Cum amenajezi o bucătărie mică, pentru eficientizarea spațiului

Cum amenajezi o bucătărie mică, pentru eficientizarea spațiului

Redactor Divahair.ro

O bucătărie de mici dimensiuni nu trebuie să te oprească din bucuria de a găti, de a fi alături de cei dragi sau de a pune la cale un decor deosebit. Spațiul pe care îl ai la dispoziție poate fi eficientizat cu ușurință dacă optezi pentru soluții ingenioase, mobilier funcțional și culori potrivite. De asemenea, nu-ți fie frică să experimentezi și să incluzi elemente care credeai până în prezent că sunt specifice unei bucătării mari. Iată câteva sugestii specifice fiecărui tip de bucătărie mică:

Regula triunghiului

Planificarea spațiului dintr-o bucătărie poate fi mai eficientă dacă urmezi clasica regulă a triunghiului. Aceasta presupune așezarea celor 3 elemente cheie din bucătărie - chiuveta, aragazul/plita/cuptorul și frigiderul - într-o formă care permite celui care gătește să se miște liber și să aibă totul la îndemână. Într-o bucătărie de mici dimensiuni poate fi mai simplu sau mai greu de asigurat o astfel de formă, în funcție de layout-ul bucătăriei tale.

Dacă aceste puncte principale sunt aşezate prea aproape, vor apărea probleme atunci când vrei să deschizi un sertar sau o ușă ori nu va exista suficient spațiu pentru pregătirea mâncării. Dacă nu ai posibilitatea să urmezi această regulă, încearcă să amplasezi aparatele electrocasnice și corpurile într-o manieră care permite o mișcare cât mai simplă și rapidă.

bucatarie in triunghi

Bucătăria în formă de L

O bucătărie pe colț, în formă de L, îți permite să te bucuri de un spațiu bine organizat, de zone mai mari pentru blat și de un spațiu amenajat pentru dining. Acesta poate fi amplasat în prelungirea blatului și poți folosi elemente minimaliste și moderne. Spațiul de dining cu scaune îți permite să ai mai mulți invitați la mesele de duminică sau la cină, iar acestea pot fi depozitate cu ușurință atunci când vrei să ai mai mult spațiu de mișcare în bucătărie.

Alege scaune de bucatarie care nu ocupă mult spațiu nici atunci când le așezi în jurul mesei și optează pentru o masă triunghiulară, care să continue liniile bucătăriei în formă de L. Acest tip de layout este des întâlnit în bucătăriile din apartamentele noi și oferă o dinamică aparte, în special unei zone tip open-space. Electrocasnicele încorporate sunt o necesitate în acest caz, iar mobila trebuie făcută la comandă, pentru a se potrivi perfect ca dimensiune și organizare. Detalii aici!

Bucătăria îngustă

Regula triunghiului nu poate fi aplicată în cadrul unei bucătării înguste, deoarece spațiul ar deveni și mai neîncăpător. Organizarea și depozitarea pe verticală sunt cele mai importante aspecte de ținut minte când amenajezi o bucătărie îngustă. Fie că este vorba de rafturi, suporturi pentru vase și tacâmuri, corpuri de mobilier închise, este necesar să gândești de la nivelul blatului în sus.

Evită depozitarea pe blat a accesoriilor de bucătărie și a electrocasnicelor mici, chiar dacă le folosești des. Instalarea unor rafturi sau chiar a polițelor mai lungi te va ajuta să creezi senzația de înălțime, mai ales dacă adaugi câteva plante de cameră. De asemenea, sertarele bine organizate sunt necesare pentru a evita dezordinea. Fiecare centimetru contează într-o bucătărie mică și îngustă, așa că o mobilă la comandă îți va permite să profiți de colțuri și de spațiile mici care pot fi transformate în sertare. În anumite zone poți chiar să creezi sertare verticale, care pot lua locul unei cămări și în care poți depozita obiecte de diferite dimensiuni.

rafturi in bucatarie

Bucătăriile open-space

Bucătăriile open-space sunt din ce în ce mai întâlnite în apartamentele moderne și oferă un avantaj în cazul în care spațiul este foarte redus. Nu doar că bucătăria va părea mai mare și mai aerisită, dar poți integra cu ușurință designul întregii locuințe. Evită să folosești o culoare diferită pentru pereții din bucătărie dacă aceasta este deschisă, deoarece vei afecta continuitatea de la nivelul pereților. Bucură-te de lumina naturală și alege albul sau culorile neutre, dacă bucătăria este foarte mică. Poți experimenta cu pattern-uri și texturi când vine vorba de zona de backsplash. De asemenea, poți combina câteva plăci de gresie cu pattern cu cele simple, pentru un strop de originalitate.

Dacă ai o bucătărie mică nu trebuie decât să îți pui creativitatea la bătaie și să încerci cele mai bune soluții pentru a eficientiza spațiul. Bazează-te pe puterea de organizare și depozitare oferită de mobilier și profită de fiecare loc liber.

Sursa foto: pexels.com

Articolul urmator
Monstera: ghid complet de îngrijire
Monstera: ghid complet de îngrijire
Ce obiect din bucatarie esti?
Incepe quiz
Ce obiect din bucatarie esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.