Covoarele de Cisnadie: candva un brand de renume, acum o raritate

Covoarele de Cisnadie: candva un brand de renume, acum o raritate

Redactor Alexa Galgau

Produsele romanesti sunt adesea subestimate si uitate in favoarea celor provenite din alte tari. Totusi, sunt anumite branduri cu care toti romanii ar trebui sa se mandreasca, iar covoarele de Cisnadie reprezinta unul dintre acestea.

Afla totul despre aceste covoare care au facut istorie!

Cum a inceput productia covoarelor de Cisnadie

Istoria celebrelor covoare de Cisnadie a inceput in Transilvania, odata cu mecanizarea agriculturii, cand oamenii care lucrau pamantul au fost inlocuiti cu masinarii. Desigur, in acel moment, ei a fost nevoiti sa gaseasca altceva de munca si, pentru ca se cresteau foarte multe oi, nevoia i-a impins sa se faca tesatori. De atunci, s-a nascut o industrie care a inflorit mai bine de un secol si jumatate. Covoarele de Cisnadie au devenit un brand de tara, insa povestea lor a cunoscut suisuri si coborasuri.

Ce anume facea ca aceste covoare sa fie mai speciale decat altele? Raspunsul este simplu: utilajele folosite. Acestea erau foarte vechi si puteau lucra cu pana la 50 de culori. Dupa ce fabrica a fost cumparata de un patron american, au inceput sa fie folosite masinarii mai noi, care lucrau covoarele in doar 8 culori. Avantajul, insa, venea din productivitate: in doar 8 ore, se pot lucra 300 metri patrati de covor.

Stiai ca si covoarele de la Casa Poporului au fost lucrate tot la Cisnadie? Inainte de Revolutie, 40.000 de metri patrati erau confectionati in fiecare luna, din care 10.000 de metri patrati erau exportati in URSS.

Covorul de Cisnadie, o raritate in care merita sa investesti

Cu desene traditionale, dar si moderne, precum si fibra 100% naturala folosita, covoarele de Cisnadie sunt aproape la fel de calitative ca si cele produse manual. Acestea sunt genul de obiecte care rezista "o viata" si cu care nu prea mai suntem obisnuiti in zilele noastre.

Pana la criza economica, afacerea cu aceste covoare minunate a prosperat. Din nefericire, din cauza ca patronul isi dezvoltase cea mai mare piata de desfacere in Statele Unite, criza financiara a venit ca o lovitura puternica pentru cunoscutul brand. In momentul de fata, fabrica din Cisnadie nu mai functioneaza, ci adaposteste productia nevanduta de covoare.

De aceea, merita sa investesti intr-un covor romanesc, de o calitate indiscutabila, cat inca se mai comercializeaza pe internet. Preturile sunt mult mai scazute decat inainte. Daca pe vremuri trebuia sa scoti o suma importanta din buzunar ca sa achizitionezi un covor de Cisnadie, acum il poti cumpara cu reduceri substantiale.

Un strop de speranta pentru covoarele de Cisnadie

Chiar daca povestea fabricii de covoare din Cisnadie este una trista, ca si in cazul multor altor branduri romanesti care au pierit din cauza dificultatilor financiare, nu putem spune totusi ca ea s-a incheiat definitiv. Ca un Phoenix care renaste din propria cenusa, aceste tesaturi speciale pot prinde din nou viata cu ajutorul fostului director economic al fabricii, care a inceput o afacere bazata pe productia manuala a covoarelor. Astfel, sunt create modele noi si recreate cele care au facut candva senzatie.

Covoarele sunt printre cele mai importante elemente de design interior, in special pentru amenajarea camerei de zi. Ele transforma casa intr-un spatiu cald si primitor. Daca vrei sa investesti intr-un produs de calitate, alege covoare de Cisnadie, care pot deveni bijuterii rare pentru locuinta ta. Astfel, iti poti arata aprecierea pentru ceea ce a fost candva unul dintre cele mai cunoscute branduri romanesti.

Articolul urmator
De ce sa speli, de acum înainte, căpșunele în apă cu sare
De ce sa speli, de acum înainte, căpșunele în apă cu sare
Ți-ai întâlnit iubirea vieții până acum?
Incepe quiz
Ți-ai întâlnit iubirea vieții până acum?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.