațiune în cada de la baie pentru că o poți spăla după aceea. Este nevoie de un loc spațios pentru ca rafturile de metal să fie acoperite complet cu apă în timpul procesului de curățare.

Dacă sunt de metal, ele pot fi lăsate în cuptor în timpul curățării cu abur pentru că sunt extrem de rezistente din moment ce sunt părți componente esențiale ale aparatului. Grătarele de porțelan pot fi lăsate în interiorul cuptorului chiar și în timpul rulării funcției de autocurățare pentru că ele sunt mult mai rezistente.

Acum că știi toate aceste secrete, este timpul să te alături și tu gospodinelor eroine care își curăță bucătăria cu metode sigure și ieftine. Rămâne la alegerea ta ce metodă vei folosi, dar nu uita să ții cont de tipul de murdărie din cuptorul tău ca să ai rezultatele dorite și ai grijă să folosești mănuși de cauciuc indiferent de substanțele utilizate.

Citește și: Cum cureți, dezinfectezi și scoți mirosurile neplăcute din cuptorul cu microunde, fără produse toxice

Surse articol: RealsimpleTreehouseArchitecturaldigest

Surse foto: Istockphoto

Articolul urmator
Ploșnițe de pat: cum apar și cum poți scăpa de ele
Ploșnițe de pat: cum apar și cum poți scăpa de ele
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.