Cu ce se stropește ceapa pentru a elimina viermii la rădăcină?

Cu ce se stropește ceapa pentru a elimina viermii la rădăcină?
Redactor Raluca Margean
Miercuri, 10.08.2022

Larva sau viermele de ceapă este poate cel mai grav dăunător al plantelor din familia cepei, infestând atât ceapa, cât și prazul, usturoiul sau arpagicul. Daunele provocate de acești viermi includ înmuierea bulbului și îngălbenirea frunzelor. Află din acest articol cum identifici ceapa infectată și cu ce se stropește ceapa pentru vierme la rădăcină!  

Cuprins

Dăunătorii care pot distruge ceapa de la rădăcină

Viermele de ceapă este, de fapt, larva unei mici muște cenușii, care seamănă mult cu o muscă de casă comună, cu excepția faptului că este mai mică. Viermele de ceapă are culoarea crem și infestează bulbii, lăsându-i vulnerabili la invazia bacteriilor.

În fiecare an sunt aproximativ trei generații de viermi de ceapă, prima generație fiind cea mai mare și provocând cele mai multe daune. Ultima generație atacă chiar înainte de recoltare și determină putrezirea bulbilor în timpul depozitării.

Ce mănâncă ceapa în pământ

Înainte de a afla cu ce se stropește ceapa pentru vierme la rădăcină, este important să știi că există 4 stadii de dezvoltare a viermilor de ceapă, și anume:

  • Pupa

În anotimpul rece, viermii iernează în sol în stadiul de pupă. Pupele sunt maro, ovale și puțin mai mari decât un bob de grâu. Primăvara, când vremea se încălzește, pupele se dezvoltă în adulți, care apar la sfârșitul lunii mai până la începutul lunii iunie.

  • Adultul

Adulții sunt muște cenușii, care seamănă cu muștele comune, dar cu picioare mai mari și abdomen mai îngust. Muștele adulte se împerechează când au 6 zile și își depun ouăle 3-4 zile mai târziu. Femelele sunt mai mari decât masculii și au o durată de viață de aproximativ 30 de zile.

  • Ouăle

Pe parcursul vieții, adulții pot depune până la 200 de ouă, de obicei în trei loturi diferite la câteva zile. Ouăle sunt depuse aproape de pământ, la baza tulpinii de ceapă și eclozează în 7-10 zile. Larvele sunt mici, alungite și albe, fără picioare și cu cârlige de hrănire întunecate la capătul conic.

  • Larvele

În acest stadiu de larve, viermii de ceapă produc cele mai mari daune. Larvele se stabilesc în tulpina inferioară a cepei și se hrănesc cu bulbul timp de 14 - 18 zile. Dacă un răsad moare înainte ca larva să crească complet, larva se mută la următoarea ceapă cea mai apropiată. După hrănire, viermele se întoarce în sol.

Metode de combatere a viermilor de ceapă

În general, daunele viermilor de ceapă includ o rată scăzută de germinare și supraviețuire la plantele tinere. La plantele mai bătrâne, frunzele slăbesc și devin galbene. Bulbii pot prezenta semne de putregai încă din pământ, dar uneori încep să putrezească de-abia după recoltare.

1. Rotația culturilor

Una dintre cele mai bune metode de combatere a viermilor de ceapă este rotația culturilor. Acești viermi se hrănesc doar cu membrii familiei cepei, iar dacă nu găsesc o sursă de hrană atunci când eclozează, nu vor supraviețui.

Este important să îndepărtezi complet orice resturi de cultură rămase la sfârșitul anului.

De asemenea, având în vedere că insectelor le place să ierneze în zonele cu bucăți mari de materie organică, pentru a evita să le oferi o ascunzătoare confortabilă, asigură-te că tot compostul este complet descompus înainte de a-l adăuga în zonele în care cultivi ceapă.

2. Capcanele galbene lipicioase 

Acestea sunt niște cutii folosite pentru a monitoriza muștele. Se așază trei cutii de un litru, la 25 cm una de cealaltă, de-a lungul marginii câmpului deasupra copacului culturii. Numărul de capcane pe câmp variază în funcție de dimensiunea câmpului. Fiecare capcană ar trebui verificată de două ori pe săptămână și se înregistrează câte muște au fost prinse în fiecare capcană/zi.

Metode de a preveni apariția viermilor de ceapă

Uneori poate fi mai ușor să previi apariția viermilor decât îndepărtarea lor de pe culturile de ceapă. Iată ce poți face în acest sens:

1. Amână plantarea până când temperaturile solului sunt suficient de ridicate pentru a ucide ouăle. Plantarea la sfârșitul lunii mai este mai probabil să fie mai sigură decât prima jumătate a lunii mai.

2. Acoperă culturile recent însămânțate sau transplantate cu învelișuri care să constituie o barieră împotriva larvelor. Pune acoperișul peste cultură în momentul însămânțării sau transplantării și sigilează marginile cu pământ. Înlocuiește acoperișul după operațiunile de plivire. Pe măsură ce temperaturile solului cresc, acoperișul poate fi îndepărtat în siguranță.

Citește și: Cum să cultivi legume în ghiveci: sfaturi pentru începători

Cu ce se stropește ceapa pentru vierme la rădăcină?

În trecut, cultivatorii aplicau insecticide săptămânal, chiar de la apariția primei generații de muște. Însă, s-a dovedit că acest lucru încurajează dezvoltarea rezistenței viermilor și se ajunge să se utilizeze în mod excesiv insecticidele. În schimb, o gestionare mai bună asupra viermilor poate fi obținută doar cu câteva pulverizări de insecticid, atunci când se atinge cea mai mare populație de muște. Momentul pentru astfel de pulverizări se poate face baza unei evidențe a temperaturilor solului.

Persoană care udă cu stropitoarea ceapa
Sursa foto: iStock.com

Pentru stropirea culturilor împotriva viermilor de ceapă se pot folosi și următoarele medicamente:

  • Trichodermin - 30 g de medicament diluat în 30 de litri de apă
  • Metronidazol - 4 comprimate diluate în 10 litri de apă

Stropirea cepei cu zeamă de varză

În general, zeama de varză acră nu este folosită pentru îndepărtarea viermilor, ci mai degrabă pentru alungarea coloniilor de păduchi de pe frunzele legumelor.  

Tratament bio pentru ceapă

Dacă nu vrei să folosești insecticide, poți utiliza anumite soluții naturale împotriva dăunătorilor. Iată cu ce remedii casnice se stropește ceapa pentru vierme la rădăcină:

1. Piper cayenne măcinat, ghimbir, mărar sau pudră de chili - acestea îndepărtează femelele și le împiedică să depună ouă.

2. Dacă o zonă mică a grădinii este infectată, îndepărtează solul respectiv. Dacă zona este prea mare, udă zona cu un amestec din ardei iuți, usturoi și ceapă, toate acestea măcinate într-un blender. Adaugă apă și săpun organic și lasă soluția să stea o zi. Strecoară lichidul și folosește-l pentru a stropi solul infectat.

3. Aplică un amestec de nisip, cenușă de lemn și pulbere de diatomee la baza plantelor.

4. Fă o soluție salină din 10 litri de apă și 300 g sare de masă și udă zona cultivată cu ceapă.

Alte soluții naturale pentru îndepărtarea viermilor de ceapă sunt:

  • Gândacii de pământ

Gândacii de pământ mănâncă ouă, larve și pupe de larve de ceapă, astfel că aceștia pot avea o contribuție importantă în reducerea numărului de larve. Deoarece acești gândaci sunt sensibili la insecticide, tratamentele cu insecticide în sol ar trebui evitate ori de câte ori este posibil.

  • Nematode (viermi microscopici)

Studiile au dovedit că nematodele Steinernema feltiae pot ucide larvele de ceapă chiar și la temperaturi scăzute ale solului (10°C). Totuși, este important de știut că aceste nematode au nevoie de un mediu de sol umed pentru a supraviețui.

Așadar, culturile tale de ceapă pot fi afectate de larvele muștelor cenușii. Ține cont de sfaturile din acest articol dacă vrei să scapi de acești dăunători. Iar acum, după ce ai aflat cu ce se stropește ceapa pentru vierme la rădăcină, citește și: Cultivarea usturoiului în grădină: trucuri pentru primăvară

Vezi si
Trifoiul ornamental: cum îl îngrijești corect
Trifoiul ornamental: cum îl îngrijești corect
Raluca Margean | Miercuri, 10.08.2022
Cum îngrijești portocalul în ghiveci
Cum îngrijești portocalul în ghiveci
Andreea Baluteanu | Miercuri, 10.08.2022

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Gardeningknowhow.com University of Massachussets

Articolul urmator »
Îngălbenirea frunzelor: cauze și remedii
Îngălbenirea frunzelor: cauze și remedii
Raluca Margean | Duminică, 21.04.2024

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (11)

Ne găsești pe