Cum poţi să-i dai locuinţei un aer proaspăt fără să o refaci din temelii. Idei pentru reamenajarea casei în ton cu trendurile lui 2023
Şi te apucă aşa, câteodată, un chef să modifici totul în casă... Dar când te gândeşti la banii cheltuiţi, şantierul care urmează şi tot hei-rup-ul care vine la pachet cu o reamenajare a casei îţi cam piere entuziasmul. Nu trebuie să distrugi însă totul în jur ca să-i redai locuinţei un aer fresh şi potrivit cu anul 2023. Ioana Găvan, specialist MamBricolaj, ne aduce cele mai potrivite idei pentru o reamenajare cu stil, dar fără prea mare deranj.
Ce să faci şi ce să nu faci în proiectele DIY pentru 2023
Aşa cum unii îşi fac încă din vară planurile pentru decoraţiunile de Crăciun, aşa şi designerii de interior îşi fac planurile şi stabilesc trendurile pentru anul viitor cu o jumătate de an înainte. Iar anul 2023 se anunţă a fi unul influenţat puternic de stilul romantic.
Nu trebuie însă să angajezi un designer şi să cheltui sume fabuloase ca să îi oferi locuinţei tale un stil potrivit anului ce vine. Dacă ştii ce se poartă şi îţi pui latura creativă la treabă, te poţi transforma în cel mai potrivit decorator pentru casa ta. Multă lume se teme de proiectele DIY şi consideră că nu este suficient de talentată pentru aşa ceva. Realitatea este însă că cei mai mulţi nici măcar nu îşi dau ocazia să îşi arate ce pot face în acest sens.
Dacă vrei însă cu adevărat să faci o schimbare cu stil în casă, lasă temerile deoparte şi citeşte sfaturile noastre pentru reamenajarea dorită. Dacă decizi să le pui în practică nu doar că vei avea parte de o surpriză de senzaţie, dar şi locuinţa ta va avea un aer proaspăt şi fermecător.
Tapet cu personalitate
Primul pe lista trendurilor în materie de reamenajări interioare este tapetul. Dar nu orice fel de tapet, ci unul care transmite îndrăzneală şi putere. Nu culorile sunt importante anul acesta – poţi opta pentru unele foarte închise sau dimpotrivă, pentru unele foarte pale sau chiar o combinaţie dintre cele 2. Modelele sunt cele care aduc schimbarea şi dau tonul în redecorarea întregii case, iar designerii ne dau o mulţime de idei din care să ne inspirăm, mai toate inspirate din natură: plante verzi, flori, păsări, animale de pădure sau marine.
Readu la viaţă elemente-cheie
Sustenabilitatea e mereu la modă, dar acest concept înseamnă mult mai mult. Cu idei potrivite, un pic de timp şi dorinţă poţi da o viaţă nouă unor obiecte vechi, dar extrem de ofertante. Le poţi reface astfel încât să pară că le-ai îmbrăcat în haine noi sau le poţi transforma în cu totul altfel de obiecte, care să devină elemente-cheie în spaţiul de locuit.
O maşină de cusut veche, încorporată într-un dulap poate fi recondiţionată sau pictată şi transformată într-o măsuţă de cafea, o noptieră sau chiar suport pentru o veioză chic.
Nişte sertare de la un dulap vechi pot fi vopsite în culori mai mult sau mai puţin puternice, îi montezi nişte picioare potrivite şi le transformi în măsuţe pentru ghivece, pentru cosmeticele din baie sau obiectele necesare pentru îngrijirea unui bebeluş. Acum, fie vorba între noi, mereu se găsesc prin casă lucruri pe care le vrei la îndemână, dar nu găseşti niciodată locul potrivit pentru ele, aşa că acum poţi rezolva problema cât se poate de simplu şi de efect.
Ai descoperit prin podul bunicilor o lampă veche care funcţiona cu cherosen? N-o arunca! Cu un foarte mic efort o poţi transforma într-o bijuterie. Vopseşte-o într-o culoare potrivită cu interiorul casei şi aplic-o peste o măsuţă, eventual vopsită şi aceea dacă simţi nevoia. Va deveni un element de decor care va atrage privirile tuturor. Şi nu trebuie să fie doar de decor. Poate fi locul unde îţi bei cafeaua dimineaţa, vinul – seara sau unde îţi împărtăşeşti gândurile cu partenerul de viaţă sau cel mai bun prieten.
Te încurci mereu de valizele acelea vechi şi nu de puţine ori te-ai gândit că ar trebui să le arunci din casă, să mai eliberezi spaţiul? Renunţă la idee, montează-le nişte picioare, vopseşte-le sau decorează-le dacă vrei să le dai un aer proaspăt şi foloseşte-le pe post de mese boho, de suport de ghivece sau decor cu flori uscate şi cărţi de suflet. Le poţi vopsi în alb, de exemplu, şi le poţi depozita suprapuse lângă capul patului, pe post de noptiere, câştigând astfel şi spaţiu de depozitare pentru pilotele de iarnă sau pernele suplimentare.
Trendurile în materie de mobilier
Am stabilit deja că moda anului viitor este una romantică, aşa că nu ar trebui să te mire că piesele de mobilier în stil antic, învelite în catifea sunt la mare căutare. Poţi căuta în anunţurile de vânzare piese de mobilier mai vechi pe care să le recondiţionezi şi să le retapiţezi cu o catifea de calitate, într-o culoare pe placul tău.
Decoraţiunile anului 2023
Nici pentru decoraţiunile potrivite nu ai nevoie să investeşti mult pentru că le poţi găsi depozitate printre lucrurile pe care nu te îndurai să le arunci sau la preţuri super convenabile prin anticariate sau pe grupurile de vânzare ale obiectelor second hand. Se poartă obiectele din ceramică, cele din sticlă artizanală şi fibre naturale: crenguţe, ramuri de eucalipt sau chiar păpură, aşezate în vaze înalte, pot devenit elemente statement ale locuinţei.
Baia şi bucătăria
Stilul scandinav este extrem de apreciat când vine vorba de bucătărie, aşa că nuanţele deschise sunt cele care dau tonul în această zonă când vine vorba de mobilă, pereţi sau podea. Designerii ne sfătuiesc să avem însă suficient curaj să ne jucăm cu culori puternice atunci când vine vorba de tapiţeria scaunelor, de exemplu. Turcoazul şi roşul sunt printre culorile preferate pentru anul viitor.
Tapetul în culori şi modele îndrăzneţe este recomandat pentru baie, la fel ca şi jocurile de lumini. Becurile de tip LED montate pe pereţi şi podea vor crea un efect wow în orice baie, dar le poţi monta oriunde crezi că ţi-ar plăcea o astfel de iluminare: în zona duşului, în jurul geamului sau în cele mai întunecate colţuri din încăpere.
Ce să eviţi în decoraţiunile lui 2023
Este evident că anul viitor este unul cu personalitate în materie de decor şi plin de culoare, aşa că evită cât poţi de mult nuanţele de gri. Culoarea anului este cea a îngheţatei de lavandă pe care o poţi combina cu încredere cu diverse nuanţe de violet pentru un aspect cu totul nou şi fresh.
Designerii spun că dacă ai de gând să redecorezi casa în această perioadă sunt de evitat pereţii acoperiţi cu lemn, în stil rustic, precum şi decoraţiunile din metal auriu-rose. Poţi opta pentru unele cromate, în schimb.